Дві години переговорів та попередження Байдена для Путіна. Підсумки саміту президентів США та РФ

Саміт президентів США та Росії Джо Байдена та Володимира Путіна пройшов сьогодні, 7 грудня, в онлайн-форматі. Серед тем зустрічі була Україна.

Докладніше про те, як пройшли переговори і про що домовилися Байден та Путін – у матеріалі РБК-Україна нижче.

Що кажуть у Білому домі

За результатами переговорів Байдена та Путіна Білий дім випустив короткий реліз. Зокрема, в опублікованому повідомленні йдеться про те, що Байден "ясно дав зрозуміти, що США та союзники дадуть відповідь рішучими економічними та іншими заходами у разі військової ескалації" в Україні з боку Росії.

Байден також закликав до деескалації та повернення до дипломатії.

"Два президенти доручили своїм командам вжити заходів, і США робитимуть це у тісній співпраці з союзниками та партнерами", – повідомили у Білому домі.

Що кажуть у Кремлі

У прес-службі президента РФ опублікували коротке повідомлення про переговори, що відбулися, без будь-яких подробиць.

Переговори зайняли дві години

Онлайн-саміт Байдена та Путіна тривав дві години, трансляції розмови не було. Відео перших хвилин зустрічі, на яких сторони привітали одна одну, опублікувала російська сторона. Далі переговори тривали за зачиненими дверима.

Крім Байдена, участь у переговорах з боку США брали чотири людини, зокрема, держсекретар Ентоні Блінкен.

Путін у свою чергу нікого на переговори не покликав.

Фото: Володимир Путін (kremlin.ru)

Зазначимо, переговори Байдена та Путіна відбулися на тлі повідомлень про загрозу ескалації ситуації в Україні. Зокрема, за даними української розвідки, ситуація в країні може загостритися наприкінці січня. Західні ЗМІ з посиланням на інформацію розвідки повідомляють, що Росія готується до наступу на Україну.

США перед переговорами узгодили позиції із партнерами. Зокрема, вчора відбулася телефонна розмова Блінкена із президентом України Володимиром Зеленським. Байден же сьогодні зателефонував європейським партнерам, а також очікується його дзвінок до Зеленського.