Бойовики на Донбасі використовують прострочені Російські боєприпаси, – Україна в ОБСЄ

Контрольовані Росією бойовики на Донбасі використовують для обстрілів цивільної інфраструктури та позицій українських військових Російські боєприпаси, термін зберігання яких закінчився. Зокрема, це осколково-фугасні снаряди типу ЗОФ49.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на "Укрінформ".

Як зазначає видання, Україна в ОБСЄ на засіданні форуму безпеки співробітництва поінформувала країни-учасниці про використання проросійськими бойовиками для обстрілів на Донбасі прострочених російських боєприпасів. Українська сторона продемонструвала фотографії руйнувань одного з житлових будинків у Водяному, який постраждав в результаті обстрілу 1 липня.

Всього по Водяному з 122-мм артилерійських систем бойовиками було випущено 16 снарядів. Вогонь вівся з боку житлових районів окупованого селища Заїченко.

Українські дипломати підкреслили, що знайдені на місці обстрілів фрагменти від снарядів свідчать про застосовувані боєприпаси типу ЗОФ49 з детонатором 3в35. Вони зняті з озброєння Збройних сил РФ після закінчення терміну придатності.

Ці боєприпаси для утилізації поставляються Росією незаконним збройним формуванням, які мають на озброєнні самохідні артилерійські установки 2б16" Нона-СВК " російського виробництва, яких немає в ЗСУ.

Також українська сторона зазначила, що це не перший випадок, коли Росія постачає бойовикам на Донбасі прострочені боєприпаси.

Непрямим підтвердженням використання бойовиками заборонених Мінськими угод озброєнь служить постійна відмова в доступі місії ОБСЄ на територію тимчасово окупованих населених пунктів Заїченко, Пікуз і Саханка, резюмували українські дипломати.

Нагадаємо, 1 липня бойовики завдали артилерійського удару по житловому сектору Авдіївки. Обстріл вівся із заборонених Мінськими угодами 122-мм гармат і мінометів 120 калібру. Зруйновані будинки мирних жителів.

Зазначимо, 3 липня обстрілу з артилерійських систем 120-го калібру піддався населений пункт Водяне. Були зруйновані будинки місцевих жителів.