Близько 20 тисяч чоловіків втратять відстрочку: кого можуть мобілізувати вже в травні

Новий закон про мобілізацію, який вступить у дію 18 травня 2024 року, містить нововведення щодо проходження військової служби та військового обліку. Зокрема, певні зміни передбачені для тих чоловіків призовного віку, які мають право на відстрочку від мобілізації.

Яка категорія чоловіків підлягає мобілізації за новим законом

В уряді вперше за два роки війни зважилися "перетрусити" категорію військовозобов’язаних, які є багатодітними батьками. За чинним законом чоловіки, на утриманні яких троє і більше дітей, мають право на відстрочку від військової служби. Коли новий закон набуде чинності, частина з них може втрати це право.

Відповідно до норм нового мобілізаційного закону, цю пільгу втрачають ті багатодітні чоловіки та жінки, які мають заборгованість зі сплати аліментів понад три місяці. За підрахунками Мін'юста, у зв'язку з цим поповнити лави ЗСУ можуть близько 20 тис. чоловіків.

Як пояснив народний депутат, член комітету ВР з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський, норма про багатодітних неплатників аліментів, є узгодженою позицією Міноборони та Мінсоцполітики. Суть її полягає в тому, щоб чоловіки, котрі не виконують батьківських обов’язків і не служать у ЗСУ, не зловживали відстрочкою від мобілізації.

Законодавець передбачив відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації саме для багатодітних батьків з конкретною метою – виховання та піклування за дітьми. Якщо один із батьків не виконує цих обов’язків, тоді втрачається право на відстрочку. У цьому випадку мобілізацію не варто розцінювати як покарання для таких чоловіків. Адже вони й так не дотримуються норм Сімейного кодексу і Конституції, – пояснив політик.

За статистикою Мін’юсту станом на 1 березня 2024 року на виконанні в органах Державної виконавчої служби перебувало 520,2 тис. документів про стягнення аліментів. У середньому по країні чисельність неплатників аліментів складає пів мільйона, з яких 3% – жінки.

Що чекає на багатодітних чоловіків із заборгованістю за аліментами

Усі військовозобов’язані чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років, із середини травня, коли новий мобілізаційний закон набуде чинності, мають протягом 60 днів прибути до ТЦК. Там вони повинні підтвердити своє право ні відстрочку і надати докази про відсутність заборгованості із сплати аліментів (виписка з банку про сплату аліментів, довідка з виконавчої служби тощо).

Крім того, ТЦК можуть подавати запити до Державного реєстру боржників та виконавчих проваджень, щоб отримати інформацію про заборгованість громадян за аліментами.

Право на відстрочку буде повернуто багатодітним батькам у разі погашення заборгованості з аліментів.

Джерело: 5692.com.ua