Бюджет знову наповнюватимуть за рахунок найбідніших: як збільшення акцизу на автогаз вдарить по гаманцях простих українців

В Україні планується значне підвищення акцизу на автогаз – ставка має збільшитися більше ніж втричі, до 160-170 євро за тисячу літрів, щоб відповідати "європейській практиці".

Підвищення є ініціативою голови комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева, який і анонсував зміни.

На думку експертів, таке рішення хоч і принесе додаткові доходи до бюджету, але водночас вдарить по кишені багатьох українців. Скраплений газ в результаті може подорожчати одразу на 4 гривні, що призведе до зростання низки послуг в країні, пише Інформатор.

Таке здороження відразу призведе до зростання цін на транспортні послуги в масовому сегменті – послуги таксі, перевезення для малого бізнесу тощо. Також ця ініціатива вдарить по бідним верствам населення, адже іномарки prime-сегменту нечасто можна зустріти на газу, – пояснив Віталій Шапран, колишній член Ради НБУ.

За словами Шапрана, це не перша ініціатива Гетманцева, яка призводить до посилення податкового тиску і впливає на широкі верстви населення. Водночас, каже експерт, складається катастрофічна ситуація з неподатковими доходами державного бюджету.

На тих ланках, де можна було наповнити бюджет без того, щоб лізти в кишеню пересічному українцю, комітет Гетманцева уникає активності. Складається враження, що для Гетманцева основне завдання – це не наповнення бюджету, а дратування виборців, – заявив Шапран.

Експерт "Нафторинку" Олександр Сіренко, зі свого боку, наголошує, що така ініціатива насправді не призведе українську політику встановлення акцизів у відповідність до досвіду ЄС. Аналітик пояснив, що в Україні співвідношення акцизу на скраплений газ до акцизу на бензин є середнім по Європі.

Зараз відношення акцизу на газ до акцизу на бензин – близько 25%. А якщо зробити так, як сказав Гетманцев, у цій діаграмі за пропорцією нас винесе одразу на перше місце. Якщо рано чи пізно нам доведеться виконувати логіку Євросоюзу, нам скажуть – не більше, ніж 20%, а у нас буде близько 70%, – розповів Сіренко.

Джерело: 5692.com.ua