Велосипедистам без ліхтариків і світловідбивачів загрожують штрафи: які суми

В Україні велосипедистів, які порушують чинні Правила дорожнього руху, можуть притягнути до адміністративної відповідальності.

РБК-Україна розпитало адвоката й магістра права Євгена Буліменка, чи обов'язково на велосипеді повинні бути ліхтарики або фари (та за яких умов), а також як саме можуть покарати велосипедистів-порушників.

Чи обов'язкові на велосипеді ліхтарики (фари)

Згідно з Правилами дорожнього руху (ПДР), рухатися дорогою на велосипедах дозволяється особам, які досягли 14-річного віку.

Пунктом 6.2 ПДР передбачено, що громадяни мають право керувати велосипедом, який обладнаний звуковим сигналом та світлоповертачами:

  • спереду – білого кольору
  • по боках – оранжевого кольору
  • позаду – червоного кольору

Для руху в темну пору доби та в умовах недостатньої видимості на велосипеді повинен бути встановлений та увімкнений ліхтар (фара).

Керувати велосипедом із несправним гальмом, звуковим сигналом, а в темну пору доби та в умовах недостатньої видимості – з вимкненим ліхтарем (фарою) чи без світлоповертачів – забороняється.

Як можуть покарати велосипедистів-порушників

Буліменко розповів, що за порушення зазначеного вище правила на велосипедиста може бути накладено штраф у розмірі 340 грн.

Якщо ж велосипедист на момент вчинення правопорушення ще й перебував у стані сп'яніння, сума штрафу складатиме 680 грн.

За умови, що правопорушення велосипедиста спричинило створення аварійної обстановки, на цю особу може бути накладене стягнення у вигляді:

  • або штрафу в розмірі 850 грн
  • або громадських робіт на строк від 20 до 40 годин

Нагадаємо, раніше ми розповідали про 10 найпоширеніших помилок велосипедиста та як їм запобігти.

Читайте також, як найкраще перевозити велосипед на автомобілі.

При підготовці матеріалу було використано джерела: Правила дорожнього руху, Кодекс України про адміністративні правопорушення, коментар адвоката й магістра права Євгена Буліменка для РБК-Україна.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.