Чи справді не можна їсти кавун з кісточками: вся правда про поширений міф

В дитинстві багатьох з нас лякали, що вживання кавунових кісточок може призвести до їх проростання у шлунку. Але чи це правда? Давайте розглянемо, що насправді відбувається з кісточками в організмі, які їхні переваги та як їх можна використати.

Види насіння кавуна

У кавуні є два основних види насіння: біле та чорне.

Біле насіння м'якше і його набагато легше жувати. Це звичайне насіння, яке не встигло повністю розвинутися. Воно безпечне для вживання.

Зріле насіння кавуна – це чорне насіння. Воно твердіше і теж може використовуватися для пророщування. Якщо створити відповідні умови, з цього насіння можна виростити новий кавун. Чорне насіння містить більше корисних речовин, ніж біле, і його можна навіть розглянути як корисний додаток до дієти.

Переваги насіння

Кавунове насіння може бути частиною збалансованої дієти і допомагати забезпечити організм необхідними мікроелементами та макроелементами:

  • насіння кавуна містить 8 г білка на 100 г;
  • 4 г клітковини допомагає покращити травлення і сприяє здоров'ю кишківника;
  • містять як мононенасичені, так і поліненасичені жири, які корисні для серцево-судинної системи.
  • насіння багаті магнієм, калієм, залізом і цинком, що є важливими для підтримки здоров'я.

У насінні кавуна міститься амінокислота цитрулін, яка розпадається у організмі з вивільненням аміаку. Для здорових людей це безпечно, але тим, хто має проблеми із сечовидільною системою або страждає на цитрулінемію, варто обмежити вживання кавунових кісточок.

Особливу увагу слід звернути на наявність кісточок у м'якоті кавуна, яку споживають діти до трьох років та вагітні жінки. Вони можуть мати труднощі з перетравлюванням твердих частин насіння, що може призвести до неприємних відчуттів або навіть до травмування.

Як їсти насіння кавуна

Багато людей вважають, що найкращий спосіб вживати насіння кавуна – це після їх смаження. Це чудова хрустка закуска або начинка, схожа на гарбузове насіння. Ось простий рецепт для їх приготування.

Розігрійте духовку до 165 °С. Видаліть чорне насіння з кавуна. Помістіть насіння в дрібний друшляк і ретельно промийте.

Процідіть насіння й обсушіть рушником. Розкладіть насіння якомога вільніше і дочекайтеся, поки воно повністю висохне. Для прискорення процесу можна помістити їх на осоння.

Викладіть висушене насіння на деко. Збризніть олією та запікайте 15-20 хвилин. За бажанням посипте зверху сіллю після виймання з духовки.

Джерело: 5692.com.ua