Фахівці ДСНС Кам’янського попереджають: за підпал сухої трави може загрожувати ув’язнення

З початком весни спостерігається зростання пожеж у природних екосистемах, лісах, лісопаркових зонах, на відкритій території та присадибних ділянках населених пунктів району.

Загалом у період з 1 по 9 березня на відкритих територіях Кам’янського району виникло 15 пожеж, внаслідок яких було знищено близько 22 га сухої рослинності.

У зв’язку з цим фахівці ДСНС проведуть профілактичні рейдові відпрацювання приватного житлового сектору (особливо сільських та селищних територіальних громад) щодо дотримання правил пожежної безпеки та попередження випалу сухої рослинності та її залишків. У разі виявлення порушників (паліїв), згідно з чинним законодавством, на них складатимуться відповідні протоколи.

У Кам’янському районному управлінні ДСНС нагадали, що законодавством України передбачено адміністративну відповідальність за самовільне випалення рослинності або її залишків без дотримання порядку, встановленого відповідним органом. За спалення сухої трави порушникам загрожує від 3 060 грн до 21 420 грн штрафу (ст. 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення). Ті ж дії, але вчинені вже в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, – тягне за собою накладення штрафу від 21 420 грн до 30 600 грн.

Порушення вимог пожежної безпеки у лісах карається штрафом від 4 590 грн до 15 300 грн. Ті ж дії, що призвели до виникнення лісової пожежі або поширення її на значні площі, тягнуть за собою накладення штрафу від 4 590 грн. до 30 600 грн (ст. 77 КУпАП).

Крім того, згідно зі ст. 113 Кримінального кодексу України, такі підпали можуть розглядатися як диверсія та каратися згідно з чинним законодавством – позбавленням волі на 10 або 15 років з конфіскацією майна або без такої; ті ж діяння, вчинені в умовах воєнного стану або в період збройного конфлікту, тягнуть за собою позбавлення волі на 15 років або довічне ув’язнення з конфіскацією майна.

Громадян закликають не нехтувати порадами рятувальників, бути обережними і не наражати на небезпеку ані себе, ані своїх близьких. У разі пожежі не витрачайте час, одразу телефонуйте до Служби порятунку на номер 101.