Деревина берези та її ціна на торгах ТОВ УЕБ

Український ринок деревини за останні роки зазнав суттєвих змін. Прийняття закону «Про товарні біржі» у 2021 році зобов’язує здійснювати торгівлю деревиною та лісоматеріалами на майданчиках електронних аукціонів у 100%-ному обсязі. Наймасштабніша товарно-сировинна біржа, яка має акредитоване право на проведення онлайн-торгів з купівлі-продажу енергоресурсів та лісоматеріалів – це Українська Енергетична Біржа. На даний час на платформі УЕБ зареєстровано понад 900 учасників – виробників та споживачів. Серед них є як невеликі компанії ринку, так і компанії міжнародного рівня, великі світові трейдери та державні підприємства. 

На торгах УЕБ ведеться продаж нафтопродуктів, електроенергії та інших різновидів енергоресурсів, а також деревини. Так, детальну інформацію про деревину берези, її вартість, біржові котирування овини та тенденції ринку кожний користувач УЕБ може дізнатися за посиланням https://www.ueex.com.ua/presscenter/news/derevina-berezi-ta-ii-tsina-na-torgah-tov-ueb/ 

Попит на деревину в цілому та зокрема на березову є стабільно високим як для України так і для світу. Тому вкрай важливо формування раціональних, чітких та прозорих умов торгівлі цим сировинним ресурсом.

Ринкове ціноутворення на аукціонах УЕБ є однією з базових переваг платформи. Вартість за 1 куб деревини формується на основі балансування між попитом та пропозицією. 

Акредитовані виробники встановлюють стартові ціни, керуючись тенденціями ринку, сезонними коливаннями та особливостями деревини (параметри стовбуру берези, пошкодження, вимоги до зберігання, походження сировини тощо). Кінцева ж ціна берези залежить від пропозицій учасників. Великий попит на такі лоти буде стимулювати зростання вартості.

 

Як проводяться торги на біржі УЕБ деревини берези

УЕБ – це офіційна платформа публічних закупівель для українських підприємців та споживачів. Для участі в торгах необхідно:

  1. Пройти процедуру реєстрації та акредитації на порталі
  2. Отримати доступ до програмного забезпечення ПП БЕТС (за необхідності можна пройти безкоштовне навчання на платформі)
  3. Обрати напрямок та зареєструватися на наступному аукціоні (розклад можні дізнатися у календарі торгів)
  4. Взяти участь в онлайн-торгах

Користувачі УЕБ мають вільний доступ до результатів попередніх торгових сесій, що дозволяють проводити аналіз біржових котирувань на березову деревину. Електронні аукціони відбуваються за принципом підвищення вартості. 

Важливою умовою торгових сесій є правило, за яким стартова вартість за лот на деревину берези не може бути нижчою за його собівартість.

Покупець укладає угоду з продавцем, який запропонував найвигідніші умови. Гарантом виступає УЕБ, яка має державну ліцензію і гарантує вільність доступу усіх учасників, прозоре ціноутворення і чесну конкуренцію.

Додаткову інформацію можна отримати за телефоном (044) 35-77-537

Для отримання актуальних новин щодо ринку деревини та лісоматеріалів потрібно долучитися у Viber- та Telegram-канали УЕБ.