Постановка на облік у ТЦК 17-річних парубків: юрист пояснив, що це означає і чи можна потім їздити за кордон

В Україні, згідно з законодавством, молоді люди, які досягли 17-річного віку, мають стати на облік до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки. Це визначено постановою Кабміну від 30.12.2022 року. Дані про таких осіб мають передавати до ТЦК навчальні заклади.

Що означає постановка на облік і які є нюанси, розказав адвокат ЮК "Мережа права" Андрій Кириленко, пишуть Новини.LIVE.

Для чого потрібна постановка на облік

За словами фахівця, основною метою постановки на облік до ТЦК насамперед є формування списку військовозобов'язаних в конкретному районі. Також це необхідно для проведення оцінки якісного стану призовників, військовозобов'язаних та резервістів для їх ефективного подальшого використання в інтересах оборони та нацбезпеки держави.

Ще одне важливе завдання – організація своєчасного бронювання військовозобов'язаних у період мобілізації та при воєнному стані. Тому всі юнаки на момент досягнення 17 років мають стати на військовий облік.

Чи можуть виникнути проблеми із перетином кордону

Юрист пояснив, що постановка на облік не означає, що після цього не можна буде перетинати кордон. Обмеження виїзду з території України діють лише з 18 років.

"Сам по собі факт постановки на військовий облік в центрі комплектування не може бути підставою для заборони виїзду за кордон. Крім цього, немає прив'язки до 17-річного віку та обов'язку проходити якусь фізичну або військову підготовку", — сказав Андрій Кириленко.

Але все ж є один важливий нюанс. У таких осіб при перетині кордону можуть вимагати приписне свідоцтво. У разі відсутності цього документу загрожує адміністративне покарання у вигляді штрафу.

Крім того, штраф можуть виписати, якщо парубок вчасно не став на облік. Розмір такого штрафу становить 30-50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. При повторному порушенні розмір штрафу складає від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів, а також можуть призначити покарання у вигляді виправних робіт.

Якщо порушення зафіксоване втретє, юнаку загрожує термін від 3 до 5 років (ККУ, ст.337).

Джерело: 5692.com.ua