Суддя ЄСПЛ відповів, що потрібно для конфіскації російських активів на користь Україні

Рішення Європейського суду з прав людини важливі для країн Заходу. Вони відкривають шлях для важливих кроків, в тому числі для конфіскації російських активів.

Про це в інтерв'ю РБК-Україна розповів суддя ЄСПЛ від України Микола Гнатовський.

Як зазначив суддя, ми знаходимося в Європі, наші основні союзники – європейці, західні держави в широкому сенсі слова. Держави, в яких існує верховенство права і які стверджують, що вони власне керуються верховенством права. Вони ухвалюють рішення про те, чи підтримувати Україну, як підтримувати Україну, які вживати дії.

За його словами, коли є відповідні рішення Європейського суду з прав людини, то для них це юридичне підґрунтя для ухвалення рішень про підтримку України, про військову підтримку України. Хоча безпосередньо ЄСПЛ про це не говорить, але це є основа.

"Держави, скажімо, ухвалюють рішення, пов'язані з заморожуванням та арештом російських активів і використанням їх для підтримки України. Рішення ЄСПЛ сприяють створенню юридичної бази, без якої європейські держави далеко не підуть", – сказав він.

Гнатовський вважає, що коли вони мають цю основу, вони значно впевненіше почуваються. І вони завжди можуть своїм опонентам відповідати: "Ми так діємо, тому що необхідно відновити міжнародне право, а його порушення констатоване компетентним міжнародним судом, в даному випадку – ЄСПЛ".