Церква і вакцинація: Епіфаній висловився про щеплення від COVID

Православна Церква України (ПЦУ) не бачить у щепленнях від коронавірусу релігійного підтексту. Вакцинація – це не зло, а можливість забезпечити здоров'я і життя людини.

Про це в інтерв'ю РБК-Україна розповівши Митрополит Київський і всієї України Епіфаній.

За його словами, в ПЦУ є священики, які проти вакцинації і вони висловлюють чітку позицію з цього питання. Однак в цілому Православна Церква України підтримує щеплення від коронавірусу і про цю позицію було заявлено ще до початку пандемії COVID-19, яка почалася у 2019 році.

"Тут (у вакцинації – ред.) немає релігійного підтексту. Якщо це стосується здоров'я і життя людини, то це ліки, які потрібно приймати", – сказав Епіфаній.

Він додав, що як тільки виникло питання про вакцинацію через поширення коронавірусу, то ПЦУ неодноразово висловлювалася, що в цьому немає ніякого релігійного підтексту.

"Для того щоб побороти цю хворобу – потрібно вакцинуватися. Але це особиста справа кожного, це право вибору кожної людини. Ми не застосовуємо якусь силу, кожен має право вибрати, якою вакциною хоче вакцинуватися", – сказав священнослужитель.

Епіфаній уточнив, що кожна людина самостійно вибирає вакцинуватися чи ні. При цьому держава, зокрема, Міністерство охорони здоров'я, має роз'яснювати і закликати людей зробити щеплення.

Ми заявили про те, що ми не проти, ми навпаки – за. Однак кожен вибирає самостійно. Є священнослужителі, які проти, є одиниці серед архієреїв, я знаю одного, який виступає, робить заяви проти вакцинації і наводить свої аргументи", – додав митрополит.

Нагадаємо, в Україні почали робити бустерні дози від коронавірусу для всіх охочих старше 18 років, записатися на щеплення можна онлайн.