F-16 вже в Україні. Яке озброєння “засвітили” на українських винищувачах

Західні винищувачі F-16 вже перебувають на території України та готові до виконання бойових задач. Разом з літаками партнери передали Україні низку різного озброєння до них.

Які зразки озброєння помітили на тепер вже українських F-16, розповідає РБК-Україна.

Сьогодні вдень президент Володимир Зеленський показав журналістам перші F-16, які прибули в Україну, а його прес-служба опублікувала відео з українськими винищувачами. На відео можна було побачити, що на літаках вже встановлено різне озброєння.

Для того, щоб розібратися, яку ж зброю українські Повітряні сили отримали разом з західними літаками, РБК-Україна поспілкувалося з авіаекспертом Валерієм Романенком.

Які ракети на українських F-16

Як пояснив Романенко в розмові з РБК-Україна, на опублікованих кадрах можна було побачити, що на українських F-16 стоять два типи ракет повітря-повітря – AIM-9 Sidewinder та AMRAAM AIM-120.

AIM-9 – ракета ближнього радіусу виробництва американської компанії Raytheon. Була прийнята на озброєння ще у 1956 році, має кілька модифікацій та досі перебуває у серійному виробництві. Такі ракети були б корисні проти російських дронів, як "Шахед", та крилатих ракет. Детальніше про ракети AIM-9 – читайте в попередньому матеріалі РБК-Україна.

Що ж стосується AMRAAM AIM-120, то це ракета середньої дальності, призначена для ураження повітряних цілей за межами прямої видимості.

"Якби не було б AIM-120 – це було б велике горе. Ці винищувачі були б на рівні з Mirage-5. Використовувались би тільки як ППО. Якщо стоять AMRAAM, то це повноцінні машини", – пояснив авіаексперт.

Як додав Романенко, для F-16 у такій комплектації фактично немає обмежень на полі бою і вони можуть "потягатися" з будь-якою нинішньою авіацією РФ.

Що ще помітили на українських F-16

За словами авіаексперта, на літаках, показаних на відео, стоїть найуспішніша система електронної протидії AN/ALQ-131. Ця система допомагає попереджати про загрози для літака та виявляти їх.

"Ця система попереджає про опромінення ворожими радарами і навіть пуск ракети. Вона попереджає літак, що по ньому запустили ракети, а також допомагає аналізувати напрямки загроз", – пояснив він.

Також на українських F-16 можна помітити стійку до опромінення засобами радіоелектронної боротьби комунікаційну, навігаційну та ідентифікаційну систему Link 16. Ця система підтримує обмін даних між тактичним командуванням, літаками, кораблями та наземними підрозділами.

Крім того, показані F-16 комплектовані відразу трьома паливними баками. Це, за словами Романенка, може свідчити про те, що базуватися літаки будуть в глибокому тилу.

"Судячи з усього, вони будуть літати з трьома паливними баками. Вони будуть базуватися на якихось дуже тилових аеродромах, щоб збільшити безпеку за рахунок більшої витрати пального та моторесурсу" – резюмував авіаексперт.

Нагадаємо, за словами президента Володимира Зеленського, тієї кількості F-16, які вже на українській землі, поки що недостатньо, але Україна чекає на додаткові літаки від партнерів.

Як розповідало раніше видання The Economist, наприкінці липня українська армія могла отримати 10 винищувачів F-16. Ще 10 літаків мають надійти в Україну до кінця року. Решта обіцяних бортів буде постачатися партіями вже у 2025 році.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.