Дніпровські активісти в Кам’янському розповіли, як вберегтися від пилу в організмі: фото

15 серпня в готелі Shiller в Кам’янському, дніпровські активісти організації Save Dnipro презентували станції вимірювання рівня забруднення повітря пилом. Ці станції допомагають зрозуміти, скільки в навколишньому повітрі дрібнодисперсного пилу, який є дуже небезпечним для нашого організму.

Його розміри – 2,5 мікрон і це дозволяє пилу потрапляти в найглибші частини нашого тіла, закупорюючи судини, викликаючи нервові розлади, хвороби дихальних шляхів та онкології. Більше того, частки цього пилу навіть знаходили в ембріоні дитини. Враховуючи, що цей пил несе в собі частинки важких металів, це може призвести до дуже серйозних ускладнень для здоров’я дитини.

На жаль, в Україні немає системного моніторингу рівня пилу в повітрі, отже цим вирішили зайнятись активісти. На кошти Чеського уряду вони продають по собівартості станції моніторингу, що коштують 1400 гривень та проводять воркшопи з їх збірки та використання. Фактично, прилад має невеликі розміри та їх можна встановлювати будь-де.

Хтось ставить дома, хтось на підприємстві, де працює. Хтось встановлює біля навчального закладу, де знаходяться його діти. Найкраще, звісно, на рівні зросту дорослої люди – 1,5-1,8 метра. Але не всі мають таку можливість, – розповідає активіст Save Dnipro Ілля Рибаков.

Активістка Ірина Черниш зазначає, такі станції допомагають в побуті.

Коли я бачу перевищення рівня пилу, я зачиняю вікна, роблю вологе прибирання. Моніторю рівень перед прогулянкою з дитиною, – ділиться досвідом Ірина.

Поряд з тим, такі дані дозволяють громадськості тиснути на забруднювачів – заводи та підприємства, що викидають в повітря дрібнодисперсний пил. Найяскравіший приклад в Кам’янському такого підприємства відомий кожному – Дніпровський металургійний комбінат. В рідному Дніпрі активісти Save Dnipro понад півтора роки боролись із керівництвом Придніпровської ТЕС, що належить ДТЕКу. Внаслідок, їм вдалося домогтися виділення коштів з боку ДТЕКу на встановлення електрофільтрів.