Який допустимий рівень алкоголю в крові водія за кермом: норма і штрафи

Різдвяно-новорічні свята заведено відзначати за пишним столом, де зазвичай є й алкогольні напої. Тому в цей період багато водіїв задаються питанням, чи можна знайти баланс між вживанням алкоголю і законним водінням авто після застілля.

Скільки алкоголю можна пити перед тим, як сісти за кермо, розповів автомобільний юрист Богдан Глядик, пишуть Факти ICTV.

Скільки проміле алкоголю дозволено в Україні

Норма алкоголю в крові на даний час в Україні – до 0,2 проміле, що є майже нульовим показником, який не впливає на психічний стан людини. Вищі показники вважаються порушенням. Кількість алкоголю в крові визначається тільки за допомогою спеціального приладу, яким користуються правоохоронці.

Богдан Глядик не радить вживати будь-які алкогольні напої в будь-якій кількості перед тим, як сідати за кермо.

"Універсальна порада – не вживати алкоголю," – коротко зазначив юрист.

Як карають водіїв за перевищення дозволеної норми алкоголю

Законодавством України передбачено доволі жорстоке покарання за водіння автомобіля в нетверезому стані. Посилені штрафи за таке порушення почали діяти з березня 2021 року. А саме, за їзду в нетверезому вигляді водіям загрожує штраф 17 тис. грн і позбавлення водійських прав на 1 рік.

У разі повторного порушення доведеться сплатити 34 тис. грн і залишитися без прав на три роки. Крім того, у порушника можуть конфіскувати авто.

Якщо після другого зафіксованого порушення водій знову сяде за кермо нетверезим, на нього чекає покарання у вигляді штрафу 51 тис. грн, 15 діб арешту, конфіскація машини, а також позбавлення прав на 10 років.

Більш суворе покарання передбачено для нетверезих водіїв, які стають винуватцями ДТП:

  • у разі ДТП зі смертельним наслідком порушника можуть посадити за ґрати на термін від 5 до 10 років з позбавленням водійських прав на 10 років;
  • у разі смерті кількох людей – термін може бути від 7 до 12 років.

Чи можна оскаржити результати алкотестера

Якщо водій не погоджується з результатами алкотестера, який показує результат вище 0,2 проміле, це можна поставити під сумнів. Для цього потрібно звернутися до медичного закладу для проведення більш точного аналізу на вміст алкоголю в крові. Відповідна вимога має бути зафіксована в протоколі.

Джерело: 5692.com.ua