РФ хоче наростити військо, тож демобілізація для нас проблематична, – Веніславський

Говорити про можливість демобілізації в Україні наразі дуже проблематично. Особливо через те, що ситуація на фронті залишається складною й Росія планує збільшити свої окупаційні сили.

Про це заявив народний депутат, член Комітету ВРУ з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський під час брифінгу, передає РБК-Україна.

За його словами, демобілізація в Комітеті ВРУ з нацбезпеки та розвідки обговорювалася дуже ретельно. Втім, це питання є насправді "болючим" та "найбільш складним".

"Історія світових воєн на сьогодні не знає прикладів, коли до завершення повномасштабної війни, повномасштабного вторгнення, до відсічі агресії здійснювалися б якісь комплексні заходи зі звільнення з військової служби тих, хто відстоює територіальну цілісність та державний суверенітет", – стверджує Веніславський.

Тому, як зауважує нардеп, питання демобілізації має не лише політичне, але й оборонне, безпекове і військове значення.

"Політично зрозуміло, що вигідно говорити й хотілось би нам обнадіяти тих людей, які воюють, що вони там протягом певного часу матимуть можливість на звільнення. Але, на превеликий жаль, на сьогодні ситуація залишається на фронті дуже складною", – сказав Веніславський.

Він пояснив, якщо проаналізувати дії країни-агресора, вона постійно намагається збільшити свій кількісний склад збройних сил. Крім того, до окупаційної армії фінансово заохочують найманців, які отримують від 1 до 2 мільйонів рублів одноразово при підписанні контракту чи вступу на службу.

"І ці темпи лише зростають. З огляду на рівень життя росіян – ці гроші для них є взагалі фантастичними", – акцентував Веніславський.

Він поділився, що розвідувальні співтовариства під час засідання Комітету в закритому режимі надали дані, які свідчать, що Росія поставила чіткі цілі збільшити кількість окупаційних військ в Україні ще на певну кількість десятків чи навіть сотню тисяч.

"Тож говорити на цьому фоні про звільнення чи про таку можливість дуже проблематично", – акцентував Веніславський.

Демобілізація в Україні

Нагадаємо, що у комплексному законі про мобілізацію, який ухвалила Верховна Рада цьогоріч, Кабміну було доручено розробити відповідний проєкт закону, який би передбачав умови для потенційного звільнення окремих категорій військовослужбовців зі служби. Ще у квітні повідомлялося, що на розробку законопроекту про демобілізацію відведено 8 місяців, а до процесу залучать також Генштаб ЗСУ.

За словами Веніславського, наразі ані від уряду, ані від Міноборони, які є фактично ключовими гравцями у формуванні оборонної політики держави, не надходили такі ініціативи.

"Якщо вони будуть вважати, що це можливо, вони мають внести відповідний законопроект. За моєю інформацією, такого законопроекту на даний момент немає. І я б не був надмірно оптимістом і не очікував би його найближчим часом", – додав Веніславський.

До слова голова МВС Ігор Клименко та спікер ВРУ Руслан Стефанчук нещодавно заявляли, що не бачать передумов для проведення демобілізації.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.