Десятий день війни Росії проти України. Що відбувається зараз: онлайн

Десятий день триває війна Росії проти України. Війська і техніка агресора підібралися впритул до столиці, але Київ тримає оборону. Харків, Миколаїв, Суми залишаються під контролем України. У північних, північно-східних, східних і південних областях нашої країни тривають бої з окупантом.

Всі подробиці вторгнення Росії в Україну, ситуація в містах, інформація про те, що відбувається в різних регіонах і реакція світу – в текстовому онлайні РБК-Україна.

Детальніше про ситуацію в містах України в матеріалах за посиланнями:

Київ
Харків
Маріуполь
Одеса
Херсон
Суми
Миколаїв

Детальніше про все, що сталося з початку війни Росії проти України 24 лютого – у попередньому текстовому онлайні РБК-Україна.

00:19 Агенція Bloomberg призупиняє роботу своїх журналістів у РФ.

00:12 УВАГА, ФЕЙК! Від імені тимчасової уповноваженої у справах США в Україні Крістіни Квін зловмисники розсилають фейкове повідомлення, в якому всіх громадських активістів закликають негайно покинути Київ, оскільки цієї ночі нібито очікується сильне бомбардування столиці, а у разі її захоплення "росіяни введуть воєнний стан". Лист супроводжується адресою сайту, де громадські активісти нібито зможуть отримати інструкції з безпеки. ЖОДНИХ ПОДІБНИХ ЛИСІВ ПОСОЛЬСТВО США В УКРАЇНІ НЕ РОЗСИЛАЄ. Про це РБК-Україна повідомив прес-аташе посольства Деніел Лангенкамп.

00:04 Реалії СРСР у країні-агресорі відроджуються з космічною швидкістю – тепер там оголосили "боротьбу зі спекулянтами", заради чого дозволили торговельним мережам обмежувати продаж соціально значимих товарів в одні руки.

4 березня

23:49 Президент Володимир Зеленський – про боротьбу з російським ядерним тероризмом.

23:41 Країни "Великої сімки" обіцяють і надалі вводити санкції проти РФ за її вторгнення в Україну.

23:37 Нагадуємо: не вірте російським фейкам, хто б їх не озвучував. Президент Володимир Зеленський перебуває у Києві та нікуди їхати не збирається.

Посмотреть эту публикацию в Instagram

Публикация от Володимир Зеленський (@zelenskiy_official)

23:33 Youtube також став недоступним у РФ. Лише за останні години жителі країни-агресора втратили доступ ще й до Facebook та Twitter.

23:16 Корисна інструкція

23:10 У Миколаєві окупантів немає, російські війська відійшли від аеродрому Кульбакіно – голова Миколаївської ОДА Віталій Кім з останньою інформацією про те, що відбувається у місті.

23:07 Все як у "совку" – торговельна мережа "Ашан" у РФ почала обмежувати продаж борошна та цукру в одні руки.

23:03 "Знаючи, що нові удари та жертви неминучі, НАТО свідомо ухвалило рішення не закривати небо над Україною. Ми вважаємо, що країни НАТО самі створили наратив, що начебто закриття неба спровокує пряму агресію Росії проти НАТО. Це самогіпноз тих, хто слабкий та невпевнений, хоча володіє зброєю сильнішою, ніж є у нас. Ви повинні були думати про людей та людяність, а про що ви думали на тому засіданні? Всі люди, які загинуть відсьогодні, і на ваших руках", – Володимир Зеленський про сьогоднішній саміт НАТО.

22:56 "Наш Херсон, український Херсон. Який сьогодні намагалися принизити, але не вийшло. Не дали. Українці показали себе, не дали себе розіграти у дешевій цинічній виставі з подачкою замість допомоги, з пропагандою замість щирості. Російські пропагандисти думали про них, як про себе, а побачили, що херсонці поважають себе, поважають Україну", – президент України Володимир Зеленський у новому відеозверненні.

22:34 Нова хвиля повітряних тривог у різних містах України: Біла Церква, Миргород, Васильків, Кропивницький та область, Житомир, Лубни, Коростень. Всі в укриття!

22:22 У Білому домі обмірковують заборону імпорту російської нафти – Bloomberg.

22:16 Тростянець Сумської області захоплено та окуповано російськими військами – голова ОДА Дмитро Живицький.

22:08 Мінімум 108 компаній припинили співпрацю з агресором. І чи не щогодини з'являються нові.

22:01 У Кремлі розглядають лише два варіанти: або капітуляція України, або її повне знищення – голова Офісу президента Андрій Єрмак у колонці для The New York Times.

21:52 Ізоляція агресора від цивілізації триває – у РФ неможливо знайти та забронювати місця в готелях через Booking.com

21:50 Роскомнагляд підтвердив початок блокування Twitter. Вже зараз доступність соцмережі в РФ – 0%.

21:42 "Ми закликаємо Захід запровадити безпольотну зону над Україною. Ми розуміємо, що це буде серйозною ескалацією війни і може призвести до прямого конфлікту між НАТО та Росією. Безльотна зона, принаймні, змусила б Путіна взяти паузу", – сказав глава ВП Андрій Єрмак в колонці для The New York Times.

21:34 Глава МЗС Британії Ліз Трасс заявила, що санкції проти РФ продовжаться. Вона зазначила, що "Путін має зазнати поразки в Україні". Також Трасс розповіла, що країни "Великої сімки" згодні знизити залежність від російського палива.

21:25 Поліція Харківської області опублікувала дані про жертв обстрілів у місті та області.

"188 людей, серед яких 122 цивільні, у тому числі 5 дітей, загинули від поранень внаслідок артобстрілів та бойових дій", – йдеться у повідомленні.

Поранено 394 особи, з яких 290 – цивільні.

"З початку вторгнення РФ у Харківській області затримали 12 російських військових, двох посібників ДРГ, одного підозрюваного в умисному вбивстві, а також 4 підозрюваних у майнових злочинах і злочинах, пов'язаних з незаконним поводженням зі зброєю", – повідомляє поліція.

21:14 Глава Сумської ОДА Дмитро Живицький повідомив про те, що в окупованому Тростянці російські війська контролюють пункт швидкої допомоги і не дозволяють виїжджати на виклики. Також у мешканців немає можливості купити продукти, всі магазини розграбовані. У місті відбуваються обшуки, працюють снайпери, не можна потрапити до міста та допомогти населенню.

21:02 У Штабі ООС розповіли про те, що за тиждень боїв за Маріуполь ворог уже втратив понад 30 одиниць бронетехніки: танків, БМП, Тигрів, автозаправників тощо. Також знешкоджено понад 100 людей піхоти та дві розвідувальні групи загарбників.

20:56 Десятки, якщо не сотні, світових брендів вже розірвали співпрацю з країною-агресором. Але не всі. П'ять найбільших торгових гігантів продовжують працювати в РФ: Nestlé; P&G; Unilever; Coca-Cola; Danone. Так не повинно бути:

20:49 Україна оголосила у міжнародний розшук російського режисера та фаната "русского міра" Нікіту Міхалкова за посягання на територіальну цілісність України, повідомила Генпрокурор Ірина Венедиктова.

20:43 За час вторгнення Росія вбила 51 мирного жителя Донецької області, сімох людей – лише за сьогодні. Інформація від Донецької ОДА.

20:37 "Якщо Україна впаде – впаде вся Європа" – Володимир Зеленський звернувся до Грузії та інших європейських країн. Відео – Радіо Свобода.

20:33 Інформація про "втечу" президента Володимира Зеленського з Києва, яку поширив спікер Держдуми РФ В'ячеслав Володін – черговий фейк. Про це у коментарі РБК-Україна заявив радник голови ОП Михайло Подоляк. Подробиці читайте за посиланням.

20:30 Євросоюз обговорює питання відключення від SWIFT й інших російських банків – голова європейської дипломатії Жозеп Боррель.

20:22 Ще 24 лютого, в перший день російського вторгнення в Україну, спікер сенату Казахстану Маулен Ашимбаєв пояснив: війська ОДКБ можуть застосовуватися лише на території країн-учасників договору, до яких Україна, звісно, не належить:

20:07 Роскомнагляд заблокував Facebook в Росії.

20:06 У мерії Києва опублікували нові корисні карти для мешканців столиці. Вони також доступні в додатку Київ Цифровий.

Карта Гуманітарних штабів
Карта точок продажу хліба
Карта зоомагазинів

20:03 Наслідки нападу окупантів на Запорізьку АЕС:

19:58 Герої нашого часу: офіцер Сергій Чижиков, який ще півтора тижні тому в мирний час працював простим клерком, збив із ПЗРК ворожий літак, що бомбив Чернігів!

19:51 Росія планує втягнути у війну проти України інші країни, зокрема членів ОДКБ – секретар РНБО Олексій Данилов.

19:43 Зведення про стан справ на фронтах станом на 18:00 від Генштабу ЗСУ:

Основні зусилля ворог кидає на оточення Києва, українські сили тримають оборону;
На Волинському напрямі – без змін.
На Сіверському напрямі українські війська утримують рубежі оборони.
На Слобожанському напрямі продовжуються оборонні бої.
На Донбасі оборонна операція продовжується силами двох оперативно-тактичних угруповань.
На Приморському напрямку українські війська прикривають морське узбережжя та не дають окупантам оточити Миколаїв.

19:35 Кульбакінський аеродром Миколаєва перебуває під контролем українських військових. Це підтвердив Суспільному пресофіцер авіабригади Олексій Гаркуша.

"Частину інфраструктури пошкоджено. Літаки пішли на запасні аеродроми ще до першого удару та працюють звідти. Кульбакіно обороняється силами наземного персоналу бригади, а також інших частин", – сказав Гаркуша.

19:32 Всі ці дні агресор люто атакує Україну і в інформаційному просторі, продукуючи величезну кількість фейків: про "прослуховування телефонів", "угоди про капітуляцію", "радісну зустріч" російських окупантів тощо. Не ведіться та користуйтеся лише перевіреними джерелами інформації. Пам'ятка від Служби безпеки України:

19:24 Триває засідання Радбезу ООН щодо вторгнення Росії в Україну.

19:14 Щонайменше п'ять супер-яхт, що належать російським мільярдерам, знайшли тимчасовий притулок на Мальдівах в Індійському океані. Острівна держава в Індійському океані не має договору про екстрадицію з США, повідомляє Reuters.

19:04 Нардепа від ОПЗЖ Нестора Шуфрича затримали у Києві, коли він намагався сфотографувати позиції ЗСУ.

19:00 Мітинг за створення фейкової "ХерНР" у Херсоні не відбувся, на площу вийшли місцеві жителі з українськими прапорами, не побоявшись російських солдатів – віце-прем'єр Ірина Верещук в ефірі каналу "Рада".

18:46 Радник голови МВС Антон Геращенко опублікував перший список російських військовополонених.

18:41 Відео обстрілу багатоповерхівки в Гостомелі російськими окупантами.

18:33 Влада Великобританії може розселити українських біженців у конфіскованих маєтках російських олігархів, заявив віце-прем'єр країни Домінік Рааб.

18:25 Знищена окупантами ТЕЦ в Охтирці.

18:20 Переважна частина пакету безпекової допомоги США на суму 350 млн. доларів вже доставлена в Україну – CNN.

18:16 Візуалізація втрат російських окупантів станом на сьогоднішній ранок від АрміяInform.

18:11 Внаслідок обстрілу російськими військами села Мархалівка Київської області загинули п'ятеро людей, з них троє дітей, одну жінку вдалося врятувати з-під завалів.

18:05 У Новопскові Луганської області місцеві жителі протестують проти окупації міста.

18:00 У Миколаєві українські сили змогли відбити аеродром Кульбакіно. Пізніше, як повідомив голова ОДА Віталій Кім, окупанти перейшли у контрнаступ на аеродром, мешканців Миколаєва, особливо прилеглих районів, наполегливо просять не виходити на вулицю.

17:50 Спікер Держслужби з надзвичайних ситуацій Вікторія Рубан повідомила в ефірі "Україна-24" про те, що у Бородянці під завалами можуть перебувати понад 100 людей. Доступу до них поки що немає

17:46 США не зафіксували будь-яких витоків радіації на Запорізькій АЕС – Пентагон.

17:42 На Херсонщині близько чотирьох годин не було мобільного зв'язку. Як розповів кореспондент Україна24, зв'язок зник після того, як по місту проїхала військова техніка, на машині було написано "Донська гуманітарна допомога"

"Працює зараз тільки "Водафон" і "Лайф". Зранку не працюють взагалі українські телеканали, тільки через кабельне. На Т2 працюють російські канали. Щодо продуктів – у нас лишились невеличкі запаси, магазини роздавали безкоштовно те, що лишилось на складах", – сказав журналіст.

17:36 Українські військові у Миколаєві вибили окупантів із міста, але, за словами голови ОДА Віталія Кіма, у передмісті поки що тривають бої.

17:32 Німецький канцлер Олаф Шольц у розмові з Путіним закликав його негайно припинити війну проти України. А також забезпечити доступ гуманітарної допомоги до постраждалих регіонів.

17:27 Волонтер Юрій Бірюков повідомив, що бійці 206-го ботальйону затримали нардепа ОПЗЖ Нестора Шуфрича нібито за те, що той фотографував позиції ЗСУ.

17:23 Українські військові знищили ще один ворожий літак – СУ-25. Це вже 37-й літак РФ, збитий з початку війни в Україні.

17:18 Мер міста Маріуполь Вадим Бойченко в ефірі телеканалу Україна24 повідомив, що на даний момент у місті вже 300 поранених місцевих мешканців. Раніше він повідомляв про те, що через безперервний обстріл визначити точну кількість постраждалих і загиблих поки неможливо.

17:06 На подвір'ї дачі президента у Конча-Заспі виявлено частину снаряда, ймовірно, ракети, повідомив прес-секретар Зеленського Сергій Нікіфіров.

17:01 Війська РФ можуть спробувати взяти Миколаїв, сказав РБК-Україна мер міста Олександр Сєнкевич. За його словами, противник стягує сили з кількох напрямків – з херсонського проривається колона танків, також стягуються війська з Баштанського та Снігурівського напрямку.

16:49 Третій етап переговорів України та РФ може пройти "завтра чи післязавтра", сказав радник голови ОП Михайло Подоляк.

16:45 Біля Миколаєва триває бій, написав у своєму ТГ-каналі голова ОДА Віталій Кім.

16:41 Національний банк України зобов'язав банки працювати без вихідних днів (7 та 8 березня 2022 року) у період дії військового стану. Відділення працюватимуть за відсутності загрози життю та здоров'ю населення.

16:38 Литовський парламент підтримав запровадження закритого неба в Україні.

16:24 Все більше і більше світових брендів не хочуть працювати з Росією. До списку тих, хто йде з ринку РФ, додалися, зокрема, британський автовиробник Rolls-Royce та компанія Microsoft. Більше про вихід іноземного бізнесу з РФ – читайте тут.

16:10 Українські роздрібні мережі відмовляються торгувати продукцією компанії Coca-Cola, яка не стала припиняти співпрацю з Росією та не засудила дії російської влади в Україні. Про таке рішення вже заявили у Fozzy Group та Novus.

15:57 Загарбники, не маючи нагоди прорватися до Києва, продовжують обстрілювати житлові квартали передмістя столиці. Місцеві жителі повідомляють про чергову атаку на спальні райони Ірпеня.

15:55 Кремлівські окупанти не можуть взяти Чернігів, а тому продовжують наносити ракетні удари по місту. Як повідомив радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко, противник вже кілька годин методично обстрілює південно-східні та південно західні райони Чернігова. Намагаються вцілити у будинки та об’єкти інфраструктури.

15:36 В Офісі президента про перемовини з РФ: будуть йти тяжко, але вони будуть йти. "Я хочу відзначити три складові. Перша – позиція України дуже сильна, підсилена західними партнерами. Друга – Зеленський точно не піде ні на які поступки, які можуть принизити нашу боротьбу. Він чутко розуміє всі межі, на які ми можемо піти у переговорах з РФ. Третє – делегація – це Давид, я, Резніков, ми чітко розуміємо психологічний стан, які цілі у тих, з ким ми розмовляємо. Ми розуміємо, куди вони хочуть зайти, чому вони так думають", – сказав радник голови ОП Михайло Подоляк.

15:26 Російські окупанти у Херсоні заблокували прохід у місто фур із продуктами та гуманітарною допомогою. "Незважаючи на вчорашні домовленості на найвищому рівні, на практиці, "внизу", все це поки що не працює", – написав у Facebook мер Херсона Ігор Колихаєв.

15:18 НАТО не встановлюватиме безпольотну зону над Україною, побоюючись подальшої ескалації, сказав Йєнс Столтенберг. Відмовляючись від втручання, генсек НАТО зазначив, що "Путін тотально недооцінив чинність української армії".

"Це насамперед результат хоробрості української армії та українського народу та керівництва України, президента Зеленського", – сказав він.

15:08 Генеральний секретар НАТО Йэнс Столтенберг про безпольотну зону над Україною: "Це питання піднімалося на засіданні, але союзники погодилися, що не повинно бути літаків НАТО у повітряному просторі України, або військ НАТО на території України".

15:00 РФ не має наміру розкривати деталі переговорів з Україною, сказав прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков. Переговори, за його словами, мають "вестися в тиші та не бути предметом розголосу". Крім того, за його словами, Кремль відкинув пропозицію прямого діалогу Путіна та Володимира Зеленського.

14:50 Туреччина готова організувати зустріч глав МЗС РФ Сергія Лаврова та України Дмитра Кулеби в рамках дипломатичного форуму в Анталії. Про цю ідею заявив глава МЗС Туреччини Мевлют Чавушоглу.

14:43 У Києві оголошена повітряна тривога!
Всім терміново прослідувати в укриття цивільного захисту!

14:35 У Мелітополі Запорізької області місцеві жителі вийшли на мітинг із прапорами України, вимагаючи від окупантів забратися з міста та нашої країни.

14:32 ArcelorMittal прийняла рішення призупинити виробництво сталі у Кривому Розі, щоб забезпечити безпеку людей та активів.

14:29 В Україні почали публікувати списки взятих у полон російських солдатів.

Волонтери звернулися до матерів Росії з проханням приїжджати в Україну та забирати своїх синів.

1. Потрібно зателефонувати на номери телефону, вказані у листівці для того, щоб дізнатися, чи знаходиться Ваш син у полоні або загинув, необхідно зайти в канал "Груз 200".

Або зателефонувати до гарячої телефонної лінії Міністерства оборони України – "Повернися живим з України" на багатоканальні телефони.

+380894201860

+380894201861

+380894201862

Або написати на пошту:

[email protected]

2. Потім, якщо Ви отримали підтвердження, що Ваш син перебуває в полоні, матері російських солдатів мають дістатися Києва. Потрібно добиратися до Калінінграда чи Мінська. Звідти автобусами чи таксі до польського кордону. Потім через територію Польщі потрібно буде дістатися КПП з Україною.

14:18 Канцлер Німеччини Олаф Шольц проводить переговори з Путіним щодо гуманітарних коридорів, повідомив радник голови ОП Михайло Подоляк. Від України за це питання відповідають Ірина Верещук та Сергій Трусов. "Світ нарешті усвідомив усю ту катастрофу, яку організували росіяни", – зазначив Подоляк.

14:13 Місцеві жителі Енергодару повідомляють, що до міста знову зайшла техніка ворога.

14:05 В ООН створили комісію, яка розслідуватиме військові злочини РФ в Україні, повідомив президент Володимир Зеленський.

Вітаю заснування Радою #ООН з прав людини міжнародної комісії з розслідування фактів російських воєнних злочинів проти українців. Докази будуть задокументовані для використання в міжнародних судах. Російські воєнні злочинці будуть покарані.

— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) March 4, 2022

14:01 НАТО може підтримати впровадження забороненої для польотів зони над Україною. Переговори щодо цього розпочнуться вже сьогодні, 4 березня. Видання Onet.pl повідомило про це з посиланням на голову МЗС Іспанії Хосе Мануеля Альбареса.

13:52 У Миколаєві повітряна тривога! Гелікоптери!

13:43 Санкції проти РФ працюють: авіакомпанію "Аерофлот" видалено з глобальної системи електронного бронювання квитків.

13:34 У Києві оголошена повітряна тривога!
Просимо всіх терміново прослідувати в укриття цивільного захисту!

13:28 Київська область, кому потрібна допомога! Голова ОДА Олексій Кулеба просить поширити контакти колл-центру. Якщо вам потрібна допомога, або ви можете її надати, звертайтеся за номером: +380 (44) 363 07 34 Оператори фіксують звернення та передають його для оперативного вирішення.

13:20 Російський оператор газопроводу Nord Stream 2 AG, що базується у Швейцарії, розпочав процедуру банкрутства, повідомило кілька інформагентств. Але ще кілька днів тому компанія заперечувала цю інформацію, але підтвердила звільнення працівників. Через "Північний потік-2" РФ планувала постачати газ до Європи в обхід України.

13:16 Мер Львова Андрій Садовий також повідомив, що у місті фіксується несправна робота стаціонарних телефонів. "Наразі неможливо здійснити вхідні та вихідні дзвінки між стаціонарними та мобільними операторами", – написав він.

13:08 У Херсонській області окупанти блокують та відключають мобільний зв'язок. За інформацією від місцевих жителів, вже не працює "Київстар" та "Водафон". Раніше СБУ та Офіс президента повідомляли про можливі провокації та інформаційні вкиди на Херсонщині.

13:04 Санкції Заходу проти РФ вже дають результат. Одна з найбільших нафтових компаній Росії "ЛУКОЙЛ" закликала до припинення вогню в Україні та переходу до дипломатії. Компанію контролюють Вагіт Алекперовов та Леонід Федун. Останній також є президентом ФК "Спартак".

13:00 На Миколаївщині закрито водний простір річкою Інгул та Південний Буг. Як повідомив голова ОДА Віталій Кім, військовим дана команда стріляти на поразку. "Якщо потрібно плисти, то погоджуйте із військовими", – сказав він.

12:50 Кремль намагається фізично усунути президента України Володимира Зеленського. За інформацією видання The Times, за останній тиждень глава держави пережив щонайменше три спроби замаху.

Проти нього було послано два загони – найманці з ПВК "Вагнера" та чеченський спецназ. Проте Зеленський з'являється на публіці, проводить прес-конференції та записує щоденні звернення.

12:40 Росія має сповна заплатити за розпочату проти України війну, зокрема й на фінансовому фронті. Національний банк закликав відключити банки та інші фінансові установи РФ та Білорусі від торгово-інформаційних платформ Bloomberg та Refinitiv, an LSEG business (раніше – Reuters). Це обмежить їхній доступ до міжнародного фінансового ринку.

12:29 Мер Києва Віталій Кличко звернувся до власників аптек відкриватися та працювати. За його словами, більшість комунальних аптек "Фармація" відпускають ліки.

"І я звертаюся до власників приватних аптек: відкрийте їх, хто може! Це дуже важливо. Бо люди стоять годинами в чергах за ліками в комунальні аптеки", – сказав Кличко.

12:05 В Італії люди вийшли на мітинг проти нападу Росії на Україну. Зокрема, вимагають закрити небо над Україною.

12:03 Триває систематичний артобстріл житлових кварталів та об'єктів по всьому Чернігову, – ДСНС у Чернігівській області.

11:58 За даними СБУ, до Херсона звозять людей із Криму, які мають вийти на постановочний мітинг у центрі міста. Приблизно 60-80 кримчан уже заселили у готелі "Фрегат". Також є інформація, що окупанти захопили склад із одягом водної поліції. Тому на мітинг можуть вийти і російські військовослужбовці, переодягнені у форму українських поліцейських. Такі ж провокації, за інформацією МВС, можливі й у Мелітополі.

11:50 Запорізька ОВА (ОДА): Джерела СБУ повідомляють, що окупанти встановили своє обладнання на телевежі Мелітополя та почали трансляцію россійських телеканалів.

11:41 Над Волновахою Донецької області підрозділи ППО ОС збили черговий ворожий штурмовик Су-25.

11:38 Російські окупанти оточили телевізійну вежу Мелітополя. Вона під їхнім контролем, – міськрада Мелітополя.

11:33 Троє українських військових загинули, двоє зазнали поранень під час нічного штурму Запорізької АЕС, – Енергоатом.

11:28 ОП: Україна просить Міжнародний комітет Червоного Хреста терміново сприяти у створенні гуманітарних коридорів.

11:25 Щойно в Енергодарі пролунав дуже сильний вибух! Подробиці з'язовуємо, – Енергоатом.

11:20 ДСНС опубліковала відео обстрілу окупантами Запорізької АЕС.

11:13 Зі звернення президента Володимира Зеленського:

– Ми пережили ніч, яка могла зупинити історію України та Європи. Російські війська атакували Запорізьку атомну станцію, найбільшу в Європі, вона могла бути як 6 "Чорнобилів".

– Ворог завів на територію нашої держави абсолютну більшість своїх військ. Майже вся армія Росії кинута проти нашого народу.

– Учора на переговорах у Білорусі вдалося погодити створення гуманітарних коридорів там, де люди найбільше страждають. Сьогодні ми побачимо, чи домовленість працює.

10:59 Луганська область: вчора внаслідок російського вторгнення загинуло 7 мирних жителів, 13 людей поранено, з них двоє дітей. Сєверодонецьк без газу та під обстрілами. Складна ситуація залишається у Попасній, Гірській громаді та Лисичанську.

10:51 Колона російських окупантів заїжджає в Миколаїв з боку глиноземного заводу, повідомив голова ОДА Віталій Кім. Просить тероборону вибити ворогів із міста. Вулицями війська РФ ще не їздять. Зараз у Миколаєві лише українська техніка.

10:43 Команда Навального оголосила про початок безстрокових антивоєнних акцій протесту по всій Росії. Закликають виходити на головну площу міст РФ кожен будній день о 19:00 та о 14:00 у вихідні та свята.

10:39 Як минула ніч у регіонах України.

10:29 Міністерство інформації Білорусі назвало видання РБК-Україна "екстремістським". Там обмежили доступ до інтернет-видання. Зазначимо: термінові та важливі новини від РБК-Україна можна читати в Telegram та Viber.

10:23 Нагадуємо: окупанти в Херсоні хочуть 4 березня провести фейковий проросійський мітинг на площі Свободи. Мета – створити картинку для пропагандистських росЗМІ. Для цього до міста вже звозять масовку. В ОДА попереджають, що влада Херсонської області жодних заходів масового характеру не планує.

10:19 Підрозділ ППО під курортною Затокою збив російський літак, що атакував один із об’єктів військової інфраструктури.

10:12 Від бомбардування Чернігова російською авіацією 3 березня загинуло 47 людей, ще 18 було травмовано, – Чернігівська ОДА.

10:06 Intel и AMD призупинили постачання своєї продукції до Росії та Білорусі. Компанія Swarovski також зупиняє продажі на території РФ.

10:00 Канцлер Німеччини Олаф Шольц відкинув ідею про "зміну режиму" у Кремлі та назвав її "поганою перспективою". За його словами, демократію не можна експортувати до інших країн. "Зараз не буде рішень, які би призвели до військової участі країн НАТО в цьому конфлікті", – додав Шольц.

09:54 Інформація з Харківської області. Від початку військових дій російські окупанти вбили 39 осіб серед цивільного населення. Поранено 272, з них 10 дітей.

09:51 Повітряна тривога у Києві !

09:40 Щойно був нанесений ракетний або бомбовий удар по 25-й школі міста Житомир, – мер Сергій Сухомлин. Фактично половину школи знищено.

09:33 Зі звернення міністра оборони Олексія Резнікова:

– Наші захисники зупинили ворога на більшості напрямків, а на деяких здійснили успішний контрнаступ.
– Складною залишається ситуація на півдні, де ворог в останні години обстрілював Запорізьку АЕС.
– Нездоланною фортецею стоїть Харків.
– Б’ються Сумщина та Чернігівщина. Вони рятують Київ від облоги.
– За 8 діб втрати російської армії перевищили 10 тисяч вбитими та пораненими. Підтверджено знищення мінімум одного російського генерала.
– Знищену російську бронетехніку вже доводиться вимірювати не одиницями, а батальйонами та бригадами.
– До Збройних Сил у якості трофеїв поступило чи не більше танків та бронемашин, ніж останні 8 років надходило від українського ОПК.
– Наші захисники захопили кілька машин зі снарядами до РСЗО. Усі ці снаряди "повернуться" ворогу.
– Командир флагману ВМСУ виконав наказ затопити фрегат "Гетьман Сагайдачний", щоби корабель, який перебував на ремонті, не дістався ворогу.

09:17 На вулицях Енергодару, де загасили пожежу на найбільшій у Європі АЕС, зараз тихо. "Чужаки" не помічені, повідомляє мер міста Дмитро Орлов. Але через обстріли Енергодар залишився без опалення.

09:07 Американський сенатор-республіканець Ліндсі Грем закликав росіян убити Путіна: "Ви зробите величезну послугу своїй країні та всьому світу".

08:55 Втрати російських окупантів з 24.02 по 04.03 склали майже 9,2 тисячі осіб особового складу.

08:48 Інформація з Чернігівської області. Від початку військових дій в області виникло 94 пожежі, 66 з них – внаслідок обстрілу. Від початку війни загинуло 135 людей, 34 з них – за останню добу.

08:38 У Херсоні з ранку 4 березня окупанти почали транслювати 24 російські теле- і 3 радіоканали, передають кореспонденти Суспільного:

"На телеканалі UA:Херсон транслюється всеукраїнський марафон. Інші регіональні канали не працюють. Подібна ситуація і в районах області".

08:27 Речник Пентагону Джон Кірбі в ефірі CNN:
– українці воюють дуже винахідливо;
– росіян уповільнив жорсткий та рішучий український опір;
– у військ РФ проблеми з логістикою та постачанням, закінчується паливо та їжа для деяких із солдатів.

08:17 Майданчик Запорізької АЕС захоплений окупаційними військами РФ, – Державна інспекція ядерного регулювання України. Персонал станції контролює стан енергоблоків і забезпечує їхню експлуатацію відповідно до регламентів безпеки.

08:11 Енергоблоки Запорізької АЕС зберігають цілісність. Системи та елементи, важливі для безпеки станції, знаходяться у працездатному стані. Зміна радіаційного стану на поточний час не зафіксована.

08:01 Американський сервіс оренди житла Airbnb призупиняє роботу в Росії та Білорусі.

07:55 Станом на 7:00 радіаційний фон на території Запорізької області лишається без змін та не несе загрозу життю та здоров’ю населення.

07:52 У Києві повітряна тривога! Потрібно пройти в укриття.

07:41 План евакуації на випадок аварії на Запорізькій АЕС готовий, голова обласної адміністрації Олександр Старух.

"Ми підняли всі документи, пов'язані з евакуацією людей. Поки що нікого не евакуюють", – йдеться в його заяві.

07:35 МАГАТЕ запускає свій Центр інцидентів та надзвичайних ситуацій у цілодобовому режимі через серйозну ситуацію на Запорізькій АЕС.

07:17 Google призупинив продаж реклами на своїх сервісах у Росії через війну в Україні.

07:00 Зі зведення від Генштабу ЗСУ на 6 ранку 4 березня:

– Основні зусилля окупантів зосереджені на оточенні Києва та ослабленні опору у заблокованих населених пунктах.

– У ході виконання цього завдання угруповання ВС РФ уже вичерпали основну частину оперативних резервів і почали готувати додаткові сили.

– Не виключено, що на Волинському напрямку кремлівські солдати підуть на озброєні провокації на кордоні з метою втягування Білорусі у війну проти України.

– Основні сили противника блоковані та зупинені у районі Макарова. Окупанти відійшли від Бучі та аеродрому Гостомель. Ворог проводить перегрупування з метою продовжити наступ у напрямку Броварів.

– На Слобожанському напрямку ворог блокує Харків із півночі та захопив Балаклію.

– Противник оточив Маріуполь.

– Фіксується переміщення великої кількості автомобільної техніки з Криму, до якої окупанти перевозять злочинців із місць виконання покарань для організації заворушень у Миколаївській області.

06:40 Найскладніша ситуація в Сумській області – в Охтирці та Тростянці. Через авіабомбардування окупантами в Охтирці немає опалення та електроенергії. У Тростянці росіяни окупували залізничний вокзал, розмістили там свою техніку та розстріляли український прапор. Вони грабують і мародерять: усі продуктові магазини спустошені.

06:30 Пожежу в навчально-тренувальному корпусі Запорізької АЕС ліквідовано. Жертв та потерпілих немає.

06:20 Витік радіації на Запорізькій АЕС на даний момент не зафіксовано, повідомляє прес-служба станції. Цей енергоблок підірвати практично неможливо. На місці працюють 44 пожежники.

05:40 Представник прес-служби Запорізької АЕС Андрій Туз повідомив, що загрози поширення радіації не помічено. На місці працюють 44 пожежних.

05.20 Президент США Джо Байден зідзвонився з Володимиром Зеленським після атаки Росії на Запорізьку АЕС. Також президент України подзвонив Олафу Шольцу.

05:01 Україна повідомила МАГАТЕ, що пожежа на Запорізькій АЕС не зачепила основне обладнання станції

04:50 Інформація про напад окупантів на Запорізьку АЕС від Держслужби з надзвичайних ситуацій.

04:46 Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон вимагатиме провести термінове засідання Ради безпеки ООН в найближчі години у зв'язку із ситуацією на Запорізькій АЕС.

04:34 Міністр енергетики Герман Галущенко поговорив з американською колегою Дженніфер Гренхолм та закликав її не допустити ядерної катастрофи та закрити небо над Україною:

04:23 Ситуация на Запорожской АЭС – сейчас главная тема мировых СМИ. Главная страница CNN:

04:17 В.о. генерального директора Запорізької АЕС Ігор Мурашов: Ядерна безпека на ЗАЕС порушена. Ми робимо все можливе, але пожежа триває, пожежників не допустили. Є величезні ризики. На станції бойові дії. Реактори у небезпеці.

04:12 "Український регулюючий орган повідомив МАГАТЕ, що змін рівня радіації на майданчику Запорізької АЕС не спостерігається", – Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ).

03:58 Президент України Володимир Зеленський обговорив із президентом США Джо Байденом ситуацію на Запорізькій АЕС.

03:54 "Якщо буде вибух, це кінець усім, кінець Європи, евакуація Європи. Тільки негайні дії Європи можуть зупинити російські війська. Не допустіть загибелі Європи через катастрофу на атомній станції!" – Володимир Зеленський в екстреному зверненні у зв'язку із обстрілом окупантами Запорізької АЕС. "Жодна країна в світі ніколи не обстрілювала атомні енергоблоки!" – додав президент України.

03:45 Директор Запорізької АЕС запевнив, що зараз ядерну безпеку об'єкта забезпечено – голова Запорізької ОДА Олександр Старух.

03:33 Після другого раунду українсько-російських переговорів з'явилася надія на тимчасове припинення вогню та відкриття гуманітарного коридору до Маріуполя – мер міста Вадим Бойченко.

03:29 Наслідки боїв у Бородянці

03:19 На Запорізьку АЕС пропустили пожежників. Радіаційний фон на станції – без змін.

03:09 Любительку Путіна та т.зв. "ЛДНР", оперну співачку Анну Нетребко звільнили з Метрополітен-опера у Нью-Йорку. Її замінить українка Людмила Монастирська.

03:06 Співробітники офісу прокурора Гаазького трибуналу Каріма Хана виїхали до України, щоб розпочати розслідування військових злочинів РФ проти України

02:46 На Волині – повітряна тривога!

02:39 На повідомлення про обстріл Запорізької АЕС відреагував глава МЗС Дмитро Кулеба. Він попередив, що, у разі вибуху, катастрофа буде в 10 разів потужніша за Чорнобильську. Від росіян вимагають негайно припинити вогонь, допустити пожежників та встановити зону безпеки у цьому районі.

02:33 Повітряна тривога у Києві. Чутно вибухи. Всім в укриття.

02:28 У Росії заблоковано або обмежено доступ до низки соцмереж та ЗМІ, де відкрито пишуть про напад на Україну. Так, у частини користувачів перестали відкриватися сайти "Медуза", BBC, "Радіо Свобода" та Deutsche Welle. Спостерігаються проблеми в роботі Facebook і Twitter.

02:23 Президент Володимир Зеленський провів ротації у Службі безпеки України. Посадами обмінялися перший заступник голови СБУ Сергій Андрущенко та заступник голови Василь Малюк. Ще одним "замом" Івана Баканова призначено Анатолія Сандурського.

02:14 Пожежа на Запорізькій АЕС триває. Пожежники не можуть дістатися місця загоряння та ліквідувати наслідки через обстріл. Вже є потрапляння у перший енергоблок.

02:09 США готові розглянути формати нових переговорів з Росією про міжнародну безпеку. Але від Москви чекають демонстрації прихильності дипломатії в ситуації з Україною. Штати сподіваються, що РФ негайно виведе війська із країни.

02:05 Українці, які перебували на території США до 1 березня 2022 року, отримають статус тимчасово захищених осіб на 18 місяців. Він передбачає видачу дозволу на роботу в США та тимчасової посвідки на проживання.

01:52 Запорізька АЕС у прямому ефірі транслює прильоти ворожих снарядів та пожежу на території електростанції:

01:39 Внаслідок обстрілів окупаційними військами на Запорізькій атомній електростанції почалася пожежа. Раніше там заявили, що існує реальна загроза ядерної небезпеки на найбільшій у Європі АЕС, і вимагали припинити обстріл енергоблоків із важкої техніки.

01:25 Міський голова Енергодару Дмитро Орлов повідомляє про те, що на підступах до Запорізької АЕС вже більше години тривають запеклі бої.

"Наші нацгвардійці тримають оборону. Відомо про постраждалих, але точну їх кількість і стан у цих обставинах поки що не можемо назвати", – каже він.

01:07 Центр протидії інформації повідомляє про заплановану провокацію – окупанти збираються провести в Херсоні постановочний мітинг і оголосити про створення так званої "Херсонської народної республіки". Для масовки до міста звозять людей.

01:02 Оперативна інформація Генштабу ЗСУ щодо ситуації в Україні станом на 18:00 3 березня

00:11 За інформацією Міноборони, 70 із 480 ракет, випущених по Україні, летіли з Білорусі. Також у відомстві вважають, що Путін вклав 90% своєї заздалегідь підготовленої сили для вторгнення в Україну.

3 березня

23:51 У Миколаєві затоплено флагман Військово-морських сил України – корабель "Гетьман Сагайдачний". Це сталося ще у перший день війни – 24 лютого.

"Флагман ВМСУ "Гетьман Сагайдачний" підтопили в порту Миколаєва. Так треба. Після війни швидко його піднімемо та відновимо", – повідомили в Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

23:35 Мінфін США зробив виняток для російського олігарха Алішера Усманова, вивівши його активи з-під санкцій. І навіть ті компанії, де йому належить понад 50%, під санкції не потраплять, рахунки доступні, транзакції дозволені.

23:30 Радник голови Офісу президента Олексій Арестович написав у Facebook, що 3 березня був важким днем, але Україна закінчує його оптимістично.

23:23 Агентство S&P знизило суверенний кредитний рейтинг Росії до "ССС-"

23:14 Місто Ізюм, Харківська область, знаходиться під обстрілами. Як повідомив у Facebook заступник мера Володимир Мацокін, безперервна канонада продовжується з 21:45. "Спочатку бомбардування, а тепер канонада", – написав він. За інформацією місцевих жителів, у місті також не працює мобільний зв'язок.

23:02 Франція залучає авіаносець для контролю за повітряним простором біля України.

22:49 Telegram-канал Харків Live повідомляє, що у небі над містом видно винищувачі.

22:41 В Енергодарі напружена ситуація. Як повідомив мер міста Дмитро Орлов, колона ворожої техніки вирушила в напрямку Запорізької АЕС. "В місті чути гучні постріли, які лунають з того боку!!", – написав він, додавши відео.

22:31 Росія йде все більше у міжнародну ізоляцію через розпочату війну в Україні. Канада та інші держави виступають за призупинення членства Москви в Інтерполі, сказав прем'єр-міністр північноамериканської країни Джастін Трюдо.

22:26 Україна отримує від США розвіддані в режимі реального часу, заявила прес-секретар Білого дому Джейн Псакі. Інформація передається не тільки з супутників, а й з літаків радіоелектронної розвідки, засобів бойового управління та цілевказівки, а також безпілотних літальних апаратів RQ-4A Global Hawk, що постійно перебувають на кордоні з Україною.

22:15 Повітряна тривога оголошена майже по всій країні. Є повідомлення про вибухи у Києві.

22:10 Вінниця, Волинська область, Рівненська область, Хмельницька область, Васильків, Слов'янськ, Львів, Івано-Франківськ. Тривога!

22:07 Роль Білорусі у війні путінської Росії проти України не менш ганебна, ніж Кремля. За даними Міноборони США, 70 із 480 випущених по Україні ракет за перший тиждень війни запустили саме з Білорусі. Що нівелює будь-які заяви Лукашенка про бажання жити у мирі та про відсутність планів воювати з Україною.

22:01 ЄС готовий приймати українців, які втікають від російської агресії, на термін до 3-х років. Біженці з нашої країни зможуть жити та працювати в Євросоюзі, отримувати всі необхідні послуги, соціальні виплати і т.д.

21:53 У Києві чутно сирени. Оголошено повітряну тривогу! Негайно в укриття.

21:47 Білоруські військові отримали наказ наступати на Україну, але не хочуть цього робити та саботують. Як інформує Центр Стратегічних комунікацій ЗСУ, мова йде про 38 окрему десантно-штурмову бригада ЗС Республіки Білорусь.

"Морально-психологічний стан десантників вкрай низький. Офіцери та солдати не бажають виконувати роль російських найманців. Значна кількість висловилась за припинення контрактів, термін яких у більшості спливає в травні", – сказано у повідомленні.

21:31 В українських містах знову повітряна тривога: Харків та Запоріжжя, в укриття!

21:30 Прес-секретар Путіна Пєсков опиниться під персональними санкціями США. Крім нього під низку обмежень потрапить два десятки великих бізнесменів із РФ та ще до 50-ти громадян РФ. Серед них – Пригожин, Шувалов, Чемезов, а також Борис та Аркадій Ротенберги. Багато хто з них вважається близьким до Путіна.

21:27 Україна готова всіма силами боротися із путінськими загарбниками. Сьогодні Верховна рада прийняла закон, який дозволить видати вогнепальну зброю цивільним. Закон звільняє від відповідальності за застосування проти російських окупантів.

21:20 Захід продовжує тиснути на Росію санкціями. Сьогодні влада Великобританії заморозила у своїй країні активи російських олігархів Алішера Усманова та Ігоря Шувалова, їх загальний статок оцінюється в 19 млрд доларів.

21:00 У Майорську Донецької області російські окупанти сьогодні вбили мирну мешканку. Загалом в області за день поранено 70 людей.

"Знову під ударом Маріуполь – окупанти обстріляли щонайменше два мікрорайони, потрапили до гіпермаркету на західній околиці, били по лікарні. У місті відсутнє електро-, водо- та теплопостачання, перекрито шляхи доставки продуктів. Росія хоче організувати місту таку ж блокаду, як нацисти влаштували у Ленінграді", – повідомив голова Донецької ОДА Павло Кириленко.

За його словами, зараз триває робота над створенням гуманітарних коридорів для доставки їжі до Маріуполя.

"Зараз важко визначити точну кількість постраждалих у Маріуполі, тому що у місті, як і у прилеглих громадах, відсутній мобільний зв'язок", – додав Кириленко.

20:40 ДСНС повідомляє, що внаслідок обстрілів в орецьку Донецької області без опалення залишилося 400 житлових будинків, 8 шкіл, 9 дитячих навчальних закладів та 10 лікувальних закладів.

20:27 Прем'єр-міністр України Дінис Шмигаль розповів про те, що Кабмін розпочинає роботу над створенням чотирьох фондів для відновлення України:

Відновлення зруйнованого майна та інфраструктури
Відновлення та трансформація економіки
Обслуговування та погашення боргу
Підтримка постраждалого бізнесу

20:10 Глава Сумської ОДА Дмитро Живицький розповів про те, що у Охтирці немає світла та опалення. Крім того, окупанти продовжують бомбардувати Суми та передмістя.

20:00 Українські підприємтсва держконцерну "Укроборонпром" вже почали приймати та ремонтувати трофейну техніку, відібрану у російських загарбників.

19:42 Україна та Росія не домовилися про припинення вогню за підсумком другого раунду переговорів, повідомив радник голови ОП Михайло Подоляк. Але сторони погодили низку гуманітарних питань, зокрема щодо створення коридорів з оточених міст для евакуації мирних жителів. Третій раунд переговорів може відбутися вже найближчим часом.

19:32 Голова Чернігівської ОДА В'ячеслав Чаус попередив про можливі перебої зі зв'язком, інтернетом та е/е. Ворог може вкидати фейки, не ведіться на провокації.

19:29 У кількох населених пунктах Сумської області зникла електроенергія, зокрема в Тростянці та Конотопі.

19:27 СБУ перехопила розмови окупантів під Гостомелем. Судячи з їхнього діалогу, Росія розраховувала захопити Україну за три дні.

19:22 На Миколаївщині у Вознесенську російські окупанти відібрали телефони у чотирьох глав ОТГ та заступника мера, повідомив голова ОГА Віталій Кім. Він не виключає, що ворог може використати ці телефони для вкидання фейків та дезінформації.

19:17 Кількість жертв від ракетного удару РФ по Чернігову знову зросла. З-під завалів житлових будинків рятувальники дістали тіла 33 людей. Ще 18 людей травмовано.

19:05 СБУ затримала зрадника, причетного до ракетного обстрілу телевежі у Києві. Він надавав РФ інформацію для ведення війни, зокрема, агітував розбомбити Київську телевізійну вежу, щоб припинити трансляцію українських телеканалів.

19:00 Україна потребує підтримки НАТО. Президент Володимир Зеленський просить Альянс або закрити небо над Україною, забезпечивши безпеку міст від російської авіації та ракет, або надати нашій країні військові літаки. "Якщо у вас нема сил закрити небо, то дайте мені літаки", – заявив Зеленський.

18:54 У Дніпрі, Харкові, Кривому Розі та Чернігівській області оголошено повітряну тривогу. Людей просять перейти до укриття.

18:52 Росія продовжує атаку Харкова. Як повідомили у ДСНС, ракетами обстріляно житлові масиви: вулиця Героїв праці, проспект Тракторобудівників, Північна Салтівка та Салтівка. У районі Барабашова горять склади та житлові висотки. Рятувальники працюють, йде пошук жертв та поранених. Ворожий снаряд потрапив у ЖК "Воробйові гори", повідомили у ДСНС.

18:43 Президент України Володимир Зеленський під час прес-конференції звернувся до Путіна, закликавши його сісти за стіл переговорів. "Я нормальний мужик, сядь зі мною, поговори, чого ти боїшся?" – сказав глава держави.

18:35 Українські рятувальники змогли знайти всіх членів екіпажу теплохода Helt, який раніше обстріляли військові кораблі РФ поблизу Одеси. Наразі всі вони знаходяться на борту рятувального судна SAR 01.

18:25 Mango тимчасово припиняє роботу в Росії

18:13 Через постійні обстріли Маріуполь залишається без води, опалення та електрики. Також є проблеми із мобільним зв'язком. Комунальники чекають настання тиші, щоб розпочати роботи з відновлення енерго- та водопостачання.

"З моменту початку війни понад 200 мешканців міста отримали поранення різного ступеня важкості. Медичні працівники продовжують надавати цілодобову допомогу маріупольцям, незважаючи на дуже складну ситуацію", – повідомили у Маріупольській міській раді.

18:04 Мер Енергодару Дмитро Орлов повідомляє про те, що у місті через обстріл немає води, а в деяких мікрорайонах – електрики.

17:56 Наслідки обстрілу Північної Салтівки у Харкові

17:52 ДСНС повідомляє, що у Бородянці рятувальники продовжують надавати допомогу місцевим жителям.

17:47 Дмитро Кулеба заявив про те, що під час переговорів з російською стороною Україна в жодному разі не пожертвує територіальною цілісністю України.

"Якщо Росія сумлінно поставиться до переговорів, то можна буде знаходити якісь розв'язки. Але ми не поступаємося принциповим речам, таким як територіальна цілісність України. Про це не може бути й мови", – заявив глава МЗС.

17:26 Дедалі більше цивільних осіб стають жертвами російського вторгнення. Після ракетного удару по Чернігову, який армія РФ так і не змогла захопити, з-під завалів у житлових будинках рятувальники дістали тіла 22 людей.

17:17 Кремлівські загарбники не дають спокою Охтирці на Сумщині, де ворог раніше застосовував важке озброєння проти мирного населення. Як повідомив голова місцевої громади Павло Кузьменко, російська авіація знову розпочала обстріли, бомба потрапила до ТЕЦ, також був обстріл житлових кварталів.

17:11 Російські окупаційні війська сунуть на Енергодар. Мер міста Дмитро Орлов повідомив, що у ворога більше 100 одиниць важкої техніки. Путінські військові вже обстріляли блокпост та застосовують зброю проти мирного населення. Людей просять піти з вулиць. Як відомо, в Енергодарі знаходиться найбільша у світі АЕС – Запорізька.

16:49 Другий етап переговорів України та Росії розпочався

16:42 Міністерство енергетики тимчасово запровадило заборону на експорт газу з України.

16:24 Російські кораблі підбили на берегах Одеси торгове судно.

"Через відмову увійти в Морський порт міста Одеса, на заблоковану частину Одеської екваторії, двома ракетами нижче за ватерлінію було потоплено торгове судно "Helt", яке ходило під прапором Панами, в районі Тендрівської коси! Екіпаж складався з 6 осіб, 2 людини капітан і кок на даний момент знаходяться на плоті і прямують у бік берега. 4 моряки потонули разом з кораблем!, – повідомив Антон Геращенко.

16:07 В Україні запустили благодійний фонд "Фонд Добробут" та відкрили цільовий збір коштів на закупівлю медикаментів та ургентні операції пораненим – українським бійцям та населенню.

15:55 Окупанти мобілізують населення до так званих "ЛНР" та "ДНР".

"Російське військове керівництво провело мобілізацію на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей та формує підрозділи у складі 1 та 2 армійських корпусів для штурму населених пунктів на підконтрольній Україні території", – повідомив Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

15:43 У Нацполіції розповіли про ситуацію на Київщині:

невдала спроба прориву з боку Лютижа і Демидова вночі;
Макарова звільнено;
ворожа теніка залишається в житлових масивах Демідова, Козаровичів і Димера;
потужний удар по складах в Ірпені, однак суттєвих пошкоджень немає;
продовжується евакуація з Ірпеня та Боярки;
потужний удар по Гатному;
в Обухівському та Білоцерківському районах ситуація контрольована.

15:27 Верховна Рада сьогодні збиралася на засідання, під час якого проголосувала за 14 законів та 1 постанову. Серед них – загальна мобілізація та вилучення в Україні об'єктів права власності РФ та його резидентів.

15:25 УЗ зробила інфографіку з актуальними даними про про залізничне сполучення та функціонування вокзалів.

15:18 Голова Херсонської ОДА Геннадій Лагута попереджає мешканців міста про те, що Херсон почали мінувати окупанти. Так місцеві жителі помітили, коли вибухівку встановили біля телеканалу "Скіфія".

"Просимо всіх пересуватися обережно, дивіться під ноги. Особливо, якщо проходите місцевість з великою травою. Якщо все-таки побачили вибухівку. Не чіпайте її в жодному разі. Вона може детонувати і вбити або покалічити вас. Повідомте про її місцезнаходження правоохоронцям", – заявив Лагута.

15:12 Внаслідок авіаударів по Чернігову, 9 людей загинули, 4 отримали травми.

14:56 Дмитро Кулеба повідомив, що окупанти можуть влаштувати провокацію – обстріляти територію РФ і звинуватити в цьому Укараїну.

"Тривожні повідомлення: росіяни могли направити реактивні системи залпового вогню біля прикордонного селища Попівка на свою територію", – пише Кулеба.

14:37 Інструкція на випадок, якщо трапився завал будинку

14:33 США може передати Україні 10 млрд доларів допомоги, адміністрація президента Джо Байдена подала відповідний запит до Конгресу.

14:18 Європейський Союз підписав Меморандум з Україною про надання 1,2 млрд євро макрофінансової допомоги.

14:14 Українська розвідка захопили ворожу КШМ – командно-штабну машину та передала її на бойове чергування ЗСУ. Ця машина протидіяла роботі нашої авіації, здійснюючи розвідку повітряних цілей.

14:00 Українська делегація вже вирушила на переговори з російською стороною. Нагадаємо, сьогодні має відбутися другий раунд.

"За дві години стартуємо. Програма мінімум – гуманітарні коридори. Далі, за обставинами", – повідомив у себе у Facebook Давид Арахамія.

13:52 Škoda також зупиняє свою роботу на території РФ.

13:51 У роботі Google в Україні відбувся масштабний збій. Наразі проблеми у роботі сервісів Google Пошти, Google Документів та YouTube.

13:35 IKEA призупиняє свою діяльність у Росії та Білорусі. Volkswagen зупинив виробництво в Росії та припиняє поставки в країну

13:28 Мер Львова Андрій Садовий заявив про те, що ціни на проживання у місті мають залишатися такими, як були у довоєнний час.

"Орендодавець або готель, що виставляє завищену ціну за житло – мародер Повідомляйте про такі випадки на Гарячу лінію міста – 1580", – йдеться у повідомленні.

13:25 У зв'язку із деякими технічними труднощами сайт видання "Українська правда" тимчасово не працює.

13:24 "Щодо Одеси і Миколаєва. Одеса тримається. Миколаїв відбив десант. Повідомлення про російські кораблі, які нібито йдуть в Одесу, були радісно зустрінуті захисникам Одеси, які з нетерпінням чекають ворога", – сказав радник голови ВП Олексій Арестович.

13:20 Окупанти завдали ракетного удару по житлових будинках у Чернігові.

"Багато багатоквартирних будинків пошкоджено, вибито вікна, пошкоджено стіни, покрівлі, балкони, подекуди знищено стіни і перекриття. Поблизу немає жодних військових об'єктів. Поруч знаходяться лікарні, кілька шкіл і дитсадків, десятки багатоповерхівок. На місці працюють рятувальники. Інформація про жертви. та постраждалих уточнюється", – повідомив голова ОДА В'ячеслав Чаус.

13:00 ДТЕК відновив роботу підстанції "Гостомель", яка була знеструмлена через бойові дії.

"Наразі ремонтні бригади чекають на дозвіл від територіальної оборони на проведення робіт на лініях підстанції, щоб повернути світло для десяти тисяч клієнтів", – йдеться в повідомленні.

12:50 У Бучі під Києвом підняли український прапор, місто перебуває під нашим контролем.

12:48 Під Бородянкою знайшли місце аварії ворожого літака та останки пілота. Як повідомляє радник голови МВС Антон Геращенко, ймовірно, це він скидав бомби на Бородянку, Макарів та Ірпінь.

12:33 У Центрі протидії дезинформації повідомляють, що на даний момент усі українські атомні електростанції працюють безпечно та стабільно.

12:30 Кличко заявив, що неправильно припарковані автомобілі в районі вокзалу будуть евакуйовані та передані на потрібні армії.

12:16 Україна просить МАГАТЕ звернутися до НАТО з вимогою закрити небо над ядерними об'єктами країни та активізувати дії щодо недопущення актів ядерного тероризму.

"Факт захоплення відомою у всьому світі ЧАЕС має всі ознаки акта ядерного тероризму, скоєного по відношенню до ядерних об'єктів ЧАЕС та його персоналу військовими формуваннями РФ", – наголошується у зверненні.

12:06 У Києві для сполучення між лівим та правим берегами відкрито Північний та Дарницький мости. Пересуватися смугою громадського транспорту суворо заборонено по всьому місту.

11:57 Роскомнагляд вимагає у Google не показувати кадри війни Росії проти України на YouTube – "припинити поширювати в Росії неправдиві відомості політичного характеру про спеціальну операцію Росії в Україні через контекстну рекламу".

11:55 У Львові про сигнал повітряної тривоги повідомлятиме лише один телеграм-канал – "Оповіщення ЦЗ".

11:51 Під час чергового обстрілу Попасної Луганської області загинули 2 мирні жителі, ще 6 отримали поранення різного ступеня тяжкості.

11:48 Біля Волновахи українські військові збили ворожий винищувач-бомбардувальник СУ-34.

11:23 "На сьомий день війни з агресивною державою-терористом Росією прикордонники 5 прикордонного загону передовою групою спільно з підрозділами Збройних Сил України вийшли на лінію державного кордону України на Сумщині", – заявив секретар РНБО Олексій Данилов у себе на Facebook.

11:12 Виробник іграшок із Данії Lego призупинив постачання своїх товарів до Росії. Також свою діяльність у РФ припиняє компанія Jysk.

11:10 "Українці в усіх регіонах, які обпалені війною, отримають від нас усе необхідне. Наш уряд уже підготував програму допомоги для всіх українців, які втратили можливість працювати зараз через війну. Там, де бойові дії кожен найманий працівник, коже ФОПівець, кожен наш громадянин, у якого росія забрала можливість працювати, отримає 6,5 тисяч гривень без жодних умов. Для українців старшого віку – попри війну ми забезпечуємо повну виплату проіндексованих пенсій. З 1 березня пенсії для українців проіндексовані на 14%. Гроші вже пішли у банки, усі виплати будуть проведені повністю", – заявив Зеленський.

10:59 Зеленський записав відеозвернення

10:48 Генштаб поновив дані про втрати російських окупантів на 3 березня

10:43 Як одержати пенсію під час війни: інструкція

"Сьогодні почалася доставка пенсій. Незважаючи на якісь складності Укрпошта обов'язково доставить Ваші виплати де б Ви не були, навіть якщо Ви змінили місце проживання", йдеться у повідомленні.

10:35 Ярослав Железняк повідомив про те, що податковий комітет ради готує низку змін.

Крім того, вчора економічний Комітет Ради одноголосно підтримав закон про націоналізацію в Україні майна та грошей юридичних осіб із країни-агресора.

10:32 Ціна газу в Європі вкотре оновила історичний рекорд. Тепер вона становить 2267 доларів на кубометр.

10:27 Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний повідомив, що під Ірпенем український ППО збив ворожий літак СУ-30.

10:20 Мер Харкова Ігор Терехв записав звернення.

"Харків не здається і Харків не здасться! Ми почали отримувати гуманітарну допомогу. Я ухвалив рішення – усі комунальні послуги для людей, які готують їжу (для мешканців міста, – ред) будуть безкоштовними", – сказав він.

10:14 Голова Енергоатому Петро Котін розповідає, що російських окупантів є завдання взяти під контроль Запорізьку АЕС. За його словами, вони намагаються вести переговори з керівництвом міста Енергодар.

"Вони кажуть, що їм достатньо хоч трохи увійти до міста, сфотографуватися на тлі ЗАЕС та надіслати звіт керівництву", – розповів Котін.

09:52 За словами міністра закордонних справ Польщі Марчін Пшидач, кандидатом на вступ до ЄС Україна може стати найближчими днями. Він наголосив, що це питання політичного рішення.

09:41 Верховна рада пропонує максимально посилити покарання за держзраду та диверсії. Законопроект №7116 "Ні кроку назад!" передбачає, що винним у цих злочинах загрожуватиме довічне ув'язнення. Документ уже схвалив профільний комітет парламенту.

09:38 В Україні майже повністю знищено дві військові частини окупантів. Так, за даними на 2 березня, військова частина з російського Саратова втратила загиблими 80% особового складу, а з міста Камишин Волгоградської області РФ – 70% особового складу.

09:25 Рада директорів "Ехо Москви" прийняла рішення про ліквідацію радіоканалу та сайту. Раніше "Ехо Москви" та "Дощ" були заблоковані в Росії через висвітлення війни проти України з формулюванням "розповсюдження неправдивої інформації". Ці ресурси розповідали про обстріли українських міст, жертви серед мирного населення і значні втрати армії окупантів.

09:19 Усі потяги зі сходу України на західний напрямок стали евакуаційними. Продаж квитків на них закритий, пріоритет у посадці у жінок, дітей та людей похилого віку. Час відправлення та маршрут поїздів може змінюватись в залежності від оперативної ситуації. Повний перелік рейсів – тут.

09:10 Ракети, що вночі летіли на Київ, були перехоплені силами ППО. Уламки однієї з них пошкодили теплотрасу у районі залізничного вокзалу. Ремонтні бригади з ранку вже ремонтують пошкоджену ділянку.

08:50 Рятувальникам ДСНС разом із волонтерами вдалося евакуювати понад 200 мешканців селища Бородянка під Києвом. У цьому районі перманентно ведуться запеклі бої, ворог завдавав ракетних ударів по житлових будинках.

08:47 Знову повітряна тривога у Києві.

08:34 Спостерігаються проблеми з доступом до сайту наших колег – "Новий час" (НВ). Співробітники редакції повідомили нам, що на сайт проводиться дуже сильна хакерська атака. Найближчим часом доступ має бути відновлений.

08:25 У Запоріжжі повністю перекрили рух автотранспорту через дамбу ДніпроГЕС. Секретар міськради Анатолій Куртев пояснив, що це вимушений захід для захисту міста та закликав мешканців без необхідності не залишати домівку та не користуватися машинами.

08:17 Міжнародна федерація кішок (FIFe) заборонила котам і кішкам з Росії брати участь у міжнародних виставках через агресію в Україні. З 1 березня жодна кішка, виведена в Росії, не може бути ввезена та зареєстрована в будь-якому родоводній книзі федерації. У той же час FIFe виділить частину свого бюджету на підтримку заводчиків і любителів кішок в Україні, які страждають через ситуацію, що склалася.

08:12 СБУ закликає українців робити свій внесок у майбутню перемогу над російським агресором:

допомагати захисникам усім необхідним
вести партизанську боротьбу з окупантами
інформувати про рух ворога через офіційний чат-бот у Telegram @stop_russian_war_bot
поширювати правду про війну в Україні серед друзів і знайомих за кордоном
блокувати фейки і не поширювати паніку з їхньою допомогою

08:04 Ціна нафти Brent перевищила $118 за барель уперше із лютого 2013 року. При цьому попит на російську нафту падає, незважаючи на те, що продають її зі значною знижкою. Справа в тому, що поки західні країни не поспішають вводити ембарго на енергоносії з РФ, покупці самі вводять "індивідуальні санкції", відмовляючись їх купувати та підтримувати економіку агресора.

07:57 Військові волонтери просять цивільних не використовувати скотч та стрічки жовтого кольору. Особливо це стосується людей, які залишають міста з дітьми та жінками на автомобілях. Таке позначення – це військове маркування під час бою та заходів зачистки. Для ворога машина із цими знаками виглядає як автомобіль із озброєними людьми, а на блокпостах це не дає жодної переваги. Достатньо таблички "Діти".

07:50 Українська делегація візьме участь в другому раунді переговорів з Росією, де планують обговорити питання припинення вогню. Другий раунд переговорів відбудеться 3 березня. Позиції Росії на другий раунд переговорів:

Крим – це частина Росії
Визнання "Л/ДНР" в межах Донецької та Луганської областей
Демілітаризація, "параметри якої ще слід обговорити"
Денацифікація

Позиція агресора виглядає вкрай дивно, зважаючи на кількість вбитих окупантів та спаленої російської техніки, повідомляє Центр протидії дезінформації.

07:45 Попередні дані щодо втрат російських окупантів по 2 березня. Підрахунок ускладнений через інтенсивність бойових дій.

07:36 Embraer припиняє поставки в РФ запчастин для своїх літаків та обслуговування авіапарку російських компаній, повідомив телеканал CNN Brasil. У Росії використовують як мінімум 15 бортів цього виробника.

07:32 У Києві та Житомирі повітряна тривога – усім в укриття!

07:28 З перших днів війни українська армії здійснила близько 50 влучних ракетних ударів ракетами Р624 "Вільха". Підтверджено факти знищення десятків одиниць бронетехніки, систем ППО, засобів РЕБ та мобільних командних пунктів. Про це повідомляє КБ "Луч".

07:13 Оперативне зведення від Генштабу станом на 6 ранку:

На Волинському напрямку противник продовжує демонстраційні дії вздовж державного кордону.
На Поліському напрямку ворог намагається наступати в районі Козаровичів, Вишгорода, Фастова та Обухова. У районах Бородянки, Катюжанки та Гавронщини розгортаються польові логістичні табори.
На Сіверському напрямку окупанти, не маючи успіху в Чернігові, Ніжині, Сумах, Лебедині та Охтирці, уникають бойових зіткнень і намагаються дістатись північних околиць Києва.
Ворожі підрозділи зосередились в районах Баришівки, Нової Басані та Любеча. Частина сил до БТГр фактично втратила боєздатність, здійснює перегрупування та намагається наступати у напрямку на Бровари та Київ.
На Слобожанському напрямку ворог наступає в районах Золочева, Харкова, Балаклії, намагається продовжити наступ у напрямку Лозової.
На Донецькому напрямку окупанти за підтримки артилерії продовжують наступальні дії в районах Нового Айдару, Волновахи та Маріуполя. Захопити Маріуполь та вийти на адміністративний кордон Донецької та Луганської областей противник так і не зміг.
На Таврійському напрямку противник зосередив основні зусилля на напрямку Миколаїв – Вознесенськ.
Частина сил противника продовжує дії в районах Енергодару, Василівки, Токмака та Новопетрівки.
В районі Баловного під Миколайовом загарбник висадив малочисельний десант, який було знищено.
Чотири великі десантні кораблі у супроводі трьох ракетних катерів рухаються у напрямку Одеси.
Київ та інші міста України потерпають від ракетно-бомбових ударів противника. Блогерів, експертів та звичайних учасників інтернет-спільноти просять не повідомляти про точні місця влучання.

06:43 SWIFT відключить російські банки, які потрапили під санкції, від міжнародної платіжної системи 12 березня. Наразі йдеться про сім фінустанов: ВТБ, банк "Откритіє", "Новікомбанк", "Промсвязьбанк", "Банк Росія", "Совкомбанк" та ВЕБ.

06:25 У Білорусі "рейкові партизани" блокують колії поблизу кордону з Україною. Влада вважає це протестом проти війни з нашою країною. Білоруські силовики зафіксували кілька фактів знищення сигнального обладнання та блокування залізничних колій. Відповідальність за це взяли на себе "Буслы ляцяць" та BYpol. У білоруському МВС кваліфікують блокування як акти тероризму.

06:01 Американський журнал TIME присвятив свою обкладинку Україні. На ній цитата президента, сказана під час його промови у Європарламенті 1 березня. Тижневик опублікував статтю під назвою "Як Володимир Зеленський захищає Україну та об'єднує світ".

05:40 У столиці Канади Оттава місцева влада прикріпила жовто-блакитні таблички "Вільна Україна" на вулиці, де знаходиться посольство РФ. За словами мера міста Джима Вотсона, місто влаштувало таку символічну акцію, щоби "засудити дії" Росії і "проявити солідарність з народом України".

05:20 Німеччина готова до можливого припинення постачання газу із РФ. Про це в ефірі радіостанції Deutschlandfunk заявив віце-канцлер, міністр у справах економіки та захисту клімату ФРН Роберт Хабек. Він не виключив, що для зниження залежності ФРН від російського газу країні доведеться відстрочити відмову від вугільних електростанцій.

04:54 "Газпром" потрапив під санкції уряду Великобританії та більше не зможе випускати боргові зобов'язання чи акції у Сполученому Королівстві.

04:50 У Росії 3 березня дітям проведуть урок, на якому розповідатимуть пропаганду про напад на Україну. Зокрема, пояснюватимуть, чому так звана "визвольна місія" була необхідністю. Раніше до шкіл декількох регіонів РФ надійшли кремлівські "темники" з проведення уроків про війну в Україні.

04:34 Один мільйон біженців вирушили з України до сусідніх країн за сім днів російського вторгнення. Про це повідомляє Верховний комісар ООН у справах біженців Філіппо Гранді.

04:28 У Києві повітряна тривога!

04:20 Українські війська під Харковом розгромили та взяли в полон другий елітний підрозділ армії РФ. Також у середу в інших районах бійці ЗСУ полонили ворожих офіцерів.

04:08 Дані від ГУР Міноборони України. Росія може створити фейкове відео з Володимиром Зеленським за допомогою технології "діпфейк". Наприклад, із його заявою про капітуляцію України. Мета – посіяти паніку та підбити наш бойовий настрій. Докладніше про те, що таке "діпфейк" РБК-Україна розповідало тут.

03:50 Канада оголосила про нові санкції проти 10 ключових осіб з російських енергетичних компаній – "Роснефти" та "Газпрома".

03:36 Про підтримку України на міжнародній арені від міністра закордонних справ Дмитра Кулеби:

– Україну підтримують 86 держав та 15 міжнародних організацій;

– 19 країн надають зброю;

– із 16 країн їдуть добровольці;

– 10 країн надають макрофінансову допомогу;

– 22 країни надають гуманітарну допомогу.

03:19 Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні зафіксувала 752 постраждалих серед мирного населення в нашій країні з початку російського вторгнення. Зокрема 227 убитих, 15 з них у віці до 18 років. І ще 525 поранених.

03:04 Суд у Гаазі розпочав розслідування можливих військових злочинів Росії. Про це заявив головний прокурор Міжнародного кримінального суду (ICC) Карім Хан.

02:50 Російський ринок залишили понад 70 світових брендів. Зокрема, Apple, Audi, Coca Cola, BMW, Intel, Mercedes, Nestle, Maersk (а це Ali express і ASOS), Nestle. Повний перелік тут.

02:47 У Києві повітряна тривога!

02:41 Три літаки та два вертольоти окупантів знищила наша авіація ЗСУ за 2 березня. І плюс колони військової техніки та живої сили росіян у Київській, Сумській, Чернігівській та Харківській областях.

02:25 Президент Володимир Зеленський створив Координаційний штаб з гуманітарних та соціальних питань. Він допомагатиме українцям у подоланні складних життєвих обставин у зв'язку зі збройною агресією РФ. Докладніше про роботу штабу читайте тут.

02:15 З'явилися відео вибухів у Києві, що прогриміли в різних районах столиці.

02:00 Повітряна тривога у Миколаївській області та Одесі!

01:54 Повітряна тривога у Київській області, Хмельницькому, Житомирі, Львові, Луцьку, Івано-Франківську, Чернігові !

01:49 Внаслідок авіаудару в Ізюмі загинули четверо дорослих і двоє дітей, які знаходилися в приватному будинку. Про це пише Суспільне з посиланням на заступника мера міста Володимира Мацокіна.

01:42 У Києві знову чутно вибухи!

01:40 Петиція до НАТО про закриття неба над Україною вже набрала необхідну кількість підписів – понад 1 мільйон.

01:30 Речник Пентагону Джон Кірбі:

– У Пентагону немає даних, що Білорусь планує надсилати підрозділи своїх солдат для допомоги російським окупантам.

– Немає ознак, що Путіну потрібно надсилати додаткові підрозділи з інших регіонів РФ для посилення своїх сил в Україні.

– Путін почав зосереджувати бойові потужності навколо України ще у першій половині осені 2021 року.

– Путін може застосувати 150 тисяч солдатів, понад 120 батальйонно-тактичних груп. Більшість цих сил уже перебувають на території України.

– Це не означає, що в нього не залишилися бойові потужності, які він ще не застосував. І це не означає, що всі ті військові сили росіян, які вже на території України, зовсім втрачені.

– Росіяни втратили темп наступу.

01:22 У Києві оголошена повітряна тривога!

01:20 За даними української розвідки, Росія збирається 4 березня оголосити воєнний стан — секретар РНБО Олексій Данілов

01:09 Володимир Зеленський у новому зверненні: 9 тисяч російських військових знищено за тиждень війни проти України.

01:03 В Ізюмі Харківської області бомбардування. Суспільне з посиланням на заступника мера міста Володимира Мацокіна пише, що атака почалася приблизно о 23:59. Удар припав на багатоповерхівку та приватний будинок. У приватному будинку загинули щонайменше троє мирних жителів.

00:52 США можуть запровадити санкції щодо всіх державних компаній РФ, включаючи "Газпром", "Роснефть" та RT. Відповідний законопроект до Конгресу внесли американські сенатори-республіканці.

00:42 Тисячі іноземців подали документи, щоби приєднатися до так званого іноземного легіону. Вже почали формувати спеціальні підрозділи із добровольців різних країн, які воюватимуть за Україну, розповіла заступник міністра оборони Ганна Маляр.

00:37 У Харкові дві крилаті ракети потрапили по одному зі штабів територіальної оборони.

00:25 РНБО може запровадити нові персональні санкції проти Володимира Путіна та ще 34 посадових осіб РФ.

00:20 Під час обстрілу Харкова загинула співробітниця Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Марина Феніна.

00:06 Влада Німеччини арештувала в порту Гамбурга яхту російського олігарха Алішера Усманова, котрий портапив під санкції, вартістю приблизно 600 мільйонів доларів, повідомляють джерела Forbes.

23:57 Російські війська за останні 24-36 годин не досягли прогресу в просуванні на Київ, повідомив представник Міноборони США Джон Кірбі. Він вказав кілька причин цього: перегрупування військ РФ і переоцінка ними ситуації, проблеми з логістикою та забезпеченням та опір з боку українських сил.

23:47 Mercedes-Benz зупиняє виробництво та постачання автомобілів у Росії.

23:35 Російські війська з початку вторгнення в Україну провели 20 десантних операцій, з яких успішною стала лише одна – у Новій Каховці, решта десантів було розбито. У середньому окупанти втрачають за день 1500 людей загиблими, розповів радник голови ОП Олексій Арестович.

23:19 Кияни, які пережили Холокост, записали звернення до Путіна з бомбосховища:

Holocaust survivors in a bomb-shelter in Ukraine, cursing Putin and asking for peace. pic.twitter.com/W70nzk5oKp

— Alexander S. Vindman (@AVindman) March 2, 2022

23:07 Уточнення щодо вибуху на київському залізничному вокзалі від радника голови МВС Антона Геращенка:

22:53 Наслідки обстрілу Харкова:

22:50 Введені проти Росії санкції можуть призвести до дефолту країни – Reuters.

22:42 Ядерну війну не можна виграти і її не слід починати – представник Пентагону Джон Кірбі.

22:39 Поширена сьогодні російськими ЗМІ інформація про переговори між Україною та РФ у Біловезькій пущі неправдива – голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія.

22:33 Завтра, 3 березня, після закінчення комендантської години у Києві, з 7 ранку, для проїзду між лівим та правим берегом будуть відкриті Північний та Дарницький мости. По Південному мосту руху не буде.

22:25 Київ, Чернігів, Житомир, Біла Церква, Васильків, Черкаси, Кіровоградська область – знову повітряна тривога, всім в укриття!

22:23 Міністр оборони Олексій Резніков звернувся до українців із закликом до тотального опору окупантам:

"Ворог повинен відчути, що кожен крок без запрошення по українській землі може стати для нього останнім. Треба, щоб в окупанта була тільки одна мотивація – якнайшвидше втікти з нашої країни"

22:17 Харків під обстрілом – сильний вибух у районі заводу ім. Шевченка

22:07 Момент атаки на Південний вокза Києва.

21:58 Гроші з картки "єПідтримка" тепер можна буде витратити на будь-які товари.

21:53 Внаслідок обстрілу київського залізничного вокзалу розірвало теплотрасу, частина міста може залишитись без тепла.

21:45 "Ми більше не можемо залежати від інших, особливо від російського газу. Я захищатиму стратегію енергетичної незалежності Європи", – сказав президент Франції. З цього приводу він збере глав європейських держав та урядів 10 та 11 березня у Версалі.

21:42 Макрон заявив, що залишатиметься на зв'язку з Путіним "скільки зможе і скільки буде потрібно", для того, щоб "запобігти розширенню та поширенню конфлікту".

21:35 Президент Франції Еммануель Макрон у зверненні до французів: "Самостійно, свідомо Володимир Путін обрав війну. В Україні немає ні військ, ні баз НАТО. Росія – агресор. Ця війна — продукт духу помсти, породженого ревізіоністським прочитанням історії Європи"

21:22 Почата Путіним війна в Україні та запроваджені Заходом санкції проти РФ змушують дедалі більше компаній залишати російський ринок. Після десятка компаній рішення припинити роботу з Росією прийняли виробник ПЗ компанія Oracle, а також рітейлер H&M.

21:16 США можуть заборонити російським судам заходити в американські порти, повідомляє з посиланням на джерела американське видання The Wall Street Journal.

21:04 У багатьох містах країни знову чутно сирени. Людей просять не залишати укриття.

20:52 У Харкові снаряд російських окупантів потрапив до Успенського собору, написав Геращенко у своєму Telegram-каналі.

20:47 У Києві знову чутно вибухи. "Щойно влупило в районі підземного переходу вокзалу. Між готелем "Ібіс" і Південним", – повідомив радник голови МВС Антон Геращенко.

20:42 У всій Київській області оголошено повітряну тривогу! Тривогу оголосили також у Києві, Житомирі, Харкові, Кам'янці-Подільському, Івано-Франківську, а також Львівській області, Черкасах, Чернівцях, Тернополі, Чернівцях та Одесі.

20:33 У всій Київській області оголошено повітряну тривогу!

20:21 Російський олігарх Роман Абрамович заявив про рішення продати футбольний клуб із Лондона "Челсі", яким він володів близько 20 років. За його словами, доходи від продажу клубу він має намір перерахувати до фонду постраждалих від війни в Україні.

"Це включає надання критично важливих коштів для задоволення невідкладних потреб жертв, а також підтримку довгострокової роботи з відновлення", – сказано в заяві на сайті клубу.

20:15 З Харкова, який відбиває жорстоку атаку російських військ, сьогодні вирушає ще три потяги Hyundai. В "Укрзалізниці" повідомили графік на найближчий час:

– 20:15

– 20:30

– 22:15

"Харківчани, тримаємося! "Укрзалізниця" вже готує більше – набагато більше! – вагонів на завтра з усієї країни", – сказали в УЗ.

20:09 Росія не зможе обійти введені проти її компаній, банків та великих бізнесменів санкції, використовуючи криптовалюти. У ЄС планують вжити заходів, щоб цього уникнути, заявив міністр фінансів Франції Брюно Ле Мер.

Днем раніше він говорив, що ЄС веде з РФ "тотальну економічну та фінансову війну". "Ми маємо намір викликати колапс російської економіки", – пообіцяв міністр.

19:50 Генасамблея ООН ухвалила резолюцію, яка вимагає від Росії припинити застосування сили проти України та вивести всі війська з її території з урахуванням усього Донбасу та Криму (у міжнародно-визнаних кордонах).

На підтримку України голоси віддали представники 141 країни, 35 утрималися і всього 5 були проти – звісно, сама РФ, а також Білорусь, Сирія, КНДР та Еритрея.

19:39 Онлайн-кінотеатр Megogo зупинив свою діяльність у Росії.

19:36 Що робити, якщо є загроза обвалення будинку – інструкція від МОЗ.

19:29 У Запорізькій області беззбройні українці блокують просування російських військ, окупанти відкрили по них вогонь.

19:25 У середу США можуть оголосити про санкції проти оборонного сектору Росії та Білорусі, повідомляє Bloomberg.

19:19 Росію та російські футбольні клуби видаляють із ігор серії FIFA, повідомила компанія-розробник EA Sports.

19:11 Росія використовує в Україні зброю, заборонену Женевською конвенцією – касетні та вакуумні бомби, заявила представник США в ООН Лінда Томас-Грінфілд на екстреній сесії Генасамблеї ООН щодо України.

19:08 Жителів Херсона терміново просять не знаходитись на вулиці – окупанти є у всіх районах міста та можуть відкривати вогонь на ураження, повідомляє голова Херсонської ОДА.

18:55 Міноборони країни-агресора вперше озвучило втрати російської армії під час війни в Україні: 498 загиблих. Раніше наявність будь-яких втрат взагалі приховувалась російською владою. За українськими даними, ця цифра вище більш ніж у десять разів.

18:46 Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний повідомив, що українські війська змогли звільнити від агресорів Макарів Київської області та закріпитись у місті. Макарів розташований у зоні найінтенсивніших боїв на Київщині, неподалік Бородянки, Бучі та Гостомелю.

18:39 На Київщині оточили колонну окупантів.

18:35 Мер Чернігова Владислав Атрошенко виплатив перші премії за нейтралізацію двох російських окупантів – у розмірі 600 доларів.

Нагадаємо, за взятого в полон або знищеного російського солдата чи офіцера можна отримати від чернігівського мера 300 доларів, за спалений БТР противника – 150 тисяч гривень, за БМП – 200 тисяч, за танк – 250 тисяч.

18:30 Російський олігарх Роман Абрамович готовий продати лондонський "Челсі", побоюючись західних санкцій.

18:26 Мін'юст США запускає спеціальний підрозділ, який відстежуватиме яхти та інше майно російських олігархів, які потрапили під західні санкції.

18:19 Вимоги агресорів у другому раунді переговорів з Україною озвучив глава МЗС РФ Сергій Лавров: визнання Криму та донбаських псевдореспублік "в адміністративних межах", а також "демілітаризація, яка має мати певні параметри". Раніше про якісь "параметри" представники РФ не згадували.

18:11 Японський автоконцерн Toyota Motor з п'ятниці призупиняє виробництво автомобілів на території Росії.

18:07 Чергова партія російських полонених – Баштанський район Миколаївської області

17:56 На територію Балаклеї на Харківщині увійшли російські війська, повідомив мер міста Іван Столбовой.

17:53 Президент Володимир Зеленський провів телефонну розмову з головою Європейської Ради Шарлем Мішелем.

17:49 Прес-секретар Білого дому Джен Псакі в ефірі CNN повідомила, що США розглядають нові санкційні заходи, щоб і надалі тиснути на російську економіку. На питання про можливі санкції проти експорту російських енергоносіїв Псакі відповіла, що вони "все ще на столі", але президент Джо Байден не хоче, щоб вони завдали збитків американським споживачам через зростання цін.

17:40 Карти російських та білоруських банків перестали працювати в Україні.

17:38 Актуальна карта відкритих та закритих вокзалів від "Укрзалізниці".

17:33 Гендиректор Всесвітньої організації охорони здоров'я Теодор Гебрейсус закликав негайно організувати гуманітарний коридор до Києва. "Виникла термінова необхідність у встановленні коридору для постійного доступу гуманітарних працівників та здійснення поставок для всіх, хто цього потребує", – заявив Гебрейсус.

17:26 Тотальний опір – в Офісі президента закликали українців блокувати та знищувати тилові колони агресорів.

"Танковий батальйон, упершись у наші позиції, не до кінця втрачає боєздатність. Але якщо ми зупинимо або знищимо тилові колони, які везуть до цього танкового батальйону боєприпаси і паливо, то батальйон стає небоєздатним повністю. Атакувати партизанам тилові колони набагато простіше, вони гірше охороняються, вони не броньовані. Їх охороняють тиловики, які не мають досвіду бойових дій, і, як показує досвід, здаються навіть за перших ознак нападу. Навіть прості засоби дозволяють заблокувати дорогу деревами або барикадами, заблокувати або спалити колону і взяти полонених", – сказав на брифінгу радник голови ОП Олексій Арестович.

Ті цивільні особи. які не готові безпосередньо атакувати ворожу техніку, сказав Арестович, можуть будувати барикади, проводить мітинги з українськими прапорами, публікувати це у мережі та розсилати іноземним ЗМІ.

17:20 На чорному ринку в Москві долар купують з рук вже за 150 рублів, при офіційному курсі в 103 рублі. Ходять розмови про можливу націоналізацію доларових депозитів або їхній примусовий обмін на рубль за заниженим курсом.

17:13 Російські літаки в повітряному просторі США можуть перехоплювати, а їх екіпажі – затримувати.

17:04 Twitter обмежить доступ до російських державних ЗМІ. Раніше роботу пропагандистських каналів RT та Sputnik на своїй території заборонив Євросоюз.

16:43 Україна наполягатиме, щоб усі банки Росії були відключені від міжнародної системи SWIFT. Поки що йдеться про санкції щодо семи банків країни-агресора.

"Ми продовжимо цю роботу – всі банки Російської Федерації повинні бути відключені від системи SWIFT, інакше транзакції, які проводитимуться через підключені банки, будуть забарвлені кров'ю безневинних громадян, які загинули під ударами російської агресії", – заявив глава МЗС Дмитро Кулеба.

16:34 У Мелітополі жителі вийшли на масовий мітинг проти російських військ. Містяни тимчасово окупованого міста закликають російських військових покинути Мелітополь та Україну. За відомостями очевидців, військові відкрили вогонь за протестувальниками, попередньо поранені.

Оккупанты открыли стрельбу по жителям Мелитополя, есть раненые. pic.twitter.com/Hhnq6E8nUo

— Аслан (@antiputler_news) March 2, 2022

16:20 Повітряна тривога у Василькові та Білій Церкві. Усім потрібно перейти до укриття!

16:16 Радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко опублікував фото наслідків атаки по житловому масиву Салтівка у спальному районі Харкова.

16:11 Кремлівська пропаганда, заснована на повному запереченні правди про війну в Україні та порушень прав людини російськими військами, не справляється з потоком істинних відомостей про безчинства окупантів. Продовжуючи практику цензури, Держдума почала розробляти законопроект, який передбачає до 15 років ув'язнення за "фейки" про дії російських військ. Цю ідею нібито вже підтримав і спікер Держдуми В'ячеслав Володін.

15:59 У Харкові знову атака російських окупаційних військ. За інформацією місцевих ЗМІ, вибух було чутно в Холодногірському районі, метро Холодна гора, де розташовані житлові квартали. У місті оголошено повітряну тривогу, всім потрібно перейти в укриття!

15:55 Величезні втрати РФ з початку війни в Україні змушують кремлівську владу йти на відчайдушні кроки. Держдума Росії вже післязавтра може зібратися на екстрене позачергове засідання. Як зазначив радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк, там може йтися про превентивне введення воєнного стану.

15:40 Військова атака РФ по українським містам призвела до мільярдних збитків, які ще належить оцінити після завершення війни. Тим часом, прем'єр Польщі Матеуш Моравецький запропонував план відновлення України, який профінансує ЄС. Мова, за його словами, може йти про 100 млрд євро. Ці гроші дозволять відбудувати найближчими роками знищену інфраструктуру, школи, лікарні, будинки.

15:36 У Києві оголошено повітряну тривогу. Усім потрібно попрямувати в укриття.

15:27 Багато російських діячів культури і мистецтва виступили із засудженням Кремля та рішення Путіна розпочати війну в Україні. Серед інших гурт "Мумій Троль" заявив, що припиняє концертну діяльність, вочевидь, на знак протесту через ситуацію в Україні.

15:17 Військова агресія Росії продовжує позначатися на котируваннях світових ринків. Ціна нафти марки Brent вперше з липня 2014 року піднялася вище 113 доларів за барель. Лише сьогодні вартість зросла майже на 6% на тлі заяв США про можливі санкції проти нафтогазового сектора РФ.

14:57 Акції російського Сбербанку на Лондонській біржі стали майже безкоштовними – їхня ціна впала до $0,01. Акції втратили понад 90% вартості з початку торгів у середу.

14:52 Компанія Siemens припинила міжнародні поставки та роботу за всіма новими проектами в РФ. Обслуговування та ремонт йдуть відповідно до санкцій, пише видання Spiegel.

14:45 США "дуже відкриті" для запровадження санкцій проти російської нафтогазової галузі. Вони "розглядають" такий крок, але аналізують можливий вплив на світові ринки та ціни на енергоносії в США. Про це 2 березня заявила прес-секретар Білого дому Джен Псакі.

14:40 За даними ООН, за останні шість днів з України поїхали майже 700 тисяч біженців.

14:38 Добровольці з Японії приїдуть до України воювати проти Путіна.

14:35 ДСНС показала результати ударів по центру Харкова.

14:25 Від початку війни Росії проти України загинуло понад 2 тисячі наших громадян. Це без урахання втрат серед наших захисників, повідомляє ДСНС. Співробітникам служби вдалося зберегти життя понад 150 осіб.

14:20 У Херсоні вранці 2 березня на центральній площі Свободи молодий чоловік розмахував державними прапорами перед ворожими танками та вигукував "Слава Україні!".

– Героям Слава, український Херсон!

14:12 Візовий центр Італії в РФ оголосив, що з 1 березня розпочав прийом документів для оформлення туристичних віз для росіян.

13:57 Новини із Миколаївської області. Мер Миколаєва Олександр Сєнкевич заявив, що вранці на місто рушила велика колона російських військ, по ній відпрацювала наша артилерія та авіація. Частина колони була розбита, частина – пішла іншими дорогами в напрямку Вознесенська. До Миколаєва російські війська не заходять. А наш нардеп Роман Костенко упіймав у області кількох російських спецназівців.

13:53 Офіційно. ЄС відключає сім російських банків від SWIFT.

13:51 У Василівці Запорізької області окупанти підірвали залізничний міст. Це може призвести до ускладнення постачання вугілля та роботи теплової електростанції. Це створить проблеми у роботі енергетичного комплексу зв'язку атомної та теплової станції, повідомив голова ОВА Олександр Старух.

13:42 Заступник голови Харківської ОДА Роман Семенуха повідомив, що окупанти попали крилатою ракетою по будівлі Харківської міськради. Оновл: у самій міськраді уточнили, що в їхню будівлю бомба не потрапила. Через силу удару в міськраді вилетіли вікна. Постраждали офісні будинки проти.

13:35 Другий раунд переговорів із Росією відбудеться увечері 2 березня. Делегації будуть у тому ж складі. Про це повідомив Суспільному радник керівника ОПУ Арестович.

13:25 У Харкові пролунала серія вибухів. Один із них у центрі, біля міськради. У будівлях поряд з місцем удару вибило двері та вікна.

13:12 Що ще важливого сказали на останньому брифінгу ОПУ:

– За офіційними повідомленнями, росіяни кидають у бій навіть курсантів військових училищ. Зокрема така інформація надходить із Серпухівського училища, де курсантів другого курсу кинули на війну проти України.

– Поки що офіційної інформації немає про те, що білоруська армія бере участь у бойових діях проти України. Є сигнали, що перевіряються.

– Ми знищуємо противника, працює авіація та артилерія. Вчора був день повітряних ударів і під Києвом, і під Миколаєвом, і в інших містах. Наші підрозділи під Харковом навіть йшли в контратаки і розгромили 200-у бригаду противника. Це один із найкращих та елітних підрозділів збройних сил РФ. Тож наші воїни перемагають.

13:06 Вперше за сім днів війни наші війська перейшли у наступ на одному з напрямків, – ОПУ. Одна з наших бригад просунулась на околиці Горлівки. Зараз там закріплюється, можливо, розвиватиме наступ.

12:57 Команда Навального оголосила про початок безстрокових акцій протесту по всій Росії через війну з Україною. Закликають росіян виходити на вулиці. Михайло Ходорковський також кличе людей в РФ на акції.

12:53 Територія аеродрому в Умані замінована. До неї категорично заборонено наближатися ближче ніж на один кілометр. Про це повідомила мер Умані Ірина Плетньова.

12:49 "Сьогодні буде важливий день на дипломатичному фронті", – каже міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. Генеральна Асамблея ООН ухвалить резолюцію щодо війни Росії проти нашої країни. Вона називається "агресія проти України".

12:45 Львівська обласна військова адміністрація оголосила про обов'язкову явку для постановки на військовий облік усіх чоловіків віком від 18 до 60 років, які прибули до області через евакуацію з інших населених пунктів.

12:40 У Харкові знову потужні вибухи, повідомляє Суспільне Харків.

12:35 У Києві та Чернігові оголошено повітряну тривогу.

12:28 Внаслідок ранкового обстрілу Харкова російськими військами є 4 загиблих і 9 травмованих.

12:24 Від сьогодні комендантська година на Чернігівщині з 18:00 до 6:00. Під час комендантської години заборонено залишати укриття чи власне житло.

12:20 Мер Херсона Ігор Колихаєв просить організувати місту "зелений коридор" для вивезення поранених та вбитих, провезення до міста медикаментів та продуктів харчування.

12:15 Попередження мешканцям Херсона від ОДА. Зараз у місті невідомі автобусами через гучномовець закликають людей вийти на вулицю. Вони роблять це під виглядом безкоштовної роздачі хліба. Це може бути провокація окупантів.

12:10 В Енергодарі Запорізької області тисячі мирних жителів вийшли на блокпости, щоби перекрити дорогу окупантам.

12:04 У Лисичанську та Сєвєродонецьку Луганської області російські окупанти б'ють по житлових кварталах. Місцевих жителів просять не виходити на вулицю та сховатися в укриття.

12:00 В Старобільску Луганської області мешканці блокують прохід російським окупантам.

11:55 Священики Української православної церкви (УПЦ) Московського патріархату вимагають від предстоятеля Онуфрія вийти зі складу Російської православної церкви (РПЦ). Вони заявляють, що перестають згадувати патріарха РПЦ Кирила в богослужіннях.

11:48 Керівництво України продовжує консультації щодо можливості проведення чергового раунду переговорів з Росією. Зокрема про припинення війни. Їхній порядок денний ще обговорюється. Про це повідомило інформоване джерело РБК-Україна.

11:45 Мер Києва Віталій Кличко звернувся до містян. Він закликав не втрачати витримку та не вірити дезінформації. "Ми готуємося і будемо обороняти Київ!Ворог розповсюджує багато брехні, щоб зламати українців. Довіряйте тільки офіційним ресурсам!" – сказав голова КМДА.

11:20 Росія може спробувати провести якусь спеціальну операцію за участю екс-президента України Віктора Януковича, засудженого в Україні за держзраду. За даними джерел видання "Українська правда", Янукович уже перебуває у Мінську. Можливо, він запише відео до українського народу.

11:04 У більшості регіонів і великих містах повідомили про відміну повітряної тривоги, оголошеної близько півгодини-годину тому.

10:55 У Конотопі Сумської області окупаційні війська Путіна поставили місцевій владі ультиматум. За словами мера міста Артема Семеніхіна, у разі опору військові загрожують накрити Конотоп артилерією. Сам мер сказав, що готовий воювати, але рішення мають ухвалити люди.

10:44 Військові РФ намагаються прорватися до Запорізької АЕС, яка перебуває в Енергодарі. Мер міста Дмитро Орлов повідомив, що загарбники Путіна вже кілька разів намагалися штурмувати АЕС. Але співробітники станції готові чинити відсіч окупанту.

10:23 У Київській області, а також у Житомирі, на Волині, у Запоріжжя, Львові повітряна тривога! Всі в укриття!

10:12 Під Миколаєвим висадився десант російських окупантів, але у місті ворога немає, повідомив голова ОДА Віталій Кім. "Висадка десанту в районі Баловного. 4 вертольоти", – написав він у своєму Facebook. Глава області оголосив комендантський час, закликавши людей піти з вулиць.

"Також ідуть бої біля Калинівки. Їх там розбили. Частина назад пішла у бік Баштанки. Військові працюють. У Миколаєві ворога немає!" – зазначив Кім.

10:00 Україна отримала від партнерів нові бойові безпілотники "Байрактар". За словами міністра оборони нашої країни Олексія Рєзнікова, апарати вже стали на бойові чергування.

"Збільшується обсяг допомоги, яку ми отримуємо. Збільшується кількість країн, які надають цю допомогу. Приєднуються навіть ті, до кого це вважалося неможливим. В Україну вже прибули та стали на бойові чергування нові "Байрактари". Буде більше "Стінгерів" та "Джавелінів", – сказав міністр.

09:44 У Києві повітряна тривога. Всім потрібно перейти до укриття!

09:39 Міністерство оборони назвало втрати російських окупантів з початку війни проти України. За даними відомства, з 24 лютого загальні бойові втрати ворога такі:

особового складу – понад 5840 осіб
танків ‒ до 211
Бойових броньованих машин ‒ 862
артилерійських систем – 85
РСЗВ – 40
засоби ППО – 9
літаків – 30
гелікоптерів – 31
автомобільної техніки – 355
легкі швидкісні катери – 2
цистерн з ППМ – 60
БПЛА оперативно-тактичного рівня – 3.

09:20 Президент Володимир Зеленський звернувся до українців, записавши новий відеозвернення. Глава держави також закликав євреїв усього світу не мовчати, засудивши атаки РФ на Умань та Бабин Яр у Києві.

09:15 Харків і область зазнають жорсткої атаки та ударів російськими військами. Через дії окупантів жертвами військової агресії лише за 1 березня стало 20 людей в області, ще 112 отримали поранення. Голова Харківської ОДА Олег Синегубов сказав, що ця інформація ще уточнюватиметься.

08:49 МВС України уточнило інформацію про жертви вчорашнього авіаудару по Житомиру. Через дії Росії загинуло двоє людей, ще 16 отримали поранення. Нагадаємо, у вівторок окупанти скинули бомби на житловий сектор у Житомирі, пошкоджено будинки та лікарню.

08:31 РФ завдала удару по будівлі Управління поліції у Харківській області, повідомив радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко.

08:28 У Києві відбій повітряної тривоги.

08:18 У Сумах повідомили про артобстріл, тепер на вулицях міста йдуть бої з російськими загарбниками. Військова адміністрація просить людей не виходити на вулицю з будинків та укриття.

08:10 Повітряна тривога у Житомирі та Черкасах!

08:04 У Дніпрі повітряна тривога! Всі в укриття!

08:00 Західні компанії продовжують залишати російський ринок. Американська Universal поки не випускатиме у прокат свої фільми у кінотеатрах Росії.

07:54 Канада готується скасувати візи для українців. Це спростить прийом біженців із міст України, які потрапили під атаку РФ.

07:46 Тривогу оголошено у Київській, Чернігівській областях та Сумах. Всім в укриття!

07:34 У Києві повітряна тривога. Всім терміново необхідно прослідувати в укриття! Тривога також оголошена по всій Київській області.

07:33 Європейські компанії підтримують українців, які рятуються від війни Росії. WizzAir безкоштовно виділить 100 тисяч квитків біженцям з України на всіх рейсах континентальної Європи з вильотом із аеропортів Польщі, Словаччини, Угорщини, Румунії.

07:12 Техніка російських окупантів, як пише Telegram-канал Харків LIVE, проходить поблизу міста Балаклія на Харківщині, про що повідомляють очевидці. Балаклія знаходиться на південний схід від Харкова, неподалік траси на Ізюм.

07:01 Заяви Путіна про ядерну зброю турбують США менше, ніж те, що він робить у війні проти України, сказала в інтерв'ю РБК-Україна заступник держсекретаря США Венді Шерман. За її словами, Вашингтон уважно стежить за ситуацією, але не став підвищувати свій рівень боєздатності, коли Москва підвищила свій.

06:52 Компанії у всьому світі припиняють роботу з Росією через початок війни в Україні та введені проти Кремля санкції. Після Visa і Mastercard про відмову співпраці з російськими банками заявили і в American Express.

06:28 "Путін та Росія стають ізгоями", – сказала в інтерв'ю РБК-Україна заступник держсекретаря США Венді Шерман. Більше про санкції, підтримку України та мирні переговори – читайте за посиланням.

06:14 В Дніпрі – повітряна тривога.

05:58 Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко пригрозив санкціями аптечним мережам, що закрилися. "З власниками аптек, які вчора гарантували відкриття, а сьогодні не відкрилися, вже почалася серйозна розмова. А завтра з ними вже не буде розмов, будуть інші рішення", – заявив Ляшко.

05:32 Бажаючих перетнути кордони з Євросоюзом та Молдовою поменшало – Прикордонна служба.

05:25 Укрпошта оголосила конкурс на найкращу поштову марку зі слоганом "Російський військовий корабель, йди на*уй".

04:57 Окупанти захопили залізничний вокзал та річковий порт у Херсоні – мер Ігор Колихаєв.

04:32 "Нехай Путін оточив Київ своїми танками, але він не може перемогти серця та душі українського народу, їхню любов до свободи", – президент США.

04:30 "Битва між демократією та автократією відбувається на наших очах. І світ, природно, обрав бік демократії, миру та безпеки. Ми наражаємося на випробовування, на це знадобиться час, але залізна воля українського народу допоможе нам впоратися", – Байден.

04:28 США використовують свої стратегічні резерви нафти, щоб утримати зростання цін на пальне – Байден.

04:25 "Найближчі дні та місяці будуть дуже складними для українців", – Байден. За словами президента США, Путін може просуватися вперед на полі бою, але зрештою заплатить високу ціну за свою агресію.

04:20 Байден знову підтвердив: американські війська не братимуть безпосередньої участі у збройному конфлікті з РФ в Україні – але захищатимуть своїх союзників по НАТО.

04:18 "Ми дістанемося до вас" – Байден звернувся до російських олігархів, пообіцявши конфісковувати їхні активи (зокрема літаки, яхти, маєтки) за кордоном. Також президент США підтвердив, що повітряний простір США буде закрито для російських літаків.

03:45 В авіасфері РФ зазнає одного болючого удару за іншим – компанія Boeing припиняє обслуговування та технічну підтримку російських авіаперевізників.

03:33 США в найближчу добу закриють небо для літаків країни-агресора, повідомляє The Wall Street Journal. Раніше аналогічні рішення ухвалили зокрема Канада та Євросоюз.

03:21 Розвідувальна спільнота США зробила оцінку душевного стану Володимира Путіна своїм головним пріоритетом останніми днями. Розвідники хочуть встановити, як він впливає на рішення Путіна щодо України, повідомляють джерела CNN. "Путін відчув, що санкції призвели до ескалації ситуації швидше, ніж він очікував, і понад те, що він вважав за прийнятне", – сказав співрозмовник видання.

03:12 Російські війська десантувалися у Харкові та атакували військовий госпіталь, у місті розпочався бій.

03:03 Сервіс із оренди житла Airbnb надасть безкоштовне житло ста тисячам українських біженців. Таку пропозицію Airbnb направив владі Німеччини, Польщі, Румунії та Угорщини.

02:53 Окупанти повністю зайняли Тростянець Сумської області, повідомляє голова ОДА Дмитро Живицький.

"У місті майже всі лінії електропередачі пошкоджено, розбито всі дороги.
Росіяни ходять будинками, дістають людей з підвалів, змушують їх сидіти на вулиці вночі. Вони бояться авіаударів, бояться роботи нашої артилерії.
Ворог створив тут такйй собі штаб", – описав ситуацію Живицький.

02:29 Російська служба ВВС пише: рада депутатів муніципального округу Гагарінський у Москві засудила військові дії в Україні. Вони закликали Путіна негайно вивести війська, вважаючи це "шляхом до деградації та зубожіння" РФ.

02:11 Російські окупанти вже ввели на територію України понад 80% свого бойового потенціалу, який РФ зосередила вздовж українського кордону перед вторгненням. Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на телефонну конференцію у Вашингтоні високопоставленого представника Пентагону.

02:03 Посли ЄС погодилися відключити сім російських банків від платіжної системи SWIFT.

01:40 Втрати російської армії за кілька днів війни проти України в живій силі вже перевищили кількість убитих і поранених під час першої чеченської війни. Вона тривала два роки.

01:25 На Сумщині працює Байрактар. Увечері 1 березня знешкодили: стоянку техніки – близько 80 одиниць, із них половина "гради"; близько 100 одиниць – в основному танки та БТР.

01:15 Зведення від Генштабу ЗСУ за 1 березня::

Білоруські війська приведені в бойову готовність і перебувають у районах поряд із кордоном України.
Протягом поточної доби зафіксовано значну активність авіаційної техніки.
Російські окупанти готуються запустити масштабну інформаційно-психологічну операцію.
Противник змінив тактику і перейшов до руйнування інформаційної інфраструктури, критично важливих державних об'єктів.
Під час боїв на Чорнобильському напрямку поранення отримав начальник штабу 36-ї армії Східного військового округу.
У Сіверському операційному районі було знищено командира 11 окремої десантно-штурмової бригади повітряно-десантних військ ЗС РФ.

00:55 Голова Миколаївської військової адміністрації Віталій Кім дозволив поліції в області відбирати автомобілі у п'яних водіїв. Транспорт піде на потреби армії.

00:30 Внаслідок атаки на Житомир 1 березня попередньо пошкоджено 10 приватних житлових будинків, повідомляє МВС України. За попередніми даними, загинуло двоє людей, троє травмовані. У завалах пошкоджених будівель, ймовірно, знаходяться люди.

00:10 Ізраїль засудив атаку на єврейський цвинтар біля меморіалу в Бабиному Яру. Окупанти обстріляли комплекс, коли завдали удару по київській телевежі.

23:55 Обстріл на Білоцерківщині. Голова Київської ОДА Олексій Кулеба повідомив, що окупанти поцілили в підприємство з виготовлення металу. За попередніми даними, жертв немає.

23:45 Мер Житомира Сергій Сухомлин розповів про удар у місті. Окупанти випустили кілька авіаційних бомб. Одна з них потрапила в житловий будинок на вулиці Соборова поруч із лікарнею №2. Будинок вщент зруйнований, у лікарні винесло вікна та двері. Інформація щодо потерпілих уточнюється. Оновл: радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко уточнив, що окупанти промахнулися і поцілили не по базі, а по житловому будинку.

23:33 У Житомирі обстріл по базі 95-ї бригади, район Інституту Корольова, повідомив радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко. Після удару крилатою ракетою "Калібр" по базі горять житлові будинки.

23:25 Міжнародний суд ООН у Гаазі 7 та 8 березня проведе слухання за позовом України проти РФ про порушення Конвенції про запобігання злочину геноциду.

23:10 Apple Pay більше не працює в РФ. Крім того, компанія припинила роботу в Росії через вторгнення армії Путіна до України. А App Store видалив програми російських пропагандистських новинних агентств RT і Sputnik.

22:59 Держспецзв'язку пише, що в Києві бомблять Русанівку, Вишневе, Куренівку, Боярку та Жуляни. Оновл: інформація не підтверджується.

22:45 Суспільне Харків повідомляє: Заграва і пожежі після вибухів у різних районах Харкова. Попередньо, снаряди вразили інститут танкових військ на Холодній Горі, Павлове Поле.

22:41 У Києві також вибухи.

22:30 Російські окупанти зруйнували залізничний міст у Запорізькій області. Як результат, залізничного сполучення на південь області більше немає.

22:25 В Мелітополі від бойових дій зруйновано 31 будинок, – міський голова Іван Федоров.

22:20 У Харкові знову вибухи.

22:12 У Києві, Харкові та Вінниці лунає повітряна тривога.

22:08 Інформація від голови Донецької ОДА Павла Кириленка. За 1 березня (станом на 22:00) росіяни поранили в Донецькій області ще 22 цивільних: 1 в Опитному та 21 у Маріуполі. Усього за шість днів росіяни вбили 33 наших мирних земляків.

21:50 Голова Сумської ОДА Дмитро Живицький просить ЗСУ атакувати війська окупантів в області. За його словами, в Сумську область зайшло вже понад десяток тисяч техніки. З ворогом поки намагаються справлятися зусиллями територіальної оборони.

21:30 Тим часом Україна нарощує підтримку на міжнародній арені, пише Держспецзв'язку:

Прибула нова партія протитанкових комплексів Javelin и NLAW.
Австралія виділила 50 млн доларів для українських Сил оборони і ще 25 млн для гуманітарної допомоги.
Японія виділила 100 млн доларів для України і плюс 100 млн, виділених раніше.
Естонський Bolt виділив 1 млн євро на допомогу Україні і планує ще 4 млн протягом наступних двох тижнів.
Нова Зеландія виділила 2 млн доларів на гуманітарну допомогу для українців.
Франція вже відправила 33 тони гуманітарної допомоги для України. Ще два літаки з допомогою медичного призначення прибудуть сьогодні.

21:25 В Офісі президента закликають українців не знімати готівку та розраховуватися лише картками. З 1 березня у всіх великих продуктових мережах, аптеках, на заправних станціях будуть приймати безготівковий розрахунок. Розрахунок готівкою небезпечний для інкасаторів, які мають готівку возити. І плюс створює проблеми в самих мережах, яким доводиться цю готівку здавати.

21:20 Через російську агресію лише на Сході України близько 40 тисяч людей залишилися без електрики та їжі, повідомив глава МВС Денис Монастирський. Окупанти не дають евакуювати місцеве населення.

21:09 Президент України Володимир Зеленський дав інтерв'ю CNN та Reuters.

Головні тези:

Якщо Україна впаде, далі російські війська будуть на кордонах країн-членів НАТО
Якби санкції ввели раніше, не було б ніякого вторгнення
Нація буде боротися до кінця, але війна не має тривати довго

20:54 Компанія-оператор "Північного потоку-2" Nord Stream 2 AG оголосила про банкрутство.

20:50 Зведення щодо ситуації на 18:00 від Генштабу ЗСУ:

На Чернігівщині українські сили продовжують оборону обласного центру та не допускають просування окупантів у напрямку Ніжина та Коптів.
На Слобожанщині та південному напрямку також ведуться оборонні бої
Артилерія та штурмові підрозділи ЗСУ зайняли оборону на околицях столиці

20:32 Тим часом адекватні білоруси з ініціативи BYPOL (об'єднання колишніх силовиків, які перейшли на бік протестувальників проти режиму Лукашенка) блокують залізничне сполучення у своїй країні, щоб ускладнити перекидання сил агресора.

20:30 Середній вік взятих у полон солдатів окупанта, за даними СБУ, – від 19 до 21 року.

20:25 Харків знову під обстрілом

20:08 В Херсоні тривають вуличні бої, війська окупантів закріпилися на кількох точках у місті – мер Ігор Колихаєв розповів РБК-Україна про те, що відбувається у місті.

19:59 Обстріл окупантами аеропорту у Чугуєві на Харківщині.

19:50 Нагадуємо: з 20 години у Києві настає комендантська година, до 7 ранку завтрашнього дня. Пересування містом без спецперепустки найсуворіше заборонено. Цю ніч краще провести у укриттях, повідомляє київська мерія.

19:44 Володимир Зеленський в інтерв'ю Reuters: Якщо Україну не хочуть приймати до НАТО, то нам потрібні гарантії безпеки та територіальної цілісності.

19:25 Онлайн-карта відчинених продовольчих магазинів з актуальним графіком їхньої роботи доступна за цим посиланням.

19:20 Президент України Володимир Зеленський зідзвонився з американським колегою Джо Байденом.

19:09 Цього ранку США зафіксували запуск понад 400 російських ракет по Україні, повідомляє CNN з посиланням на високопоставлене джерело в оборонній сфері. За словами співрозмовника видання, українська армія має системи протиракетної оборони, які залишаються "дієздатними, непошкодженими і задіяними". Крім того, за американськими даними, російський наступ на Київ залишається на тих же рубежах, що й учора.

18:49 Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк – про нову тактику окупантів.

18:44 Європарламент абсолютною більшістю голосів рекомендував якомога швидше надати Україні статус кандидата на вступ до ЄС.

18:40 Внаслідок обстрілу агресорами київської телевежі – 5 загиблих, 5 постраждалих.

18:31 Цифрове мовлення низки українських телеканалів вже відновили.

18:18 Агресори атакували телевежу у Києві, через це у столиці є перебої з трансляцією каналів. Як їх поки що можна буде дивитися – за цим посиланням.

18:13 Неподалік від кордону з Україною стоять 300 білоруських танків, окупанти планують провокацію, щоб "виправдати" їх вторгнення в Україну – Головне управління розвідки Міноборони.

18:01 346 людей було евакуйовано сьогодні з Волновахи Донецької області.

17:58 Російські війська планують обстріляти Софію Київську, повідомив глова Української греко-католицької церкви Святослав. Раніше снаряди окупантів впали на Бабин Яр у Києві.

17:55 Центр Харкова після російських обстрілів.

17:53 В Україну прибули нові комплекси NLAW та Javelin від західних союзників.

17:35 Фото та відео обстрілу обстрілу Київської телевежі, розташованої у Бабиному Яру.

17:20 В Офісі президента підтвердили потрапляння в апаратну мовника на телевежі. Можлива тимчасова відсутність трансляції каналів. У найближчий час включать резервне мовлення частини каналів.

17:12 Російські оккупаційні війська нанесли ракетний удар по місту Бородянка Київської області. Разрушены два многоэтажных дома.

17:08 У Києві чути вибухи. Радник голови МВС Антон Геращенко повідомляє, що російські окупанти завдали удару по київській телевежі.

16:45 У Харкові збили російський літак, пише "Суспільне". Сьогодні із цього літака прилетіла бомба на житловий будинок на Ново-Баварському проспекті міста, внаслідок чого загинуло 8 людей.

16:35 Голова Донецької ОВА Павло Кириленко повідомляє, що Маріуполь знаходиться під шквалом російської реактивної артилерії. Окупанти завдають ударів по всіх районах міста, включаючи об'єкти критичної та комунальної інфраструктури. Вже відомо про 21 пораненого.

16:20 Місцеві ЗМІ повідомляють, що російські війська завдали нового ракетного удару по Харкову. Під обстріл потрапили міська лікарня, завод та житловий багатоквартирний будинок.

15:45 В Укрзалізниці попередили, що в мережі поширюють фейкову інформацію про евакуаційні поїзди. Зокрема, із Одеси. Компанія не складає списки людей для евакуації і просить не надавати невідомим свої особисті дані.

15:41 Російські окупанти збираються відкрити вогонь по ретрансляційних вузлах та об'єктах СБУ у Києві. Нібито задля унеможливлення інформатак.

15:33 На Сумщині провели перший обмін полоненими. Глава ОВА Дмитро Живицький повідомив, що п'ятьох українців із тероборони обміняли на одного російського офіцера військової поліції.

15:20 Частина банків РФ не зможе випускати картки Visa та Mastercard. Американські платіжні системи заблокували банки, які потрапили під санкції через війну з Україною.

15:10 У Сумській області, в районі Краснопілля за указом президента організували "зелений коридор" для російської техніки. Колона окупантів прямує на обмін полоненими, у них є українські заручники.

14:47 У Харкові о 13:20 знову відбувся авіаудар. Снаряди потрапили по п'ятиповерховому житловому будинку на Ново-Баварському проспекті. Кількість постраждалих та жертв ще уточнюється.

14:40 На Київщині з 1 по 2 березня вводять комендантську годину з 20:00 до 7:00. На вулицю дозволяється виходити лише за спецперепустками.

14:18 Президент Володимир Зеленський 1 березня виступив із промовою в Європарламенті. Він назвав Володимира Путіна вбивцею українських дітей, розповів про сьогоднішні обстріли центру Харкова і закликав Європу підтримати надання Україні членства в ЄС. Депутати Європарламенту аплодували йому стоячи.

14:17 Європарламент розпочав спеціальну процедуру вступу України в ЕС.

14:15 Міністр оборони Олексій Резніков попереджає, що російські окупанти готуються найближчим часом запустити масштабну інформаційно-психологічну операцію. Зокрема, перебої зв'язку, фейки щодо нібито капітуляції військово-політичного керівництва України. "Жодної капітуляції не буде! Тільки перемога!" – заявив Резніков.

14:00 Голова Запорізької ОВА Олександр Старух розповів про ситуацію в області на 13.00. У Василівці точаться бої, її бомблять від учора. До Бердянська зайшла росгвардія, окупанти зайняли будівлю міськради. ЗСУ знищили їхню техніку на території Бердянського аеродрому. Представники української влади змушені були розташуватися в іншому приміщенні. Російські війська завдали ракетних ударів по Бердянському морському торговому порту.

У Мелітополі залишаються представники української влади, але ситуація є складною: деякі установи вже під контролем окупантів. В Енергодарі вчора городяни зробили барикади та не дали можливості окупантам заїхати до міста. Атомна станція працює. Дуже складна ситуація в Токмаку.

13:45 "Укрзалізниця" просить людей, які мають намір покинути Україну, прямувати на коридори зі Словаччиною та Угорщиною у Закарпатській області. Там можна оперативно перетнути кордон із країнами ЄС. Від вокзалів до всіх КПП організовано безкоштовні трансфери. На залізничних вокзалах налагоджене харчування та медична допомога. Усі пункти пропуску на західному кордоні працюють у цілодобовому режимі.

13:35 Є нові дані про результати ракетного обстрілу центральної частини Харкова. Щонайменше 20 людей отримали поранення. Також відомо про 10 загиблих.

13:31 У селі Дачне Одеської області російські війська обстріляли газопровід та дев'ять житлових будинків. Одна людина загинула, ще двоє постраждалих.

13:25 Повідомлення про повітряні тривоги та події у населених пунктах України можна тепер отримувати через мобільний додаток "Повітряна тривога". Воно вже доступне на платформах AppStore і Google Play.

13:15 Білоруські війська зафіксували на території України ще три дні тому, сказали Суспільному в регіональному управлінні сил тероборони "Північ". Сьогодні ворожа колона рухалася із боку Городні у напрямку Чернігова. Білоруські війська ідентифікують за маркуванням у вигляді 0.

13:12 Президент Володимир Зеленський призначив нового голову Київської міської військової адміністрації – генерал-майора ЗСУ Миколу Жирнова. Віталій Кличко лишається мером столиці. Вони із Жирновим співпрацюватимуть для кращої оборони Києва. Після закінчення війни Кличко отримає свої повноваження назад.

13:00 Головне з брифінгу ОП. Найгарячішими точками залишаються Херсон, Харків, Маріуполь. Противник концентрує свої сили для облоги Києва, намагається взяти в облогу Харків. Але загалом ситуація контролюється. Інтенсивність ракетних ударів знижується, оскільки противник використовував щонайменше 2/3 ракетного потенціалу. Орієнтовні людські втрати противника, за даними Генштабу ЗСУ, на ранок 1 березня складають 5710 осіб особового складу та понад 200 полонених.

12:33 Голова Херсонської ОДА Геннадій Лагута заявив, що у Херсоні окупанти, які заходять до міста, захоплюють місцевих мешканців у полон. Їх можуть використовувати як живий щит для просування вперед. У міськраді також попередили, що не проводять евакуацію – це може бути провокацією з боку ворога. Крім того, жителі Херсона повідомляють про залпові обстріли на ХБК та Таврійському.

12:25 Глава Сумської ОДА Дмитро Живицький повідомив, що ніч на 1 березня в області була тихою. Проте ближче до 12 дня у Тростянці було помічено колону важкої техніки. Є загроза вуличних боїв, попереджають в облдержадміністрації. Крім того, в селі Нізи з'явилася ворожа техніка з білими прапорами, яка розстрілює мирних людей. Жителів закликаю залишатися вдома, подалі від вікон.

12:15 Мер Чернігова Владислав Атрошенко також оголосив про премії за знищену ворожу техніку та російських окупантів. За спалений БТР – 150 тисяч грн, БМП – 200 тисяч, танк – 250 тисяч. Полонені чи вбиті "рашистсько-фашистські окупанти" – 300 доларів за кожного.

11:52 Про ситуацію в Миколаївській області. Керівник ОДА Віталій Кім повідомив, що по самому Миколаєву ходить лише українська техніка. Він закликав місцевих жителів не заважати роботі військових. В області йде переміщення техніки у три колони, з боку Снігерівки, Баштанки. За спалену ворожу техніку ОДА обіцяє винагороду в 1000 доларів.

11:47 Білоруські війська зайшли на територію України. Їх помітили на Чернігівщині вранці 1 березня. Про це повідомляє Суспільне з посиланням на спікера регіонального управління сил тероборони "Північ" Віталія Кириллова.

11:35 Виїзди із Чернігова заміновані. Жителів закликають залишатися вдома чи в укриттях. Покидати місто заборонено, повідомив голова Чернігівської ОДА В'ячеслав Чаус.

11:30 Російські окупанти вранці 1 березня обстріляли військовий аеродром Канатове поруч із Кропивницьким. Поки невідомо, чи є жертви та постраждалі внаслідок обстрілу.

11:25 Сьогодні, 1 березня, президент України Володимир Зеленський виступить з промовою перед депутатами Європейського парламенту. Виступ проходитиме у відеоформаті. Про це РБК-Україна повідомив керівник офісу президента Андрій Єрмак.

11:15 Внаслідок ракетного обстрілу будівлі Харківської ОДА постраждали шестеро людей, у тому числі одна дитина. Число загиблих ще уточнюється, пише на Telegram Державної служби з надзвичайних ситуацій.

11:00 Про ситуацію на Київщині повідомляє обласна держадміністрація. Найнебезпечнішим напрямком залишаються Житомирська траса, Буча-Ірпінь-Гостомель, а також територія біля Димера у Вишгородському районі. З Бородянки надходить інформація про колон ворожої важкої техніки. В усіх районах Київщини йде боротьба з диверсійними групами.

10:50 Ніч у Донецькій області з 28 лютого на 1 березня пройшла неспокійно, каже керівник Донецької ОДА Павло Кириленко. Волноваху майже знищено, Маріуполь – тимчасовий адмінцентр області – через обстріл без електрики. Проте обидва міста залишаються під контролем України.

09:55 У Києві в ніч проти 1 березня пройшла спокійно, проте сталося кілька сутичок із ДРГ.

09:22 Російські війська спробували вночі штурмувати Херсон. Місто залишається під контролем України.

09:05 Окупанти завдали ракетного удару по Харкову. Внаслідок обстрілу постраждала будівля ОДА та Площа Свободи.

09:01 Генштаб ЗСУ опублікував приблизно сумарні втрати окупанти станом на 6 ранку.

08:31 У Генштабі ЗСУ в опетарівній обстановці інформують, що сили оборони Києва тримають зовнішні кордони оборони і не дають підрозділам російських окупантів наблизитися до передмість столиці. Зафіксовано, що диверсанти перевдягається у військову форму ЗСУ, Нацгвардії та поліції України для проникнення до Києва через бойові порядки наших військ.

07:37 Біля Києва російський снаряд потрапив у будівлю пологового будинку в селі Бузова на Житомирській трасі. Людей встигли евакуювати. Будівля значно пошкоджена, проте стоїть.

06:12 Було зареєстровано заявку України на вступ до Європейського союзу, і тепер стартувала процедура розгляду. Додамо, що, за даними низки британських ЗМІ, заявку України на вступ до ЄС можуть розглянути протягом 1 березня.

05:58 Голова Сумської ОДА розповів про наслідки вчорашнього ворожого масивного артобстрілу військової частини в Охтирці, внаслідок чого було повністю зруйновано будівлю, є десятки загиблих та поранених. Попередньо, може йтися про 70 жертв.

Рятувальники та добровольці продовжують працювати на місці. У місті також багато тіл убитих російських військових.

05:49 Міноборони України поінформувало про результат роботи ПС ЗСУ протягом 28 лютого – за добу ЗСУ збили 5 російських винищувачів та гелікоптер.

Повітряні Сили збили 5 винищувачів, за попередніми даними це Су-30 та Су-35.
Поблизу Києва ЗРК Бук М-1 збив крилату ракету та вертоліт ворога.
Українські штурмовики Су-25 завдали кількох ракетно-бомбових ударів по колонах бронетехніки та живій силі противника на Київщині та Житомирщині.
Су-24м нанесли 4 нищівні бомбові удари по танкових колонах, колонах механізованої техніки, автоколонах із ПММ на Чернігівщині та поблизу Бердянська.
Екіпажи Байрактар ТБ2 знищили 3 цілі: танк противника і два зенітних ракетних комплекси "Бук" російських окупантів.

05:15 Російські окупанти поширили неправдиву інформацію про нібито підготовку вибуху на підприємстві "АЗОТ" у Сєвєродонецьку Луганської області. РНБО спростувала фейк і попередила про ймовірність підготовки ворогом диверсії на підприємстві.

05:02 Не лише країни Європи та Північної Америки підтримують Україну у боротьбі з російською агресією. Цивілізовані країни всього світу, зокрема Азіатсько-Тихоокеанського регіону, також надають нам різну допомогу.

Тільки останнім часом: Тайвань відправляє Україні 30 тонн медикаментів (раніше країна зупинила поставки напівпровідників у РФ), Японія вводить проти Володимира Путіна, Сергія Лаврова та інших російських чиновників санкції та виділяє додаткові 100 млн доларів допомоги, Австралія виділяє 75 млн дол. (з них 50 млн – на оборону) і приєднується до західних санкцій, як і Нова Зеландія, санкції вводять також Сінгапур та Південна Корея.

04:34 Автоконцерн General Motors (йому належать такі марки як Chevrolet та Cadillac) з понеділка припиняє постачання своєї продукції до Росії, яке раніше складало близько трьох тисяч автомобілів щорічно.

04:25 Попередження від Центру протидії дезінформації при РНБО. Інформація про нібито "замінування українськими військовими складів з аміаком" на АЗОТ у Сєвєродонецьку Луганської області – ФЕЙК. Але Центр застерігає, що такі диверсії на підприємстві можуть зробити окупанти.

03:52 США не готові відгукнутися на заклик президента Володимира Зеленського встановити безпольотну зону над Україною, адже це буде кроком до прямого конфлікту з РФ, чого у Вашингтоні не планують – прес-секретар Білого дому Джейн Псакі.

03:45 Walt Disney Company більше не постачатиме свої фільми до російських кінотеатрів.

03:41 Солдат агресора годують простроченими на СІМ РОКІВ пайками.

03:19 МЗС окупантів продовжує видавати абсолютно божевільні заяви.

03:10 За останні п'ять днів російські окупанти вбили 33 мирних жителі на Донеччині. Одного з них, мешканця села Зоряне – 28 лютого. Про це заявив голова Донецької ОДА Павло Кириленко.

02:42 Російські окупанти розпочали штурм Херсона, повідомляє Держспецзв'язку. Наступ йде з боку аеропорту до Миколаївського шосе та кільця біля холодокомбінату. Раніше голова Миколаївської ОДА Віталій Кім повідомив, що одна з колон російських військ, що наступали на Миколаїв, зманеврувала до Херсона.

02:17 Незабаром Україна значно посилить свої позиції у повітрі – західні союзники передають нам 70 винищувачів та штурмовиків.

01:56 Весь цивілізований світ продовжує надавати допомогу Україні. Інфографіка від Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

01:50 Маріуполь залишився без тепла та світла після російських обстрілів, у мерії обіцяють із самого ранку розпочати відновлення електропостачання.

"Вони б'ють із важкої артилерії по мирних кварталах та селищах, руйнуючи нашу інфраструктуру. Вбивають маріупольців – жінок, дітей та старих, називаючи все це визвольною війною. Ось так звільняють нас від "фашизму". Це просто циніки, у яких немає нічого святого", – заявив мер міста Вадим Бойченко.

01:43 Російські агресори втрачають наступальний потенціал, але продовжують атакувати українські цивільні та військові об'єкти, повідомляють у Генштабі ЗСУ. Окупанти планують залучити до агресії проти України і найбоєздатніші частини білоруської армії, які закінчують зосередження вздовж кордону.

01:30 Вісім президентів країн Євросоюзу підписали відкритий лист із закликом скоріше надати Україні статус країни-кандидата на вступ до ЄС та розпочати переговори про членство. Серед підписантів – лідери Естонії, Латвії, Литви, Польщі, Чехії, Словаччини, Словенії, Болгарії.

Раніше президент України Володимир Зеленський підписав офіційну заявку на вступ України до ЄС. Ось цей історичний документ:

01:08 Голава МЗС Дмитро Кулеба поговорив із Держсекретарем США Ентоні Блінкеном. Той пообіцяв, що всього буде быльше: і санкцій проти РФ, і зброї для України.

00:59 Через російську агресію багато українців були змушені залишити свої будинки та автомобілі. І цим можуть скористатися мародери. Про те, як виявляти їхні "мітки" на автомобілях та квартирах, розповідає Центр протидії дезінформації.

00:46 Запорізька ОДА показала відео ракетного обстрілу Бердянська.

00:42 Частина Харкова залишилася без води та електрики через обстріл. "Зараз почали підривати наші підстанції. Частина районів залишилася без електроенергії, відповідно виникають проблеми з водопостачанням та теплом", – повідомив мер міста Ігор Терехов.

00:30 Князівство Монако заморожує власність та активи низки російських олігархів.

23:55 Президент України Володимир Зеленський звернувся до українців, записавши відео. Глава держави розповів про переговори з Росією про припинення військових дій і пояснив, що зараз відбувається в найгарячіших точках країни.

23:40 Цивілізований світ продовжує засуджувати агресію РФ проти України. Міжнародна федерація хокею з шайбою (IIHF) усунула збірні Росії та Білорусі від участі у матчах на невизначений термін. Раніше подібне рішення ухвалили в УЄФА та ФІФА проти російської збірної з футболу та клубів цієї країни.

23:22 У багатьох містах України оголошено повітряну тривогу. Людей просять терміново перейти до укриття у Чернівцях, Кривому Розі, Житомирі, Чернігові, Івано-Франківську, Білій Церкві та Южному.

23:05 Міський голова Васильківки (Запорізька область) Сергій Каліман каже, що на місто насувається техніка окупантів, з боку Скелек, Михайлівки, Мелітополя та Токмака. Мер просить мешканців бути обережними та у разі обстрілів спускатися в укриття або підвали.

22:54 Черговий приклад героїзму звичайних українців – техніку агресора закидали коктейлями Молотова прямо зі свого авто.

22:42 У Донецькій області з 1 березня діятиме комендантська година в період з 18:00 до 06:00. В цей час не можна виходити з дому. Пересуватися дозволяється тільки в укриття і лише тоді, коли лунають сирени повітряної тривоги. Також вводиться спеціальний режим світломаскування терміном на 30 діб.

22:36 "Я звертаюся до російських солдатів і офіцерів. Вас привели на нашу землю вбивати і вмирати. Ті з вас, хто не хоче стати вбивцею і померти, можуть врятуватися", – міністр оборони Олексій Резніков звернувся до окупантів з пропозицією: в обмін на добровільну здачу в полон Україна гарантує їм повну амністію та 5 млн рублів компенсації (приблизно 1,4 млн грн за поточним курсом). За словами Резнікова, гроші на цю акцію вже збирає міжнародна IT-спільнота.

22:27 Внаслідок сьогоднішнього обстрілу Харкова російськими військами загинули дев'ять мешканців міста, з них – троє дітей, ще 37 людей поранено.

20:47 Від завтра у Києві вводиться сувора заборона на продаж алкоголю, повідомив мер столиці Віталій Кличко. Також він звернувся до власників магазинів та аптек із закликом не підвищувати ціни на продукти, товари першої необхідності та ліки. "Під час війни – це не краще ніж мародерство", – наголосив Кличко.

19:55 Дайджест останніх новин про ізоляцію Росії від цивілізованого світу – від голови МЗС Дмитра Кулеби:

19:44 FIFA та UEFA відсторонили російські збірні та клуби від участі у всіх турнірах.

19:42 Внаслідок російських обстрілів на Київщині знищені або пошкоджені ліцеї, школи та дитячі садки

19:36 Наслідки авіанальоту на Бровари під Києвом:

19:34 Відео підписання заявки на членство України в ЄС:

19:30 Велика Британія заборонила російським кораблям вхід в свої порти.

19:20 Внаслідок атаки на Бровари є поранені, повідомляє мер міста. Як пізніше уточнив Сапожко, постраждали шість людей.

19:16 Радник голови ОП Михайло Подоляк про перший раунд переговорів із РФ:

19:10 Ракетного удару було завдано по військовому центру радіолокаційного зв'язку в Броварах.

19:00 Відео ракетного удара по Києву

18:48 У Києві загроза ракетного удару, у соцмережах пишуть про гучні вибухи у місті.

18:44 Країна-агресор опиняється у дедалі глибшій ізоляції і у спортивній сфері: призупинено участь російських баскетбольних клубів у європейських турнірах, усі провідні світові асоціації професійного боксу вирішили не визнавати результати проведених у РФ поєдинків.

18:40 У Верховній раді розробляється законопроект щодо конфіскації всього майна російських юридичних осіб, повідомляють народні депутати.

18:38 Велика Британія найближчими днями повністю заморозить активи російських банків – міністр закордонних справ Ліз Трасс.

18:34 У Підлипному Сумської області загін окупантів кинув техніку і пішки повертається додому:

18:21 Переговори біля білоруського кордону завершились, українська та російська делегації повертаються для консультацій до своїх столиць перед новим раундом, повідомив радник голови ОП Михайло Подоляк. "Сторони обговорили можливість проведення найближчим часом другого раунду переговорів", – сказав Подоляк.

18:11 Черговий російський "Бук" знищено "Байрактаром" – біля села Іванків Київської області.

17:58 У Нью-Йорку стартувало спеціальне засідання Генеральної асамблеї ООН. Її скликали через війну Росії проти України.

Пряма трансляція:

17:51 ІСТОРИЧНИЙ ДОКУМЕНТ! Президент Володимир Зеленський підписав заявку на членство України в Європейському союзі.

Немає опису світлини.

17:39 Офіс президента України опублікував відео на підтримку української армії. Будемо жити!

17:34 У Білорусі оголосили про проведення навчань для військовозобов'язаних. Навчання триватимуть з 1 по 4 березня.

17:21 Наслідки ворожого обстрілу Харкова: попередньо, 11 загиблих та 31 поранений. Серед поранених 15 військових та 16 цивільних.

17:10 СБУ заблокувала роботу ресурсу, яким окупанти користувалися для авіаударів по військових об'єктах України. Сайт позиціонував себе як платформа з високоточними топографічними картами та був безкоштовним.

17:04 АПДЕЙТ: Президент Франції Еммануель Макрон зателефонував Володимиру Путіну та закликав припинити російські удари по цивільному населенню, а також забезпечити безпеку кордонів України. Путін заявив про "готовність взяти на себе таке зобов'язання".

16:56 Голова європейської дипломатії Жозеп Боррель розповів, на що підуть 500 млн доларів, які Євросоюз учора виділив на допомогу українській армії: протитанкове озброєння, крупнокаліберні гармати, амуніція, а також паливо для українських танків та літаків.

16:50 Переговори між українською та російською делегаціями продовжуються, незабаром розпочнеться третій раунд – радник голови ОП Михайло Подоляк, один з представників України на переговорах.

16:41 Наслідки обстрілу агресором сіл на Чернігівщині:

16:34 Зведення по ситуації в Черкасах від мера Анатолія Бондаренка:

16:28 Поради по боротьбі з ворожою технікою від Територіальної оборони. Більше порад читайте за посиланням.

16:06 В Бердянську Запорізької області місцеві жителі посилають окупантів додому:

15:58 Наслідки потрапляння російського снаряду в харківську багатоповерхівку.

15:50 Переговори української і російської делегацій поблизу кордону з Білоруссю завершились, повідомляють кілька джерел з української сторони.

Водночас російський ТАСС повідомляє, що переговори не закінчені.

15:43 Фінляндія планує передати Україні летальне озброєння, рішення ухвалять до кінця дня, повідомляють місцеві ЗМІ.

15:34 Європарламент завтра ухвалить резолюцію із закликом до інституцій ЄС "працювати над наданням Україні статусу країни-кандидата до Євросоюзу" – репортер "Радіо Свобода" у Брюсселі Рікард Йозвяк.

15:11 АПДЕЙТ: Пізніше Арестович уточнив, що це його особиста думка щодо необхідних вимог української сторони, а позиція нашої делегації на переговорах йому невідома.

Умови української делегації на переговорах з РФ: припинення вогню та виведення всіх російських військ з території України, зокрема з Донбасу та Криму. Про це в ефірі каналу "Настоящее время" заявив Олексій Арестович.

15:07 До 14:00 на напрямках Ірпінь – Житомирська траса знищено понад 200 одиниць різної техніки російських агресорів – радник голови ОП Олексій Арестович.

14:45 Нові кадри обстрілу житлових районів Харкова російськими "Градами". За останньою інформацією, загинула мінімум одна жінка, снряд влетіл у вікно її кухні.

14:40 У Михайлівському Золотоверхому соборі знешкодили групу російських диверсантів, імовірною ціллю міг бути предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній.

14:22 На Харківщині за держзраду затримали мера міста Південне, його заступника, голову райвідділку поліції та дільничного.

14:09 Перемовини з РФ тривають вже близько години. Фото української делегації

14:03 Окупанти обстріляли Харків з "Градів"

13:35 Тероборона Бородянки Київської області завдають тяжких втрат російським колонам постачання.

13:26 У Мінфіні повідомили, що усі громадяни отримають пенсії, зарплати та соціальні виплати.

"Всі потреби держави забезпечуються. Макрофінансовій стабільності та бюджету нічого не загрожує", – повідомив голова Мінфіну Сергій Марченко.

13:11 Переговори Росії та України розпочалися. Склад російської делегації:

помічник президента РФ Володимир Медінський;
заступника міністра оборони;
заступник міністра закордонних справ Андрій Руденко;
голова комітету Держдуми з питань міжнародних справ Леонід Слуцький;
посол Росії у Білорусі Борис Гризлов.

12:46 Голова Сумської ОДА Дмитро Живицький повідомив, що в Охтирці підірвали нафтобазу.

12:40 У Запоріжжі комендантська година діятиме з 19:00 до 06:00.

12:20 Українка звернулася із закликом до іноземців не розміщувати в готелях росіян.

12:00 Прем'єр-міністр Грузії Іраклій Гарібашвілі повідомив, чому країна відмовляється вводити санкції проти Росії.

"Коли йдеться про введення санкцій… Про що вони просять мене? Щоб я встановив санкції своєму народу? І хто втратить від цього? Наше населення, наша економіка, понад мільйон наших співвітчизників, які не зможуть здійснювати фінансові операції тощо", – наголосив він.

11:40 Мер Маріуполя Вадим Бойченко повідомив, що Збройні сили, Нацгвардія та добробати знищили ворожий літак. Він 4 рази обстрілював Лівобережний район Маріуполя та Сартану.

11:33 Як повідомив голова Донецької ОДА Павло Кириленко, станом на 9 ранку Маріуполь та Волноваха залишаються найгарячішими точками на Донеччині.

11:30 Як повідомили у Київській ОДА, найнебезпечнішими напрямками в регіоні є Житомирська траса, Буча-Ірпінь-Гостомель, а також територія біля Димера у Вишгородському районі. З Бородінської територіальної громади надходить інформація про колони ворожої важкої техніки.

11:20 "В умовах військового стану учасники бойових дій, українців із реальним бойовим досвідом буде звільнено з-під варти. І зможуть компенсувати свою провину в найгарячіших точках війни. Ще з кількох людей, учасників АТО, знімаються всі санкції. Ключове зараз – оборона", – заявив Зеленський.
Як уточнила генпокурор Ірина Вередиктова, кожен із звільнених має значний бойовий досвід у зоні АТО у 2014-15 роках.

11:07 Мер Миколаєва Олександр Сенкевич повідомив, що у місті запускають тролейбуси.

10:57 Нове звернення Зеленського. Він заявив про те, що ми звертаємось до ЄС про негайне приєднання України до союзу за новою процедурою.

10:40 Інформація про те, як вести себе на блок постах

10:30 Українська делегація прибула на місце переговорів. Як повідомили в ВП, до складу делегації увійшли голова фракції "Слуга Народу" Давид Арахамія, міністр оборони України Олексій Рєзніков, радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк, перший заступник голови делегації України у Тристоронній контактній групі Андрій Костін, народний депутат Рустем Умеров та заступник закордонних справ України Микола Точицький.

10:15 Мер Енергодару Дмитро Орлов розповів про ситуацію в місті:

“Ніч у місті пройшла відносно спокійно. Випадки мародерства та порушень громадського порядку не зафіксовано. Комунальні установи, теплові станції, лікарні первинної та вторинної ланки працюють у штатному режимі".

Також він попросив не порушувати комендантську годину і не виходити на вулицю, оскільки кожен перехожий у цей час розглядається як підозріла особа.

09:55 Окупанти продовжують спроби прорватися у бік Києва. Через Бородянку знову проходять колони російської техніки. З раннього ранку місцеві жителі чують, як містом їде техніка і ведуться сильні обстріли.
Зокрема, обстрілюють супермаркети та магазини, щоби набрати там їжі. Снаряди також потрапили до багатоквартирного будинку, аптеки та музичної школи.

09:49 Представник "Слуги народу" Кравчук заявила, що українська делегація летить на польському гелікоптері, переговори розпочнуться протягом години-півтори.

09:40 У Twitter МЗС Білорусі опублікували фото місця проведення переговорів України та Росії.

"Майданок для переговорів Росії та України в Білорусі підготовлений, очікується прибуття делегацій", – йдеться у повідомленні.

09:20 Інформація про ситуацію на Донбасі від голови Донецької ОДА Павла Кириленка

09:13 Гендиректор Першого медичного центру в Тель-Авіві Роман Гольдман пропонує побажати доброго ранку російським артистам

09:02 Мер Охтирки Павло Кузьменко розповів про ситуацію у місті.

08:52 Заступник міністра оборони Ганна Маляр опублікувала зразкові сумарні втрати противника станом на 6 ранку

08:45 Голова Харківської ОДА Олег Синєгуб про ситуацію у місті:

"Наші Збройні Сили України завдавали атаки ворогові ще до того, як ті встигали зайняти свої спозиції. Російський ворог деморалізований! У той час як наша армія отримує нове озброєння. Є велика кількість диверсійних груп. Тому комендатська година на Харківщині сьогодні розпочнеться о 15.00 – завершиться завтра о 6.00 ранку. Поставтеся з розумінням, це потрібно для нашої спільної безпеки. Мобілізувався бізнес області, отримуємо багато гуманітарної допомоги. Тому створюємо обласний логістичний гуманітарний центр. Про це докладніше розповім згодом".

08:40 У Токмаку Запорізької області вночі були потужні бої. Противник зазнав великих втрат особового складу та відійшов у південну частину міста.

"У Токмаку зараз розводять дозори супротивника. ЗСУ веде системну боротьбу з нечисленними ДРГ по 3-5 осіб. Вони одягнені у форму ЗСУ, але під нею носять бронежилети армії РФ", – повідомили в Запорізькій ОДА.

08:07 Бердянськ окуповано, повідомили в ОДА.

"Район окупований. Ворожа техніка спостерігається у різних громадах. З вечора місцеві жителі Осипенківської громади повідомляли про "рейди" окупантів додому у пошуках телефонів", – йдеться у повідомленні.

Під час захоплення міста одна людина постраждала і одна загинула. За інформацією ОДА – це охоронці підприємства "Бердянські жниварки".

"Бердянський відділ поліції розформований. Міська влада відмовилася від співпраці з окупантами. Частина комунальних служб працює. Міський транспорт зупинився. Вночі місцеві фіксували переміщення техніки містом. Вранці в Осипенківській громаді також почався рух", – йдеться у повідомленні.

07:55 Оперативне зведення Генштабу:

окупанти знизили темп наступу, проте продовжують робити спроби прориву за різними напрямками;
у вирішенні норм гуманітарного права завдали ракетного удару по Чернігову та Житомиру.

07:30 У КМДА повідомили, що загалом ніч у Києві пройшла спокійно. Було кілька сутичок та боїв із ДРГ.

У столиці о 08:00 закінчиться комендантська година, відкриються продуктові магазини і почнуть курсувати поїзди метро (але рідко).

Кияни просять бути пильними і не виходити без крайньої необхідності, бо в місті продовжуються вуличні бої.

07:00 Як повідомляють в ОДА, після другої години ночі Чернігів зазнав двох ракетних обстрілів. Один снаряд потрапив до житлового будинку, другий – до магазину, третій – до дитячого садка. В результаті постраждала жінка, її травми незначні.

06:47 Голова Міноборони Олексій Резніков

06:20 Київ залишається під контролем ЗСУ, окупантам не вдалося прорвати оборону.

"Всі спроби досягти мети російсько-окупаційними військами зазнавали невдачі. Колони техніки окупанта знищувалися. Противник зазнав значних втрат особового складу. Російські війська деморалізовані та виснажені. Ми показали, що вміємо захистити свій будинок від непроханих гостей", – заявив команду – командувач оборони Києва генерал-полковник Олександр Сирський.

06:14 Нагадаємо, що сьогодні вранці на українсько-білоруському кордоні можуть розпочатись переговори України та Росії.

05:53 У Києві звучать сирени повітряної тривоги.

05:25 Як повідомляє CNN, Google Maps заблокував в Україні дві функції, за допомогою яких люди могли отримати інформацію в режимі реального часу. Це рух на дорогах та популярність місця в даний момент. У Google відзначили, що дані про рух на дорогах залишаються доступними в Україні в режимі навігації.

05:18 Австралія ввела санкції проти Путіна, Лаврова, Шойгу, Мішустіна та Колокольцева.

"Президент Путін, міністр закордонних справ Лаврів та міністр оборони Шойгу несуть пряму відповідальність за неспровоковане та незаконне подальше вторгнення Росії в Україну. Надзвичайно рідко призначається глава держави, і це відбиває глибину нашої стурбованості. Президент Путін приєднується до дуже невеликої групи, до якої входять Роберт Мугабе із Зімбабве, Муаммар Каддафі з Лівії та Башар аль-Асад із Сирії", – йдеться у повідомленні прем'єр-міністра країни Скотта Моррісона.

04:50 Держспецзв'язку опублікувало в телеграмі відео попадання ракетів житловий будинок у Чернігові. В результаті почалася пожежа на двох нижніх поверхах. Кількість постраждалих уточнюється

04:35 Президент Бразилії Жаїр Болсонару заявив, що країна не засуджуватиме Путіна та Росію за війну в Україні. Бразилія залишиться нейтральною.

Також він сказав, що, перш ніж засуджувати, дочекається офіційного звіту або чим вирішиться війна.

04:03 Наступні 24 години будуть вирішальними для України – сказав президент Володимир Зеленський у розмові з британським прем'єром Борисом Джонсоном, повідомляє прес-служба Даунінг-стріт. "Прем'єр-міністр сказав, що зробить усе можливе, щоб забезпечити доставку оборонної допомоги від Великої Британії та союзників до України", – йдеться у повідомленні.

03:42 Заступник міністра інфраструктури Мустафа Найєм розповів про забезпечення столиці під час російської агресії:

всі дороги на в'їзд та виїзд із міста під контролем українських сил;
вокзали та залізничні станції – теж;
"Укрзалізниця" щоденно формує додаткові поїзди до столиці та назад;
йде робота над централізованими точками постачання продуктів харчування;
"Укравтодор" та "Укрзалізниця" організовують "зелені коридори" для перевізників, які забезпечують доставку вантажів та пасажирів

03:01 Під Макаровим Київської області знищено колону російської техніки

02:38 Винищувачі з Білорусі вилетіли в бік України

02:31 Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн в інтерв'ю Euronews: "Згодом Україна має вступити до ЄС, ця країна – одна з нас, і ми хочемо бачити її у європейській родині".

02:23 Голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія про майбутні переговори з Росією:

02:16 Російські окупанти намагаються відновити наступ на Київ з північно-західного напрямку, з цією метою вони наводять понтонну переправу через Ірпінь у районі Демидова. Повідомлення Генштабу ЗСУ:

"Чергова спроба окупанта захопити місто Ірпінь не принесла успіху. Українськими силами оборони знищено нову техніку противника.

На всіх напрямках танкові та механізовані підрозділи ЗС України за підтримки артилерії утримують оборону визначених рубежів.

Угруповання Повітряних Сил ЗС України здійснює відбиття повітряних ударів противника.

Угруповання військ оборони м. Києва розгорнуло щільну та багаторівневу систему захисту столиці.

Ведеться систематична боротьба з малочисельними ДРГ чисельністю 3-15 осіб зі зброєю, у формі ЗС України, але в бронежилетах зразка РФ"

"

02:06 Президент України Володимир Зеленський провів переговори з кількома європейськими лідерами: президентом Єврокомісії Урсулою фон дер Ляйєн (обговорювалося зокрема членство України в ЄС), а також з прем'єром Великоъ Британії Борисом Джонсоном та президентом Польщі Анджеєм Дудою. "Обговорили наступні кроки щодо протидії агресору. Антивоєнна коаліція в дії!" – написав Зеленський.

01:54 Візуалізація останніх даних про втрати російських агресорів від Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки

01:45 Російські окупанти планують використовувати жителів Херсона як "живий щит" для просування на Київ, повідомляє Херсонська ОДА. Російські солдати заволоділи українською військовою формою і планують організувати "евакуацію" жителів Херсона у напрямку Києва, а супроводжуватиме колону російська військова техніка. В облдержадміністрації нагадують херсонцям: влада не планує проводити "евакуацію".

Раніше повідомлялося про спроби агресорів провести фейкову "евакуацію" мешканців Бучі під Києвом.

01:32 Прем'єр-міністр Данії Метте Фредеріксен заявила, що мешканці країни можуть вирушити до України для боротьби з російською агресією. Раніше аналогічну заяву зробила міністр закордонних справ Великобританії Ліз Трасс. Про бажання боротися з російськими окупантами в Україні заявляли і представники чеченської діаспори в ЄС, які ворогують із Рамзаном Кадировим. Президент Володимир Зеленський у неділю повідомив про створення Інтернаціонального легіону Сил територіальної оборони, куди може вступити будь-який іноземець, який бажає допомогти Україні у відбитті російської агресії.

01:17 В Миколаєві чекають чергової спроби наступу агресорів з боку Херсона. Подробиці розповів голова Миколаївської ОДА Віталій Кім:

00:59 Нагадуємо, що кошти для української армії можна дуже швидко перерахувати через додаток "Дія". Всі донати підуть у фонд допомоги армії "Повернись живим".

Відеоінструкція:

00:43 Потужний вибух у Харкові – попередньо, в районі аеропорту.

00:38 Вечірнє зведення про ситуацію на фронтах від радника голови ОП Олексія Арестовича:

На північно-західному напрямку від Києва – російські сили припинили наступ, частково відступають, по них завдають ударів українська авіація та артилерія.

Чернігівсько-Сумський напрямок – тиша.

Харківський напрямок – спроба російських військ зайти до Харкова закінчилася провалом, не до кінця зрозуміла ситуація з Куп'янськом, про захоплення якого агресором раніше повідомляв мер міста.

Донбас – війська агресора захопили Волноваху, але потім були вибиті з міста українською армією, Маріуполь залишається під контролем України, Бердянськ захоплений російськими військами, але ЗСУ там не було.

Південь – у напрямку Херсона концентруються сили окупантів, які підтягуються з Криму.

Ракетних ударів зазнали Київ, Житомир, Запоріжжя.

За оцінкою Арестовича, оборонна операція українських військ від російських агресорів відбувається успішно.

00:18 З Криму вийшли 11 транспортних кораблів з російським десантом, ймовірно, в напрямку Одеси, повідомив радник голови Офісу президента Олексій Арестович.

00:13 З 28 лютого російська компанія "Аерофлот" призупиняє всі рейси до Європи на невизначений термін. Раніше Євросоюз закрив своє небо для зльоту, посадки та транзиту всіх російських літаків.

23:53 По міжнародному аеропорту Миколаєва нанесено ракетний удар, повідомляє місцеве видання Преступности.НЕТ. Постраждали перон та злітна смуга.

23:40 На Миколаївщині група російських диверсантів здалася в полон місцевим жителям і була передана поліції. Четверо окупантів вирішили скласти зброю після розгрому їх колони.

Відео Національної поліції:

23:22 Переговори між Україною і Росією на білоруському кордоні можуть початися завтрашнім ранком. Про це РБК-Україна повідомило інформоване джерело. За його словами, від переговорів складно буде очікувати "проривних рішень". "Але така зустріч може запустити хоча б якийсь процес обговорень",-сказав співрозмовник.

23:16 Екстрене засідання Генасамблеї ООН щодо ситуації в Україні відбудеться в понеділок, 28 лютого. Таке рішення прийняв Радбез ООН 11 голосами "за". Проти виступила Росія, ще три члени Радбезу, в тому числі Китай, утрималися. З 1950 року подібних екстрених засідань Генасамблеї було всього десять.

23:09 Мер Черкас Анатолій Бондаренко показав уламки збитого над містом російського безпілотника.

23:03 Польща погодилася діяти в якості транспортного вузла для поставок зброї, повідомив радник глави МВС Антон Геращенко.

22:43 Мер Житомира Сергій Сухомлин заявив про те, що Нацгвардія і поліція отримали наказ стріляти на місці тих, хто займається мародерством.

22:35 Глава МЗС Дмитро Кулеба звернувся в Instagram російською мовою.

"Подивіться на що перетворив нашу країну ваш президент", – говорить він.

Переглянути цю публікацію в Instagram

Публікація від Dmytro Kuleba (@dmytro_kuleba)

22:20 Російські окупанти взяли під контроль мерію і всі адмінбудівлі Бердянська Запорізької області-мер міста

22:16 Євросоюз поставить Україні бойові літаки-головний дипломат ЄС Жозеп Боррель

22:06 Із завтрашнього дня в Києві скасовується посилена комендантська година-але на вулицю все одно не можна буде виходити з 22: 00 до 7: 00. Також під час комендантської години, як і раніше, буде заборонено переміщення особистим автотранспортом без наявності спецпропуску.

21:56 Російські окупанти проводять інформаційні диверсії проти українців, створюють фальшиві сторінки представників київської влади, повідомив столичний мер Віталій Кличко. Зокрема, в мережі Instagram з'явився його фейковий "клон".

Поради від Кличка, як відрізнити офіційну сторінку від фейкової:

Офіційні канали зв'язку в соцмережах позначають бейджем верифікації (синьою галочкою);
Треба звертати увагу на те, коли створена сторінка – дату першого повідомлення.

Перелік офіційних сторінок київської влади:

Telegram

Instagram

Facebook

Twitter

21:51 Під Малином Житомирської області " Байрактар "знищив Російський зенітно-ракетний комплекс"Бук".

21:26 Глава Міністерства закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу заявив, що Анкара закрила протоки Босфор і Дарданелли для кораблів Росії.

20:34 Щастя і Станиця Луганська знаходяться на межі гуманітарної катастрофи, повідомив голова Луганської ОДА Сергій Гайдай.

"Населені пункти окуповані і майже знищені, російські окупанти майже зрівняли їх із землею. Від обстрілів окупантів масово постраждали приватні та багатоквартирні будинки, об'єкти інфраструктури. Люди постійно знаходяться в підвалах. Ми не можемо провести евакуацію населення або хоча б завезти людям хліб і воду. Немає комунікацій і можливості їх відновити.
Звертаюся в міжнародні гуманітарні організації із закликом про допомогу", – написав Гайдай.

20:28 За час російської агресії загинули 16 українських дітей, повідомив голова МОЗ Віктор Ляшко.

20:08 У напрямку Сум рухається артилерія агресора, повідомляє Сумська ОДА. Можливий нічний обстріл. Жителів попередять про загрозу, закликають стежити за повідомленнями.

19:47 Так виглядає зараз в'їзд в місто Чорноморськ Одеської області:

19:33 З'явилося відео вибуху російської ракети в Житомирі:

19:11 В результаті сьогоднішніх обстрілів Сартани і Талаківки на Донеччині загинули четверо мирних жителів, ще двоє поранені. В обох населених пунктах пошкоджено десятки будівель, виключно цивільних об'єктів. 221 жителя Сартани і Талаківки евакуювали до Маріуполя централізовано, ще більше двох тисяч поїхали самостійно. "Ситуація станом на 17: 30 стабільна", – написав у Facebook голова Донецької ВЦА Павло Кириленко.

19:01 Білоруська ініціатива BYPOL, що об'єднує екс-силовиків, які виступають проти режиму Лукашенка, відзвітувала про успішну кібератаку на білоруську залізничну інфраструктуру, проведену разом з опозиційно налаштованими хакерами.

"Мета атаки-загальмувати перекидання окупаційних військ і дати українцям більше часу на відбиття нападу. Зараз комп'ютерна мережа БелЖД знаходиться в стані колапсу. Дорога переходить в ручний режим управління, що істотно сповільнить рух поїздів, але не створить аварійні ситуації", – пишуть в BYPOL.

В результаті атаки фізично пошкоджені пристрої сигналізації, централізації і блокування, а також контактна мережа. Частина обладнання не підлягає відновленню. Паралізовано рух на кількох ділянках дороги.

"Внутрішня мережа буде відключена, поки війська РФ не покинуть територію РБ і участь військових сил Білорусі у фашистській агресії не припиниться", – повідомили в BYPOL.

18:42 Грузинські моряки підтримали Україну і відмовилися буксирувати і заправляти паливом російське судно. Вони відповіли морякам РФ вже стала легендарною фразою захисників острова Зміїний про"російський корабель".

– "Шановні, давайте без політики, у нас паливо закінчується"

– "Якщо у вас закінчується паливо, ви можете використовувати весла"

18:10 Зеленський: я не дуже вірю в результат сьогоднішньої зустрічі з російською делегацією. "Але нехай спробують. Щоб потім у жодного громадянина України не було жодного сумніву, що я як президент не намагався зупинити війну, коли був нехай і маленький, але все ж шанс", – додав президент України.

За словами Зеленського, Олександр Лукашенко запевнив його, що з території Білорусі не вестиметься наступ.

18:03 Аеропорт Житомира обстріляний "Іскандерами" з території Білорусі.

17:44 Глава МЗС Дмитро Кулеба: в Україні йде справжня народна війна, Україна не впаде:

17:32 У Харкові, Житомирі ,Рівному, Чернігові та на Волині – повітряна тривога, всім терміново пройти в укриття

17:11 Понад сто тисяч людей вийшли на акцію на підтримку України в Берліні.

17:05 Актуальна карта залізничного сполучення та роботи вокзалів.

16:58 Найбільша криптовалютна біржа Binance пожертвувала 10 мільйонів доларів на гуманітарну допомогу Україні. Біржа також запустила благодійний фонд для надання Україні допомоги, що приймає пожертви в криптовалюті: https://www.binance.charity/Ukraine-Emergency-Relief-Fund

16:55 У Шевченковому на Харківщині затримали двох солдатів окупаційних сил, які самі прийшли у відділення поліції, щоб попросити солярки для заглохлої техніки.

16:49 Німеччина вже завтра почне постачати зброю в Україну.

16:45 Російські війська підійшли до Енергодару. У місті вже були виявлені диверсійно-розвідувальні групи противника.

16:40 Канада і Франція закрили свій повітряний простір для російських літаків.

16:36 Держспецзв'язку перевіряє інформацію про те, що в Гостомелі згорів український літак Ан-225 "Мрія" – один з найбільших літаків у світі.

16:24 Українська делегація вже вирушила на переговори з Росією.

16:10 Геращенко попереджає про провокації з боку російських військових. Вони можуть ходити містам і селам біля Києва, збирати жінок і дітей для нібито евакуації. Насправді ж окупанти планують використовувати їх в якості "живого щита" для прориву до Києва.

16:00 Українська делегація зустрінеться з Російською без попередніх умов на українсько-білоруському кордоні, в районі річки Прип'ять. Лукашенко взяв на себе відповідальність за те, що на час дороги туди і назад, і всі ракети, вертольоти і літаки залишаться на землі.

Новини Києва

Окупанти третій день намагаються прорватися до Києва. Сили ЗСУ і терроборони ловлять в місті диверсійні групи, але техніка і війська РФ в столицю не зайшли. На даний момент в Києві діє комендантська година, яка закінчиться в понеділок, 28 лютого, о 08:00.

Вчора, 26 лютого, пізно ввечері в Києві була оголошена повітряна тривога, всіх жителів настійно просили спуститься в бомбосховища.

Росія вдарила крилатими і балістичними ракетами по Василькову під Києвом. В результаті біля села Крячки Фастівського району в результаті обстрілу загорілося сховище з нафтопродуктами на базі "КЛО". Пізніше в ДСНС повідомили, що загрози для людей немає.

Техніка і війська РФ рухаються в бік Києва з боку північного заходу. У Гостомелі, Бучі та Ірпені відбуваються бої, чути вибухи і періодично оголошують повітряну тривогу. Як повідомив мер Ірпеня, місто відбили і воно під контролем ЗСУ. Крім того, СБУ перехопила розмову російських солдатів, які повідомляють кудись про те, що їх розбили, багато поранених і загиблих і їм потрібна допомога.

Велика кількість військової техніки помічені місцевими жителями в Бородянці Київської області. Там теж чути вибухи і періодично відбуваються бої.

Новини Харкова

По Харкову періодично ведуться ракетні обстріли, ворожі танки сьогодні зайшли в місто. Були дані про те, що російські війська несуть втрати. Ніч у місті була важкою. Були повідомлення про вибух газопроводу, але інформація не підтвердилася. Кілька годин тривали вуличні бої. Пізніше жителів попросили не виходити на вулицю, так як в місті проходить зачистка ДРГ противника.

Вдень голова Харківської ОДА Олег Синьогуб повідомив про те, що контроль над Харковом повністю за ЗСУ. Під контролем українських військових також Чугуїв, а наступ російського агресора триває в Липецькому напрямку, Вовчанському та Бєлгородському.

"Російський ворог – абсолютно деморалізований. Безпосередньо в Харкові, кидаючи посеред дороги ворожу техніку, українським військам здаються цілі групи по 5-10 осіб. Як тільки бачать хоча б одного представника ЗСУ – здаються", – йдеться в повідомленні.

Новини Сум

У Сумах була не менш важка ніч. Місто обстріляли з артилерії, в результаті загинуло два мирних жителя. Вранці в ОДА повідомили про те, що до міста рухається велика колона ворожої техніки.

В області, між Чупахівкою та Довжиком Охтирського району окупанти з танків розстріляли автобус з цивільними. На місце трагедії не пропускали швидку, проїхати до них не можна, бо місцевість навколо замінована. Місцеві сімейні лікарі йшли пішки на місце розстрілу.

Пізніше ДСНС показали відео результатів обстрілу міста Охтирка

Новини Миколаєва

Вчора ввечері російські танки увійшли в Миколаїв. ЗСУ та терробороні вдалося відстояти місто та встановити контроль. Пройшла зачистка від ворожих ДРГ.

Вранці 27 лютого мер міста Олександр Сєнкевич повідомив про те, що з Криму черех Херсон у бік Миколаєва йде колона ворожої техніки. Тому було прийнято рішення розвести Мости. вони будуть розведені більшу частину часу, поки тривають бойові дії.

Вдень глава Миколаївської ОГА Віталій Кім звернувся до николаевцам з проханням допомогти захистити "урядовий квартал" – кидати коктейлі Молотова. Місцеві жителі повідомляли про низку потужних вибухів з боку аеродрому Кулььбакіно.

Новини Маріуполя

Маріуполь контролюється українськими військовими. Про ситуацію в місті на 27 лютого розповів мер Вадим Бойченко:

"Вночі і вранці рвалися з Донецька танки. Але наші хлопці спалили їх. Це 10-та штурмова бригада і 36-та бригада морської піхоти. Допомагав спецполк"Азов". Вдалося взяти 6 полонених, зараз вони дають свідчення. З Росії теж йде просування. Працював по нашим хлопцям літак, але вони втримали позиції і не дали пройти. Підходив по морю корабель, але щось його зупинило, і він розвернувся і пішов. Але ми готові".