62-й день війни Росії проти України. Що відбувається зараз: онлайн

Росія веде війну проти України вже 62-й день. Ворожі війська обстрілюють міста і намагаються просунутися на сході країни. ЗСУ успішно тримають оборону та контратакують противника на кількох напрямках. У звільнених регіонах розпочалося відновлення інфраструктури. Світова спільнота дедалі активніше підтримує Україну на військовому та економічному фронтах.

Всі подробиці про перебіг війни, обстановка в регіонах на сьогодні, новини про санкції та міжнародну допомогу нашій країні у боротьбі з агресором – у текстовому онлайні РБК-Україна.

Ситуація на Донбасі

Після провалу плану захоплення усієї території України, не визнаючи своїх невдач, військове керівництво країни-окупанта заявило про перехід до другої частини "спецоперації".

Ворожим військам було поставлено завдання вийти на адміністративні кордони Донецької та Луганської областей та забезпечити коридор для сухопутного сполучення з Кримом.

Проте після початку нового наступу, ворог не зміг суттєво просунутися. Безуспішними є спроби оточити українських захисників у зоні ООС.

Бойові дії відбуваються на Сєвєродонецькому, Курахівському, Попаснянському, Авдіївському напрямках. ЗСУ відбивають спроби штурму Донбасу з Харківської області у напрямках Ізюм – Слов'янськ, Ізюм – Барвінкове.

Військові РФ обстрілюють Попасну, Рубіжне навіть під час евакуації мирних жителів. На Луганщині спостерігаються перебої з електроенергією.

На Донеччині під вогнем артилерії перебувають населені пункти Авдіївської, Очеретинської, Світлодарської громад. Пошкоджено Авдіївський коксохімічний завод.

У Маріуполі атакують "Азовсталь"

У Маріуполі триває масований обстріл заводу "Азовсталь", де крім українських військових у підземних бункерах перебуває близько тисячі мирних жителів.

За даними української розвідки, залишається можливість хімічної атаки на завод. Ворожі війська можуть завдати ударів боєприпасами з отруйними речовинами та паралельно розпилити аерозолі.

Окупанти регулярно зривають домовленості про евакуацію людей з Маріуполя до Запоріжжя, натомість їх примусово вивозять на окуповані території.

Міністр реінтеграції Ірина Верещук попросила генсекретаря ООН Антоніу Гуттереша виступити ініціатором та гарантом гуманітарного коридору з "Азовсталі" для цивільних.

Харків постійно під обстрілами

Харків і область безперервно зазнають обстрілів російських загарбників. Ворог веде хаотичний вогонь по житлових кварталах Олексіївки, Салтівки, Північної Салтівки. Також під ударом Дергачівський, Золочівський, Чугуївський райони.

В окупованих населених пунктах ворог проводить кампанію з деморалізації населення, розповсюджуює інформацію про захоплення Харкова, вводить в обіг російські рублі, контролює телефонні та інтернет-мережі.

Запорізький напрямок

У Запорізькій області війська РФ просунулися у напрямку Гуляй Поля, проте завдяки резервам ЗСУ темпи наступу знизилися. Окупанти намагаються покращити своє тактичне положення.

У тимчасово непідконтрольних районах Запорізької області загарбники беруть у полон місцевих жителів. Так, у полоні перебувають 8 мерів міст. Ворог намагається організувати мобілізацію чоловіків призовного віку.

Псевдореферендум та мобілізація у Херсоні

На початку травня окупаційна влада Херсона має намір провести фейковий референдум про створення "Херсонської народної республіки". У цей період місто може бути закрите на в'їзд та виїзд, а також відключено зв'язок.

При цьому президент України Володимир Зеленський заявив, що якщо РФ організує "референдуми" на тимчасово окупованих територіях, Україна припинить будь-які переговори з Москвою.

Крім того, на Херсонщині загарбники намагаються почати мобілізацію молоді та медиків. Для цього практично повністю перекрито можливість виїзду з области на контрольовані Україною території.

На Київщину повертається мирне життя

У Київській області проводиться розчищення завалів, доріг та відновлення комунікацій. Газопостачання відновлено у 103 населених пунктах, електрика знову з'явилася у 78 населених пунктах.

У Броварах повністю відновлено електропостачання. У Бучі встановлюють вікна та запустили водопостачання на всю систему міста. У Бородянці очікується повне відновлення роботи каналізаційної системи.

Триває розмінування територій Київської області, звільнених від російських окупантів. Проте, як заявили в ОВА, процес повного розмінування затягнеться на роки.

Ворог обстрілює інфраструктуру по всій країні

Повітряні тривоги щодня лунають по всій території України. Російські війська здійснюють ракетні атаки на інфраструктурні об'єкти і на житлові квартали. Значна кількість ракет не досягає мети завдяки діям українських сил ППО.

25 квітня було завдано удару по залізничним вузлам у Вінницькій області (Жмеринка, Козятин), Житомирській області (Коростень). Постраждала залізнична інфраструктура на Рівненщині та тягова підстанція у Львівській області. Як заявили в "Укрзалізниці", потяги продовжуватимуть їздити, але ремонтні роботи займуть місяці.

У Кременчуці Полтавської області 24 квітня відбулася атака на нафтопереробний завод та ТЕЦ.

У Павлоградському районі Дніпропетровської області ворог атакував залізничну інфраструктуру.

По Одесі завдаються удари з акваторії Чорного моря. Внаслідок влучення ракети в житловий будинок 23 квітня загинуло 8 людей.

З території РФ ворог обстрілює із артилерії населені пункти Сумської області. Були пошкоджені приватні будинки, інтернат.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна у Telegram.