Відключення світла в Україні стануть постійним явищем – The Economist

Україна стикнулася з однією з найскладніших енергетичних криз в своїй історії. Російські війська значно пошкодили енергетичну інфраструктуру країни, і це може призвести до постійних відключень світла. Згідно з виданням The Economist, ситуація настільки критична, що найближчим часом відключення електроенергії можуть стати звичним явищем для українців.

Причини кризи

Основними причинами можливих регулярних відключень світла є значна руйнація енергетичної системи України та брак фінансових і часових ресурсів для її відновлення. Війна завдала нищівних ударів по ключових електростанціях, і відновлення потребує значних фінансових вливань, яких наразі немає. Для встановлення кількох сотень малих електростанцій, відновлення розбомблених об'єктів та будівництва нових вітрових і сонячних електростанцій потрібно багато мільярдів доларів, а також час, якого не вистачає.

Адаптація населення

У виданні зазначили, що попри важкі умови, українці вже навчилися пристосовуватися до дефіциту електроенергії. Малі підприємства активно використовують дизельні генератори, а середні заводи інвестували в газові турбіни і навіть продають надлишок електроенергії в національну мережу. Кафе та інші заклади відкривають двері для коворкінгу, надаючи можливість людям працювати у комфортних умовах навіть під час відключень. У будівлях встановлюють генератори для живлення ліфтів, а багато хто купує акумуляторні батареї для зарядки і використання вдома.

Втрати та виклики

Генеральний директор компанії "ДТЕК" Максим Тимченко заявив, що цьогорічні атаки знищили 9 гігават потужностей. Майже всі залишені джерела генерації електроенергії походять з атомних електростанцій. Російські атаки продовжуються, і нестача батарей протиповітряної оборони ускладнює ситуацію, оскільки не всі ракети вдається збити.

Потенційні рішення

У короткостроковій перспективі є надія, що пошкоджені електростанції можуть бути відремонтовані до цієї зими, що дозволить додатково виробляти 2-3 гігавата потужності. Українські інженери активно шукають в Європі вживане обладнання з виведених з експлуатації електростанцій радянського типу, проте невідомо, наскільки реалістичними є ці плани.

Джерело: 5692.com.ua