Ціна зросте приблизно в 2,5 раза: комітет ВР підтримав запровадження податку на солодкі напої

В Україні може суттєво подорожчати газовані солодкі напої. Відповідний законопроєкт щодо запровадження акцизного податку підтримав фінансовий комітет Ради і рекомендував прийняти за основу в першому читанні.

Про це повідомив голова комітету Данило Гетманцев у своєму Telegram.

Комітет рекомендував прийняти законопроєкт № 9032-1 Михайла Радуцького та колег про внесення змін до Податкового кодексу України щодо запровадження акцизного податку на води, включаючи мінеральні та газовані, з доданням цукру чи інших підсолоджувальних або ароматичних речовин в першому читанні за основу, – зазначив Гетманцев.

За словами нардепа, додаткові податкові механізми сприятимуть зменшенню споживання українцями цукру та підсолоджувальних речовин, які шкодять здоров'ю. Тим самим законодавча ініціатива допоможе захистити здоров'я населення.

Документ передбачає наступні нововведення:

  • включення до переліку підакцизних товарів води, включаючи мінеральні та газовані, з доданням цукру чи інших підсолоджувальних або ароматичних речовин;
  • встановлення специфічної ставки податку в розмірі 0,1 євро за 1 літр напою.
  • визначити латниками податку виробників та імпортерів напоїв.

Гетманцев додав, що введення акцизного податку на солодкі напої відповідає Директиві ЄС 2020/262 від 19 грудня 2019 року.

До речі, приблизно 50 країн світу запровадили податки на солодкі напої у різних формах, адаптувавши широкі глобальні рекомендації щодо використання фіскальної політики до свого конкретного контексту та "інноваційно" впроваджуючи податкову політику для досягнення цілей охорони здоров’я, – зауважує нардеп.

Як повідомив народний депутат Ярослав Железняк, законопроєктом пропонується запровадити податок у розмірі 10 грн за кожні 25 г цукру чи іншої еквівалентної 25 г цукру підсолоджувальної речовини в одному літрі. При цьому можливо введення пільговий період оподаткування до дати припинення або скасування воєнного стану в Україні, за ставкою 5 грн за кожні 25 г цукру чи іншої еквівалентної 25 г цукру підсолоджувальної речовини в 1 л.

Начебто передбачено. Згідно розрахунку Мінекономіки, ціна на напої зросте приблизно 2,5 раза, – повідомив Железняк.

Джерело: 5692.com.ua