Це вкрай небезпечно для серця: який спосіб заварювання кави найшкідливіший

Як показали дослідження, проведені фахівцями Гетеборзького університету в Швеції, кава, приготована у різні способи, має не однаковий хімічний склад, через що по-різному впливає на організм. Деякі варіанти заварювання є дуже небезпечними для здоров'я серцево-судинної системи.

Дослідники протягом двадцяти років спостерігали та аналізували дані про понад 500 тисяч жителів Норвегії – чоловіків та жінок віком від 20 до 79 років. Учасники дослідження, зокрема, регулярно повідомляли подробиці про своє харчування, кількість випитої кави і обрані способи приготування цього напою. Фахівці отримували дані про стан здоров'я учасників дослідження та причини їх смерті.

Яка кава небезпечна для здоров'я

Результати дослідження показали, що звичка пити каву не є шкідливою, але велике значення має спосіб приготування напою. Виявилось, що кава, приготована через френч-прес, або нефільтрована, є найнебезпечнішою і здатна провокувати хвороби серця і судин.

Це пояснюється тим, що через відсутність фільтрації в такій каві підвищується концентрація речовин, які впливають на рівень холестерину в крові. Таких речовин в ній приблизно в 30 разів більше, ніж у фільтрованій каві.

Водночас, за результатами дослідження, вживання фільтрованого напою на 12% знижує ризик ранньої смерті від серцево-судинних захворювань у чоловіків і на 20% — у жінок. У людей, які щодня випивали 1-4 чашки фільтрованої кави, рівень смертності найнижчий.

Джерело: 5692.com.ua