В Україні різко зміниться погода: коли очікувати на значне похолодання

Український вересень цього року обіцяє стати періодом різких погодних змін. Після тривалого періоду спекотної та сухої погоди, жителі країни мають готуватися до значного похолодання та навіть перших заморозків у деяких регіонах. Утім, як зазначають синоптики, перехід від літа до осені цього року буде незвично тривалим, передає 5692.com.ua.

Спека поступається прохолоді, але не всюди

Вересень 2024 року в Україні розпочався з аномально високих температур. Впродовж першої половини місяця на більшу частину території країни впливатиме малорухома область високого тиску, яка сприяла утриманню літньої спеки. Така синоптична ситуація викликала високий рівень пожежної небезпеки, особливо в північних і східних регіонах, де посуха вже тривалий час загрожує аграрному сектору.

Однак у третій декаді вересня очікується значне похолодання, особливо в північно-західних областях та у високогірній частині Карпат. Кандидат географічних наук, метеоролог Ігор Кібальчич повідомив, що перші заморозки можуть спостерігатися саме в цих регіонах. На півдні ж країни, а також у Закарпатті, літо триватиме до кінця місяця.

Погода в Україні: від літа до осені

Загальна кліматична картина вересня свідчить про те, що перехід від метеорологічного літа до осені буде поступовим і триватиме до кінця місяця. Це означає, що середньодобова температура не опуститься нижче +15 °С до третьої декади вересня, а в деяких регіонах – на півдні та в Закарпатті – літо триватиме протягом усього місяця.

Середньомісячна температура повітря на більшості території України передбачається в межах +15…+20 °С, у Карпатах – +13…+14 °С. Це приблизно на 1,5–2 °С вище за кліматичну норму для цього періоду.

Прогноз опадів та посуха

Поряд із температурними змінами, у вересні очікується і певний дефіцит опадів, що може ускладнити ситуацію з посухою в ряді регіонів. За прогнозами синоптиків, кількість опадів у вересні в межах України складе 25–65 мм, в Карпатах – 90–120 мм, що на 10–30% нижче за норму. Особливо критичною ситуація з опадами буде в північних і східних областях, де вже зараз спостерігається значний дефіцит вологи в ґрунті, що негативно впливає на врожайність.

Водночас, у південній частині України, а також в Криму та Приазов'ї, завдяки впливу циклонічних процесів над Чорним морем, очікуються дощі, іноді значні, з можливими грозами. Проте загалом, за словами Ігоря Кібальчича, навіть у цих регіонах кількість опадів залишиться близькою до норми, але все ж меншою, ніж зазвичай.

Перспективи на другу половину вересня

Друга половина вересня обіцяє бути значно прохолоднішою, з поступовим наближенням температури до середньої багаторічної норми. Це означає, що літня спека нарешті відступить. Зросте ймовірність опадів, але у більшості областей їх кількість буде недостатньою для повного подолання дефіциту вологи. Це може створити серйозні проблеми для аграрного сектору, особливо в тих регіонах, де посуха вже спричинила значні збитки.

Джерело: 5692.com.ua