Суд у Гаазі почав розглядати позов України щодо Кримського мосту

У Гаазі розпочались слухання за позовом України проти Росії у сфері морського права. Україна вимагає демонтувати Кримський міст і припинити інші незаконні дії РФ у Чорному та Азовському морях.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Deutsche Welle.

За даними видання, справу розглядає Постійна палата міжнародного третейського суду.

Як заявив посол з особливих доручень МЗС України Антон Кориневич, Росія "зневажає міжнародне право, намагаючись повернутися до часів СРСР, а до цього – Російської імперії".

"Чи може одна країна в односторонньому порядку вивести велику водойму, ціле море, з-під правового режиму, встановленого Морською конвенцією? Україна продемонструє, що відповідь на це питання може бути тільки негативною", – сказав він.

Натомість Росія вважає, що претензії України "безпідставні і безперспективні". За словами росіян, Азовське море і Керченська протока є "внутрішніми водами" РФ, на які не поширюється дія Морської конвенції.

Як зазначає DW, наразі невідомо, коли суд ухвалить рішення у цій справі, але, як правило, подібні процеси розтягуються на місяці або навіть роки.

Атаки на Кримський міст

Кримський міст є символом російської агресії та окупації Криму, збудований після анексії півострова у 2014 році. Він критично важливий для постачання російських військ на окуповані території України та порушує міжнародне право. Міст є законною військовою ціллю, його було уражено 8 жовтня 2022 року та 17 липня 2023 року.

За даними The Guardian, Головне управління розвідки Міноборони України нібито готує третій удар по Кримському мосту.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.