Дата свята змінилася: коли Преображення Господнє 2024 та що потрібно встигнути зробити

Преображення Господнє – одне із найважніших християнських свят, яке присвячене духовному відродженню Христа. Коли українці відзначатимуть це свято цьогоріч та що треба обов'язково зробити до цієї дати.

Преображення Господнє – дата та традиції святкування

Православна церква відзначає Преображення Господнє з IV століття. Після переходу на новоюліанський календар дата свята змістилася на 13 днів – з 19 серпня на 6 серпня.

Свято присвячено події, коли Ісус Христос на горі Фавор постав перед апостолами в незвичайному вигляді: обличчя його сяяло, а одяг став білим. Вважається, що своїм Преображенням Спаситель показав, якими стануть люди в Царстві Небесному, як преобразиться тоді земний світ. Суть свята полягає у вдячності перед Богом за всі блага, що даються нам.

У народній традиції Преображення називається Великим Спасом або Яблучним Спасом. Свято припадає на період Успенського посту, під час якого віряни дотримуються певних обмежень в їжі. Цей день є особливим, тому дозволяється споживати рибу, масло та вино.

Цього дня заведено освячувати у церкві яблука, інші фрукти та овочі, мак, мед, вінки з польових квітів, лікарські трави.

Що треба встигнути до свята

У день свята заборонено працювати, тому напередодні потрібно навести порядок у домі. Зустріти Яблучний Спас важливо в гармонії і порядку. Вважається, що якщо зустріти свято в безладі, то цілий рік родину переслідуватимуть невдачі. Під час прибирання обов'язково слід помити підлогу, випрати білизну, усунути хаос в оселі.

На саме свято потрібно скуштувати яблуко, освячене в церкві. Обов'язково потрібно пригостити яблуками нужденних і поділитися плодами зі своїми родичами. Ці традиції символізують вдячність за урожай і благословення на прийдешній рік.

Крім того, на Яблучний Спас заведено випікати перший хліб з нового урожаю, а в кутку ставити сніп, з якого в'яжуть "дідову бороду".

Джерело: 5692.com.ua