Рішення про економічне бронювання вже ухвалили — Железняк

Щоб забезпечити функціонування ключових галузей економіки та захистити підприємства від критичних втрат кадрів, в Україні запровадять нову модель економічного бронювання. Це рішення, як повідомив народний депутат від партії "Голос" Ярослав Железняк, уже ухвалили.

Що таке економічне бронювання?

Економічне бронювання — це система, яка дозволяє певним категоріям працівників уникнути мобілізації, щоб продовжувати працювати у своїх галузях, забезпечуючи таким чином стабільну роботу критично важливих підприємств і секторів. Така ініціатива є відповіддю на потребу зберегти фахівців, необхідних для підтримки економіки під час воєнного стану. Це стосується насамперед стратегічно важливих галузей, які впливають на національну безпеку, постачання товарів першої необхідності та функціонування інфраструктури.

Поточний стан впровадження

За словами Ярослава Железняка, на даний момент йдуть активні обговорення щодо моделі економічного бронювання. Хоча деталей про конкретну модель ще немає, зокрема, згадується про щомісячне підтвердження заробітної плати працівників.

Міністерство економіки України прогнозує, що механізм економічного бронювання може бути запущений вже в жовтні або листопаді 2024 року. Важливо зазначити, що Міністерство фінансів оцінює щомісячні надходження до державного бюджету від цього механізму приблизно у 8 мільярдів гривень.

Три моделі економічного бронювання

Ще 29 серпня 2024 року стало відомо, що парламент розробив три можливі моделі економічного бронювання. Вони охоплюють різні підходи до реалізації цього механізму, що мають забезпечити гнучкість і ефективність його впровадження.

  • Сплата спеціального збору за бронювання працівників.
  • Бронювання на підставі заробітної плати.
  • Змішана модель бронювання.

Джерело: 5692.com.ua