Без світла, опалення та води: українців попереджають про загрози зимового періоду

Взимку в Україні можуть бути відключені централізовані системи, а це означає, що населення може залишитися не лише без електроенергії, а й без тепло- і водопостачання. До цього українцям варто бути готовими.

Такими прогнозами поділився Олексій Оржель, голова Київського офісу Секретаріату Енергетичного співтовариства, ексміністр енергетики та захисту довкілля України, пише Espreso.

Оржель припускає різні сценарії розвитку ситуації з електроенергією в Україні з настанням зимового періоду.

У великих містах, де є централізовані системи, і, якщо вони будуть обмежені або відключені від електропостачання – це означає відсутність водопостачання, теплопостачання та евакуація. Така ситуація потенційно може статися, але енергетики будуть робити все можливе, – наголошує ексміністр Міненерго.

У разі, якщо окупанти завдаватимуть ударів по об'єктах передавання та транспортування електроенергії, система працюватиме в декількох "острівних" режимах. Тоді імпорт електроенергії з Європи може не дійти до лівобережжя України. Тобто, пояснив Оржель, найбільший дефіцит спостерігатиметься в регіонах, які розташовані далі від кордонів із Європою.

Оксголова Міненерго радить кожному українцю продумати план "Б". За можливості на зимовий період краще переїхати до приватного сектору.

Варіантів і негативних сценаріїв безліч. На сьогодні критичним є захист енергетики. Кожен українець має мати план "Б" на випадок такої ситуації. Якщо є можливість пожити в приватному будинку з дровами, печами, котлом і генератором, то важливо, щоб це було, – зауважив Оржель.

Додамо, що раніше голова Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко зазначав, що найскладніше взимку буде мешканцям багатоповерхівок. Якщо проблеми з електроенергією вирішити не вдасться, виходом може стати переїзд до інших міст, де ситуація буде кращою, або до приватного сектору.

Джерело: 5692.com.ua