Церковний календар на червень 2024 року: які свята відзначатимуть українці

У першому місяці літа українці відзначатимуть одразу кілька великих релігійних свят. Частину з них вперше відмічатимуть за новим календарем, на який ПЦУ перейшла восени 2023 року.

Вознесіння Господнє 2024

Дата свята Вознесіння Господнього перехідна і визначається за датою Великодня. Його святкують на 40-ий день після Великодня, коли Ісус, згідно з Біблією, вознісся на небеса після сорока днів на землі. Цьогоріч це буде 13 червня. У цей день віряни вітаються словами "Слава Ісусу Христу!", на які відповідають "Навіки Слава!"

Трійця 2024

Через 10 днів після Вознесіння, 23 червня, християни святкуватимуть велике свято – Трійцю, яке в народі називають Зеленою неділею. Трійця символізує уособлення Всевишнього у трьох іпостасях: Бога-отця, Бога-сина і Святого Духа. Дата святкування також залежить від дати Великодня – це 50-ий день після Воскресіння Христа.

Різдво Івана Предтечі 2024

Другий день Трійці, 24 червня – понеділок Святого Духа. Також в цей день за новим церковним календарем відзначатимуть Різдво Івана Предтечі. Раніше його святкували 7 липня, але тепер дата змістилася на 13 днів.

День Петра і Павла 2024

День святих верховних апостолів Петра і Павла, який раніше припадав на 12 липня, тепер парафіяни ПЦУ святкуватимуть 29 червня, відповідно до нового календаря. Наступного дня, 30 червня, буде неділя всіх святих, коли Церква вшановує всіх святих як вірних слуг Господа.

Джерело: 5692.com.ua