Блокування зарплатної картки через неявку до ТЦК: як це зможуть реалізувати

Нещодавно зареєстрований в Раді законопроєкт про мобілізацію став однією з основних тем для обговорення в суспільстві. Зокрема, багатьох стурбувала норма, якою пропонується заборонити чоловікам, які ухиляються від мобілізації, розпоряджатися розміщеними на банківських рахунках або картках коштами.

Яким чином та кому можуть заморозити зарплату, яка є на банківському рахунку, пояснив економіст Олег Пендзин, повідомляє ТСН.

За словами експерта, співробітників ТЦК наділять повноваженнями накладати штрафи на порушників правил військового обліку без оформлення адміністративного протоколу.

А накладення штрафу, який не сплачується протягом встановленого законодавством терміну, автоматично заносить порушника до Єдиного реєстру боржників, – каже Пендзин.

На думку економіста, автори законопроєкту збираються задіяти цей реєстр через такий механізм, що є єдиним способом забезпечити конституційність такого інструментарію.

Приміром, якщо громадянину надішлють повістку електронною поштою, і він не з’явиться до ТЦК у встановлений термін, на нього буде накладено штраф у розмірі декількох тисяч гривень. У разі несплати штрафу протягом встановленого терміну порушника внесуть до реєстру боржників.

Далі до роботи з порушником підключається виконавча служба, яка має право заблокувати банківські рахунки, заборонити розпоряджатися майном.

Вони всі політики. Вони всі шалено бояться поставити хрест на своїй політичній кар’єрі…Я думаю, що ця норма зникне. Як і величезні штрафи, про які йдеться, – додав Олег Пендзин.

Джерело: 5692.com.ua