Штраф понад 15 000 гривень: коли за приготування шашлику на природі українцям загрожує покарання

В Україні за розведення багаття в недозволеному місці та порушення правила пожежної безпеки "світять" чималі штрафи. Розмір штрафних санкцій визначається тим, яку статтю інкримінують порушнику.

Як можуть покарати за приготування шашлику на природі, розповів юрист Ігор Тетеря для РБК-Україна.

Штрафи за шашлик на природі

За словами юриста, те, чи можуть притягнути громадян до відповідальності за розведення багаття для приготування шашлику, залежить від низки обставин, серед яких:

  • в якому саме місці розведено багаття;
  • яка сировина використовується;
  • за допомогою якого обладнання;
  • в який період та за яких погодних умов.

Кожен окремий випадок може підпадати під різну статтю, тому розмір штрафу може встановлюватися різний – від 340 до 15 300 грн.

Приміром, законодавчо визначено, що протягом пожежонебезпечного періоду забороняється розведення багать у лісі (за виключенням тих, що пов'язані з технологічними вимогами лісогосподарських заходів у спеціально передбачених для цього місцях). Про це йдеться у Правилах пожежної безпеки в лісах України від 27.12.2004 № 278.

"Порушення цієї заборони для тих, хто вирішив у цей період посмажити шашлик в лісі, може потягнути за собою відповідальність, передбачену ст. 77 КУпАП "Порушення вимог пожежної безпеки в лісах", яка передбачає, залежно від наявності наслідків, від 1 530 грн аж до 15 300 грн", – зазначив юрист.

Штраф від 3 060 12 240 грн, залежно від місця розведення багаття, загрожує за приготування шашлику на відкритій місцевості з використанням самовільно зібраних дров. Це визначається ст. 77-1 КУпАП "Самовільне випалювання рослинності або її залишків"

Водночас допускається випалювання залишків сухої рослинності допускається, зокрема, для приготування їжі (у печі, на мангалі чи за допомогою іншого обладнання) не у вітряну погоду, або у закритих приміщеннях. Про це йдеться у Порядку випалювання сухої рослинності або її залишків від 12.08.2021 року № 541.

За порушення чинних вимог пожежної безпеки під час приготування шашлику громадянина можуть притягнути до відповідальності за ст. 175 КУпАП. У такому разі штраф може становити від 1 700 до 3 400 грн.

"І насамкінець найбільш розповсюдженими й найменш суворими випадками покарань за порушення, пов’язані з приготуванням шашлику, є штрафи за ст. 152 КУпАП "Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів" у розмірах від 340 до 1 360 грн", – пояснив фахівець.

Ігор Тетеря також додав, що в різних населених пунктах можуть бути окремі правила благоустрою, які стосуються й розведення багать в тих чи інших місцях. Тому слід враховувати регіональні заборони. Наприклад, в Києві забороняється розпалювати багаття на території об'єктів благоустрою зеленого господарства: парках, садів, скверів, прибережних зелених насаджень, зелених насаджень прибудинкової території тощо.

Джерело: 5692.com.ua