Біля Запорізької АЕС зафіксували вибухи – МАГАТЕ

Запорізька атомна електростанція є найбільшою в Європі та однією з ключових енергетичних об'єктів України. Від початку повномасштабного вторгнення, станція перебуває під окупацією російських військ. Це створює численні ризики як для ядерної безпеки, так і для стабільності енергопостачання в регіоні. Протягом останнього тижня експерти МАГАТЕ фіксували вибухи та стрілянину біля ЗАЕС.

Діяльність МАГАТЕ біля Запорізької АЕС

Фахівці МАГАТЕ протягом останнього тижня регулярно фіксували вибухи та стрілянину на різних відстанях від майданчика ЗАЕС.

Експерти МАГАТЕ також проводили огляди ремонтних робіт на майданчику станції. Вони перевірили наявність необхідних запасних частин для забезпечення безперебійної роботи ЗАЕС. Останніми днями спостерігачі зосередили свою увагу на обслуговуванні компонентів головного електричного трансформатора енергоблока №3. Також були проведені перевірки планових робіт в реакторному залі та допоміжній будівлі енергоблока №6. Проте спостерігачі МАГАТЕ не отримали доступу до західної частини турбінної зали енергоблока №6.

Ситуація на Запорізькій АЕС

Запорізька АЕС перебуває під російською окупацією з початку повномасштабного вторгнення росії в Україну. Армія рф використовує станцію для власних військових цілей, розміщуючи там техніку та особовий склад, а також мінує території навколо станції.

Українська розвідка неодноразово попереджала про можливі провокації з боку російських військ на території ЗАЕС. Загарбники також запускали над ядерними реакторами дрони-камікадзе.

Ситуація на ЗАЕС є потенційно небезпечною через часті відключення від української електромережі. Це загрожує серйозними наслідками у разі вичерпання палива для генераторів станції. В "Енергоатомі" попереджають, що у випадку відсутності електропостачання, може статися катастрофа, подібна до тієї, що сталася на японській АЕС Фукусіма.

Джерело: 5692.com.ua