В ЄС зріс імпорт російського скрапленого газу, країни-члени вимагають його відстежувати

Група країн Євросоюзу, зокрема країни Балтії, Швеція, Фінляндія, а також Франція, Люксембург, Австрія, Чехія та Хорватія, закликали Єврокомісію посилити прозорість процесів потрапляння російського скрапленого газу до ЄС у звʼязку з повідомленнями про збільшення імпорту такого СПГ в ЄС. Про це йдеться у зверненні, яке є у розпорядженні Радіо Свобода.

«Митні дані показали нещодавнє збільшення імпорту російського СПГ на підприємства СПГ ЄС. Однак ці публічні дані не дають повної картини ситуації», – йдеться у листі до Єврокомісії.

Єврокомісію просять краще контролювати, щоб про операції з розвантаження російського СПГ обовʼязково повідомляли, як це вимагається 14-м пакетом санкцій ЄС. Єврокомісія повинна вимагати дані про постачальників газу, які імпортують скраплений природний газ з РФ, а також про обсяги імпортованого російського газу, наполягають автори звернення.

Міністри енергетики країн-членів ЄС порушили питання, як скоротити імпорт російського скрапленого газу до країн Євросоюзу на засіданні в Люксембурзі 15 жовтня.

«Зараз ми досі імпортуємо забагато російського скрапленого газу в Європу. І коли ми, Фінляндія, купуємо газ в деяких інших країнах-членах, ми не можемо знати, чи він повʼязаний з російськими ресурсами», – заявив, прибуваючи на зустріч міністрів енергетики в Люксембурзі, міністр клімату та навколишнього середовища Фінляндії Кай Миккенен.

«Ми не хочемо фінансувати російську війну», – додав фінський міністр.

«Франція наразі – це пункт, через який цей природній скраплений газ потрапляє в Європу. Ми його не споживаємо, але ми є точкою входу, бо маємо вихід до моря. І дуже важливо, щоб у час, коли ми мусимо позбутися залежності від російського газу, була прозорість циркулювання СПГ», – заявила міністерка екологічного переходу, енергетики, клімату та запобігання ризикам Франції Агнес Панье-Рунашер.

За даними організації кліматичних активістів Global Witness, після початку повномасштабного вторгнення Євросоюз, хоч і скоротив споживання російського природного газу, який постачався через газогони, проте став купувати на 40% більше скрапленого газу в РФ. Окрім того, російський газ може потрапляти до ЄС через інші країни.

Аналітикиня Global Witness Мей Рознер у коментарі Радіо Свобода навела як приклад угоду ЄС з Азербайджаном про збільшення імпорту газу на 50%. «Щоб виконати її, Азербайджан фактично збільшує імпорт російського газу, аби задовольнити свій внутрішній попит і мати можливість відправляти більше власного газу до Європи. Таким чином, є ефект витіснення, завдяки якому Європа все ще опосередковано підтримує російську промисловість викопного палива та експорт газу», – зауважила Мей Рознер.

Частка російського газу в ЄС до повномасштабного вторгнення Росії в Україну становила 45%, а тепер зменшилася до 15%. СПГ становить 5% від споживання газу в ЄС в 2023 році.