Середня зарплата чиновників в Україні перевищила 55 000 гривень: у яких відомствах платять найбільше

Зарплата чиновників у державних установах України демонструє стабільне зростання, і в серпні 2024 року середній її рівень перевищив 55 000 гривень. Цей показник значно випереджає середню зарплату в країні, яка на початок року складала 21 000 гривень. Проте варто зазначити, що розмір оплати праці в різних державних установах істотно відрізняється, передає 5692.com.ua.

Зростання зарплат чиновників

Згідно з даними Міністерства фінансів України, зарплата працівників державних органів за період з січня по серпень 2024 року зросла на 44,6%. У січні середній розмір зарплати становив 38,6 тисяч гривень, що значно нижче серпневих 55,8 тисяч гривень.

Порівняння з іншими галузями економіки демонструє, що зарплата чиновників перевищує середню по країні в кілька разів. Для порівняння, у другому кварталі 2024 року середня зарплата штатних працівників по всій Україні склала 21 000 гривень до вирахування податків.

Лідери за рівнем заробітної плати

Різниця в заробітках між різними державними установами значна. Найвищі зарплати отримують працівники Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). У середньому їхня зарплата становить 111,9 тисячі гривень. У НКРЕКП працює 531 особа, а зарплата керівництва ще вища – 223,6 тисячі гривень.

Антимонопольний комітет також посідає високу позицію за рівнем зарплат. У середньому його працівники отримують 97 тисяч гривень, а зарплата керівників досягає 191,2 тисячі гривень. У комітеті працює 262 особи, що робить його одним із найменших за кількістю працівників, але одним із лідерів за рівнем заробітної плати.

Секретаріат Кабінету міністрів України є ще одним відомством з високими доходами серед своїх працівників. Середня зарплата у цьому відомстві становить 71,5 тисячі гривень. У секретаріаті працює 682 особи, а керівництво отримує 121,8 тисячі гривень на місяць.

Джерело: 5692.com.ua