Чи буде Румунія збивати “шахеди” над Україною: позиція прем’єр-міністра країни

Останні події в Україні та зростаюча напруженість у регіоні змушують сусідні країни приділяти більше уваги своїй безпеці та оборонним стратегіям. Одним із питань, що викликало дискусії, є можливість втручання інших держав у боротьбу з російськими безпілотниками на українській території. У цьому контексті прем’єр-міністр Румунії Марчел Чолаку дав чітку відповідь щодо позиції своєї країни стосовно збиття російських дронів над Україною.

Уламки на румунській території

Під час свого візиту до повіту Бузеу на південному сході Румунії 26 липня, прем'єр-міністр Марчел Чолаку висловився щодо падіння уламків російських безпілотників на румунську територію. Він наголосив, що Румунія не має права збивати дрони над Україною без відповідного дозволу. За його словами, поки що таких рішень не прийнято, і він не знає, хто саме має ухвалювати подібні рішення.

Моніторинг та оборонні заходи

Чолаку підкреслив, що Румунія постійно моніторить ситуацію та створила нову систему радарів для відстеження повітряного простору. За його словами, ці дрони зазвичай вражаються українською артилерією і падають на берег Дунаю, тому для румунського населення в цьому районі немає жодної небезпеки.

Позиція щодо втручання у конфлікт

Прем'єр-міністр наголосив, що для збиття російських безпілотників необхідно відкрити вогонь по українській території. Це є складним питанням з точки зору міжнародного права та політичних рішень. Чолаку зазначив, що на даний момент він не чув про жодне рішення, яке б дозволяло Румунії втручатися в український повітряний простір для збиття дронів.

Реакція НАТО та міжнародної спільноти

Після виявлення уламків російських безпілотників на румунській території, НАТО заявило, що не має інформації, яка б вказувала на навмисний напад Росії на територію Альянсу. Проте дії Росії були охарактеризовані як безвідповідальні та потенційно небезпечні.

Джерело: 5692.com.ua