Чому українські біженці повертаються з-за кордону: дослідження

Українські біженці повертаються з-за кордону з різних причин. Найчастіше – з емоційних, але є й інші важливі чинники.

Як вибір країни та рівень доходів українців впливає їхнє на рішення повернутися до України, РБК-Україна розповідає з посиланням на reliefweb.int.

Портрет біженців, які взяли участь в опитуванні

Ініціатива IMPACT з березня 2022 року проводить щомісячне опитування людей, які виїхали з України, щоб вивчити їхнє переміщення, інтеграцію та намірів повернутися. Спершу біженців опитували після прибуття до Польщі, Словаччини, Угорщини, Румунії та Молдови. Згодом респондентів запитували також онлайн. Дослідники вивчали, хто з біженців повертається додому та що їх до цього спонукає.

В рамках 18 раунду дослідження з 26 жовтня по 8 листопада 2023 року провели 2 213 телефонних інтерв’ю з людьми, що повернулися до України. Більшість із них (94%) були жінки. Загалом у допомогосподарствах респондентів частка дорослих жінок складала 40%, чоловіків 15%, а дітей – 38%. Лише 33% домогосподарств були без дітей, а у кожній п'ятій родині була принаймні одна людина з інвалідністю.

Більшість опитаних біженців були з таких регіонів: місто Київ (13%), Харківська (12%), Дніпропетровська (10%), Одеська (8%), Донецька (7%), Миколаївська (7%), Запорізька (7%), Київська (6%) області.

Серед тих, хто повернулися в Україну, жінки складали 39%, діти до 17 років – 35%. Тоді як частка чоловіків серед тих, хто повернувся додому після захисту за кордоном – 19%.

Фото: Біженці у Берліні (gettyimages.com)

У 17% домогосподарств, які повернулися, була людина з інвалідністю. Водночас серед тих, хто залишився за кордоном, частка домогосподарств із людиною з інвалідністю вища – 21%.

Також дослідники відзначають, що серед біженців, які повернулися до України, 52% мали вищу освіту (серед тих, хто залишався за кордоном, з вищою освітою 48%).

Ймовірність повернення суттєво залежить від вибору країни

За висновками дослідників, найчастіше хочуть повернутися учасники опитування, які отримали захист у сусідніх країнах, зокрема, у Польщі. Нижча ймовірність повернення біженців із Німеччини та Чехії.

У Польщі найвищий відсоток людей, які повернулися до України – 49% опитаних. Схожі показники повернення у Румунії (46% повернулись), Молдові (43% повернулись), Словаччині (40% повернулись). Із Німеччини лише 13% усіх біженців повернулися в Україну, із Чехії – 17%.

Це можна пояснити географічною близькістю, родинними зв’язками, схожістю культури. Або різною політикою приймаючих країн, що впливає на біженців.

Ще однією передумовою для повернення біженців в Україну є вид житла та рівень доходів за кордоном. Найчастіше приймають рішення повернутися біженців із меншими доходами, та ті, хто живуть у тимчасовому житлі. Водночас найчастіше у приймаючих країнах залишаються біженці, які живуть в орендованому житлі чи житлі, яке надала держава.

Фото: Біженці у Словаччині (gettyimages.com)

Люди, які повернулися до України, рідше мали роботу за кордоном (28%) порівняно з тими, хто залишився біженцями (45%). Серед тих, хто працював в Україні віддалено чи доглядали за малими дітьми, повернулися 17% порівняно з 9% тих, хто вирішив залишитися у приймаючій країні.

Ще один з чинників – знання мови країни прихистку. Половина тих, хто повернуся до України, вказали на погане знання мови.

Що спонукає біженців повертатися: відповіді респондентів

Половина людей повертаються з-закордону у населені пункти, де вони не завжди почуваються у безпеці (53%). Серед чинників, які їх спонукали повернутися додому, названі такі:

  • бажання возз’єднатися зі своїми рідними – 49%;
  • туга за домом – 35%;
  • повернення на довоєнне робоче місце – 15%;
  • неможливість знайти роботу – 11%;
  • відчуття безпеки – 11%;
  • відсутність житла за кордоном – 9%;
  • відвідування школи в Україні – 7%;
  • доступ до медичної допомоги – 6%.

Більшість (82%) біженців повернулися у регіони, де вони проживали до війни. Із них 90% – у власне житло. Найбільше українців повернулися до західних та північних областей, найменше – до південних та східних.

Нагадаємо, ми писали, скільки біженців хочуть повернутися додому через два роки війни. В ООН провели масштабне дослідження.

Також ми розповідали, із яких країн масово виїжджають українські біженці.Найбільше українців їдуть із Польщі, Естонії та Франції.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.