Десятий день війни. Що відбувається в Україні сьогодні: онлайн

Україна у вогні вже десятий день. Російські окупаційні війська продовжують завдавати ракетних ударів по житлових будинках і об'єктах інфраструктури. ЗСУ, міста і громадяни нашої країни стійко тримають оборону і захищаються від противника.

Детальніше про те, що зараз відбувається в різних містах, всі новини України на даний момент і важлива оперативна інформація – в текстовому онлайні РБК-Україна.

Детальніше про ситуацію в містах України в матеріалах за посиланнями:

Київ
Харків
Маріуполь
Одеса
Херсон
Суми
Миколаїв

Детальніше про все, що сталося з початку війни Росії проти України 24 лютого – у попередніх першому і другому текстових онлайнах РБК-Україна.

07:28 Зранку суботи містами України відновилися повітряні тривоги. Повідомляється про загрозу ракетних ударів.

07:23 Світові бренди масово залишають російський ринок. На черзі – французькі компанії. Рішення вже ухвалили Kering (Gucci, Balenciaga, Yves Saint Laurent), Hermes, Chanel та Cartier.

07:09 У ЗСУ України повідомили, що частини та підрозділи загарбників деморалізовані, солдати та офіцери окупаційної армії продовжують здаватися у полон, втікають, залишаючи озброєння і техніку.

"Активними бойовими діями завдають втрат противнику не тільки озброєні підрозділи українських захисників але й звичайні неозброєні люди, демонструючи окупанту свою громадянську позицію, завдаючи йому психологічної поразки", – зазначили у ЗСУ.

07:04 Повітряна тривога також оголошена у Київській області, Житомирі, Чернігові.

06:57 У Києві повітряна тривога!

06:43 Держсекретар США Ентоні Блінкен в інтерв'ю ВВС сказав, що Україна зможе перемогти РФ у війні, яку розпочав Кремль. І хоча Росія, за його словами, має можливість кинути величезні сили проти України, щоб спробувати усунути уряд у Київ, українці ніколи не приймуть цього.

06:22 Росія готує інформаційні провокації та вкиди "фейкових" новин. За інформацією ГУР МО України найближчим часом ворог активізуватиме проведення інформаційних операцій проти нашої держави, а тому варто користуватися інформацією з офіційних та перевірених джерел.

06:05 У Сумах попереджають про загрозу вуличних боїв, тож просять громадян залишатися вдома.

05:55 В.о. мера Запорізької міськради Анатолій Куртев інформує про зміну графіку роботи громадського транспорту у місті.

05:45 Сінгапур ввів санкції проти російських банків та заборонив військові поставки.

05:35 Постпред України в ООН Сергій Кислиця на засіданні Ради безпеки ООН вимагає вивести російські війська із Запорізької атомної електростанції.

05:18 Прибічники Навального планують мітинги проти війни Росії в Україні. Вони пройдуть 6 березня у містах РФ.

04:47 Гіпермаркети Fozzy Group (до яких, зокрема, входять Сільпо та Фора), а також VARUS та NOVUS бойкотують Coca-Cola після відмови компанії піти з ринку Росії.

04:20 Samsung призупиняє постачання до Росії смартфонів, побутової електроніки та чіпів.

04:00 Ілон Маск у Twitter підтримав Україну.

03:40 Бразилія почне видавати біженцям із України гуманітарні візи. Нагадаємо, ця країна від початку війни Росії проти України вирішила зберігати нейтралітет.

03:10 Згідно з опитуванням, проведеним у США 3-4 березня, більшість американців підтримують закриття неба над територією України та припинення купівлі газу та нафти в Росії.

02:45 Управління Запорізькою атомною електростанцією перебуває під українським контролем. Але російські військові контролюють периметр АЕС. Про це в ефірі телемарафону повідомив радник голови МВС Вадим Денисенко.

Новини України на 5 березня

Київ

Столиця України продовжує зміцнюватися і готується до оборони. На вулицях з'являється все більше блокпостів, обмежувальних блоків і їжаків. Лікарні міста, за словами мера Віталія Кличка, забезпечені всім необхідним і працюють.

Як повідомив заступник голови КМДА Микола Поворозник, місто накопичує запаси товарів першої необхідності, в гуманітарні вантажі йдуть потоком.

Вчора на Лівому березі Києва спостерігалися Затори-Мости другий день відкриті для проїзду і багато людей їхали на правий берег.

Влада просить інтернет-провайдерів допомогти з Wi-Fi в бомбосховищах.

Також Кличко заявив, що в Києві працюють продуктові магазини і більшість аптек "Фармація". Мер звернувся до приватних аптек з проханням відкритися.

Комендантська година в місті діє з 20:00 до 07:00.

Харків

Як повідомив голова Харківської ОДА Олег Синьогуб, у російських військ немає сил йти в масовий наступ. ЗСУ відтісняє їх до кордону. А за час війни в місті знищено понад 500 одиниць техніки окупантів.

"Наприклад, лінію ворога вони відсунули в Сумському напрямку від Харкова, повністю зайнявши позиції державного кордону… Ворог практично втратив всі свої наступальні ресурси", – заявив він.

Всього в Харківській області з початку війни Росії проти України загинули 188 осіб, серед яких 122 – мирні жителі.

"Повірте мені-це нахабна брехня! Ніхто ніколи не здасть місто Харків. Ми разом. Ми тримаємося. Ми переможемо! Ми-харків'яни!"- сказав Терехов у відеозверненні.

Харків продовжують обстрілювати з важкого озброєння. Влада працює спільно з Укрзалізницею над наданням поїздів для евакуації з міста.

Маріуполь

Ситуація в Маріуполі вкрай важка. У місті немає тепла, світла, води, продуктів і зв'язку. Через безперервні обстріли у комунальних служб немає можливості відновити лінії електро – і водопостачання.

Мер міста Вадим Бойченко повідомив, що Маріуполю необхідний режим припинення вогню. Він дасть можливість створити гуманітарний коридор і доставити в місто продукти і товари першої необхідності.

Також за словами мера, в Маріуполі поранено 300 мирних жителів. Але точну кількість убитих і постраждалих визначити неможливо через постійні обстріли.

Миколаїв

Миколаїв, як і багато інших міст, є гарячою точкою в ході війни Росії проти України. Вчора українським військам відбити аеропорт Кульбакіно.

"Частина інфраструктури пошкоджена. Літаки пішли на запасні аеродроми ще до першого удару і працюють звідти. Кульбакіно обороняється силами наземного персоналу бригади, а також інших частин", – сказав пресофіцер авіабригади Олексій Гаркуша.

Крім того, як повідомив голова Миколаївської ОДА Микола Кім, у місті немає російський військ і він залишається під українським контролем.

"Мости в місті розведені і заміновані. Якщо окупант буде вриватися в місто і намагатися їх звести, вони будуть підірвані. Завтра Мости будуть зведені. Будемо дивитися по ситуації. Зведення мостів відбувається виключно за наказом Військової адміністрації", – сказав мер міста Олександр Сєнкевич у своєму вечірньому відеозверненні.

Сум

Суми, як і Харків, є прикордонною областю, і продовжують тримати оборону. Місто знаходиться під контролем України.

"Військові Росії продовжують переміщення техніки, йдуть колони. Деякі колони розвернулися, йдуть у бік Сум. Ми не знаємо, що це буде, можливо, вони будуть йти на вихід з території України, повертатися назад в РФ. Ми на це дуже розраховуємо. У них закінчилося харчування, закінчується пальне і погода нам сприяє", – сказав вчора ввечері голова ОДА Дмитро Живицький.

Російські військові захопили Тростянець. Вони не дозволяють медикам виїжджати на виклики. Місцеві жителі не можуть купити продукти, так як окупанти розграбували магазини. Допомогти населенню немає можливості-не можна потрапити в місто.

Чернігів

Чернігів потерпає від постійних ракетних ударів окупантів, але не здається. У місті немає російських військ. Обстріли ведуться по житлових кварталах і об'єктах інфраструктури.

"На Сіверському напрямку Чернігів здійснює героїчну оборону. Підрозділи оперативного угруповання військ утримують позиції на зайнятих рубежах", – повідомив Генштаб ЗСУ.

Голова Чернігівської ОДА В'ячеслав Чаус заявив, що владі вже кілька днів працюють над створенням "зеленого" коридору для евакуації. До його створення він не рекомендує громадянам виїжджати з міста, так як обстрілюють не тільки Чернігів, а й трасу Чернігів-Київ.

Запоріжжя

Запоріжжя під українським контролем, ситуація в регіоні напружена. Ворог не залишає спроб оточити місто і населені пункти області.

Окупанти взяли під контроль телевежу в Мелітополі і встановили там своє обладнання.

Вчора вночі російські війська обстрілювали Запорізьку АЕС, в результаті чого сталася пожежа. ДСНС не відразу вдалося потрапити на місце загоряння і ліквідувати його. Ця новина миттєво облетіла весь світ, ведт в разі вибуху наслідки були б катастрофічні для багатьох країн. На даний момент управління Запорізької АЕС знаходиться в руках України, однак російські військові контролюють периметр станції. Радіаційний фон в нормі.

Херсон

Ситуація в Херсоні теж залишається напруженою. Там російські війська захопили телевежу. За Т2 тепер показують російські канали, українські залишилися на кабельному телебаченні.

У місті окупанти намагалися провести постановочний мітинг і оголосити про створення так званої "Херсонської Народної Республіки". Для цього в місто привезли масовку. Також вчора в місто приїхали колони машин "Донська гуманітарна допомога". Однак жителі міста освистали окупантів і відмовилися від гумманітарки. Мітинг так і не відбувся, бо тисячі херсонців вийшли на площу з українськими прапорами.

Мобільний зв'язок у місті на даний момент відновлено, проте можливі перебої.