Стало відомо, чи будуть депортувати українців із за кордону: що вирішили в оборонному комітеті

У Комітеті Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки прийняли рішення щодо чоловіків, які наразі перебувають закордоном.

Відповідно до норм мобілізаційного законопроєкту, які були підтримані Комітетом, надання консульських послуг для військовозобов'язаних громадян за кордоном буде відбуватися одночасною із актуалізацією їхніх даних. При цьому депортації військовозобов'язаних чоловіків із закордону не передбачається.

Про це повідомила членкиня оборонного комітету Ірина Фріз в ефірі "Радіо Свобода", пише ТСН.

"Зараз, згідно з чинним законодавством, і українським, і міжнародним, немає механізму депортації людей під час воєнного стану з інших країн. Жодної депортації відбуватися не буде. Це лише для військового обліку потрібно для Міністерства оборони", — запевнила вона.

Депутат наголосила, що оформлення консульських послуг військовозобов’язаними в інших країнах за наявності військово-облікових документів необхідне виключно для військового обліку МО. Консульські послуги будуть надаватися протягом 60 днів з моменту набуття чинності нового закону з одночасною актуалізацією даних.

"Тобто чоловік призовного віку може прийти, щоб отримати консульську послугу за ці 60 днів і може оновити свої дані. Зазначити місце перебування, контактні дані для того, щоб Міністерство оборони і Генштаб мали чітке розуміння, яка кількість громадян перебуває за кордоном", — зазначила Фріз.

Джерело: 5692.com.ua