Готівковий долар перейшов до зниження: свіжі курси в обмінниках

Готівковий долар в обмінних пунктах України почав дешевшати. Порівняно з попереднім днем середній курс у продажу втратив майже 20 копійок.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на дані моніторингу ринку.

На ранок 5 серпня середній курс продажу долара в Україні опустився на 18 копійок – до 41,27 гривень. Середній курс купівлі становить 40,84 гривень.

Готівковий євро у продажу опустився до 45,33 гривень, у купівлі – до 44,76 гривень.

На міжбанку сьогодні курс перебуває на позначках 41,09-41,11 грн/долар (купівля-продаж). Це на п'ять копійок нижче порівняно із закриттям у попередній день.

Офіційний курс

Нацбанк України на 6 серпня трохи зміцнив гривню щодо долара.

Офіційний курс встановлено на такому рівні: 41,1966 грн. за 1 долар (- 0,0284 грн.).

Водночас щодо євро українська валюта різко ослабла. Курс на сьогодні – 45,1474 гривень за 1 євро (+ 0,5007 грн).

Чому курс долара підвищувався в останні місяці

За інформацією Національного банку, за II квартал 2024 року гривня девальвувала на 4,4% через посилений тиск на обмінний курс через зростання чистого попиту на іноземну валюту.

Згідно зі звітом, експорт товарів у результаті вичерпання запасів сільськогосподарської продукції очікувано знизився. Крім того, дефіцит електроенергії та зростання внутрішнього попиту стримували експорт інших товарів. Зокрема, харчових продуктів, продукції металургії та машинобудування.

У липні внаслідок ситуативних та психологічних факторів чистий попит на валюту суттєво перевищував оцінку структурного дефіциту валюти, що призвело до відчутного послаблення обмінного курсу гривні.

Докладніше про це читайте за посиланням.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.