У НБУ розповіли, у яких банках і в якій валюті українці зберігають гроші

В останні роки питання зберігання заощаджень набуло великого значення для українців. Валютна нестабільність, інфляція та економічні виклики спонукають людей шукати надійні способи збереження своїх фінансів. Національний банк України надав нові дані щодо того, в яких банках та в якій валюті українці зберігають свої гроші.

Загальна картина депозитів у банках

На травень 2024 року загальний обсяг вкладів у банках Фонду гарантування вкладів фізичних осіб становив 1 трлн 266 млрд гривень. Із цієї суми понад третина (35,6%) була розміщена у доларах США та євро.

Валюта вкладів та процентні ставки

За даними НБУ, на 1 червня 2024 року у 63 банках-учасниках ФГВФО було відкрито 68,3 млн вкладів громадян та фізичних осіб-підприємців (ФОП). З них більшість вкладів була в національній валюті – 58,2 млн вкладів на загальну суму 815 млрд гривень. Валютні вклади складали 10,1 млн на суму 451 млрд гривень.

Процентні ставки за депозитами відрізняються залежно від валюти. У травні 2024 року середня ставка за новими гривневими вкладами складала 11,0% річних, тоді як за валютними депозитами – лише 1,0% річних. Проте, варто зазначити, що з початку року курс долара зріс приблизно на 8%, що зводить нанівець різницю у відсоткових ставках.

Рейтинг банків за обсягом вкладів

НБУ також оприлюднив рейтинг банків за обсягом залучених вкладів.

1. ПриватБанк – найбільший обсяг серед усіх банків. Загальна сума вкладів становить 475,1 млрд гривень. Кількість вкладників сягає 24,2 млн. ПриватБанк залишається лідером завдяки високій довірі населення та розгалуженій мережі відділень.

2. Ощадбанк – на другому місці за обсягом вкладів знаходиться державний Ощадбанк з 12,9 млн вкладників і загальною сумою вкладів 196,4 млрд гривень.

3. Універсал банк – приватний банк посідає третє місце з 8,4 млн вкладників і загальною сумою вкладів 91,5 млрд гривень.

4. Райффайзен Банк – банк, що належить іноземній банківській групі, має 2,8 млн вкладників і загальний обсяг вкладів 71,5 млрд гривень.

5. Укрсиббанк – ще один банк іноземної групи з 2,2 млн вкладників і сумою вкладів 58,4 млрд гривень.

Джерело: 5692.com.ua