Це небезпечно і для посуду, і для вашого здоров’я: які продукти заборонено смажити на сковороді з антипригарним покриттям

Антипригарні сковороди вважаються універсальними, адже такий посуд дозволяє готувати страви без ризику прилипання. Проте на такій поверхні дозволено смажити не всі продукти. Які продукти не слід готувати на сковороді з антипригарним покриттям та чому.

Особливістю антипригарного покриття є те, що при сильному нагріванні починає втрачати свої властивості. З цим пов'язані певні обмеження його використання. Якщо залишити сковороду на плиті без їжі, покриття може пошкодитися. Це стосується і певних видів їжі, під час приготування яких потрібна висока температура.

Вершкове масло та маргарин

Смаження на антипригарній сковороді з використанням вершкового масла або маргарину може викликати проблеми. Через низьку точку плавління ці продукти швидко починають горіти, що призводить до утворення неприємного запаху та псування смаку страви. Крім того, згоріле масло пошкоджує покриття та скорочує термін служби посуду.

М’ясо з товстим шаром жиру

Для дуже жирного м’яса, наприклад бекон або жирна свинина, краще використовувати інші типи сковорідок. При смаженні жир виділяє багато тепла, яке може перевищити допустимі для антипригарного покриття температури, що призводить до пошкодження посуду.

Томатні соуси, маринади

Під впливом кислот антипригарне покриття поступово руйнується, втрачаючи свої властивості. Крім того, кислоти здатні взаємодіяти з складовими покриття, через що можуть утворюватися небезпечні для здоров'я сполуки. Тому томатні соуси, маринади на основі оцту або лимонного соду, а також продукти, замариновані в них, не варто готувати на антипригарній сковороді.

Цукор та карамель

Для збереження властивостей антипригарного покриття та довготривалої експлуатації сковороди варто уникати приготування карамелі або страв із високим вмістом цукру. Цукор, що плавиться, досягає дуже високих температур, що може спричинити пошкодження покриття.

Джерело: 5692.com.ua