Аналітики армії Литви зафіксували зростання фейків напередодні саміту НАТО

Фахівці Департаменту стратегічної комунікації литовської армії констатували зростання дезінформації напередодні саміту НАТО у Вільнюсі, яке відбудеться 11-12 липня. Так було зафіксовано за місяць 190 унікальних випадків фейків на оборонну тему.

Про це пише РБК-Україна, посилаючись на литовський національний мовник LRT.

За даними аналітиків Збройних сил Литви, основними об'єктами дезінформації є:

війна РФ проти України,
саміт НАТО,
відносини між Росією та НАТО.

Як і в раніше, формуються негативні погляди на допомогу Україні з боку країн, що входять до Північноатлантичного альянсу, зокрема Литви. Також Захід звинувачується у нібито прагненні сприяти війні в Україні, йдеться у публікації.

Крім того, новою мішенню дезінформації стала Литовсько-Польсько-Українська бригада Великого гетьмана Костянтина Острозького – LITPOLUKRBRIG.

Аналітики розповіли, що дискредитація бригади розпочалася ще навесні, і продовжується досі.

Як приклад фейків називаються брехливі твердження про те, що коли командування цієї тристоронньої бригади відвідало Литву, то нібито цей підрозділ планували залучити до військових дій в Україні та для провокації в Білорусі.

Така тема також була пов'язана з майбутнім самітом НАТО у Вільнюсі. В інформпросторі маніпулювали тим, що нібито готують рішення про введення литовських та польських військ в Україну та можливу участь цієї бригади у війні без формальної участі НАТО, розповіли у литовській армії.

Військові додали, що також поширюються ворожі відомості про навчання НАТО Air Defender 2023, які нібито призначені для підготовки до нападу на РФ.

Литовсько-Польсько-Українська бригада

Тристороння міжнародна бригада LITPOLUKRBRIG була створена у 2014 році.

Однією з її пріоритетних завдань є посилення можливостей ЗСУ та освоєння процедур НАТО.

Саміт НАТО у Вільнюсі

У столиці Литви сьогодні розпочинається саміт Північноатлантичного альянсу. він триватиме 11-12 липня.

Україна на саміті хоче отримати політичне рішення щодо підтримки вступу після війни.

Своєю чергою генсек НАТО Єнс Столтенберг сподівається, що лідери країн-членів Альянсу підтвердять, що Україна приєднається до НАТО.

До того ж Україна хоче отримати чіткі гарантії безпеки від Заходу, які зафіксують на папері, на період, доки вона не стане повноправним членом Альянсу.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.