Шлюб через “Дію”: як проводитимуть церемонію одруження українців по відеозв’язку

Кабмін ухвалив постанову, яка дозволяє українцям реєструвати шлюб онлайн через відеозв'язок у застосунку "Дія". Цією новиною поділився міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

За словами міністра, така послуга є особливо актуальною для військових та пар, які через війну змушені перебувати на відстані. Тепер неможливість побачитися наживо не буде перешкодою для одруження.

"Це буде прорив у сфері державних послуг, такого немає ніде у світі. Швидко, як у Лас-Вегасі, зручно і просто, як усе інше в Дії", – зазначив Федоров.

Як працюватиме одруження в "Дії"

Як повідомляє "Урядовий портал", з лютого на порталі "Дія" з’явилася можливість подавати заяву про державну реєстрацію шлюбу. При цьому нареченим все одно необхідно було прийти до ДРАЦСу на реєстрацію шлюбу, хоча вони могли під час подання заяви одразу вибирати місце, час, формат та зал, де пройде церемонія.

Тепер, після запуску відповідного сервісу процес державної реєстрації шлюбу буде повністю переведено в електронну форму. Працюватиме це таким чином:

  • наречені заповнюють заяву про реєстрацію шлюбу через застосунок "Дія";
  • одруження по відеозвʼязку проводитиме працівник ДРАЦСу;
  • засвідчують актовий запис про шлюб Дія.Підписом.

"Шлюб онлайн не тільки спростить життя українців, а й стане унікальним прикладом електронного сервісу в соціальній сфері для інших країн," – наголошують у Мінцифри.

Джерело: 5692.com.ua