Більше ніж на 40 відсотків: в Україні працівникам трьох сфер рекордно підвищили зарплати

Українські роботодавці значно підвищили зарплату працівникам деяких галузей. Основною причиною є значний дефіцит кадрів. Тож нових робітників намагаються привабити солідною заробітною платнею. Це стосується сфери будівництва, тимчасового розміщування й організації харчування та водного транспорту, повідомляє OBOZ.

За результатами опитування, проведеного Конфедерацією будівельників України, 90% компаній помітили значне збільшення кількості жінок у галузі будівництва. Нестача працівників спричинена мобілізацією. Тому роботодавці змінюють умови роботи, адаптуючи їх під фізичні можливості жінок, збільшують кількість технологій.

Крім того, роботодавці вимушені підвищувати оплату праці та жертвувати власною прибутковістю, щоб заповнити дефіцит кадрів.

90% компаній відмітили значне збільшення кількості жінок у будівельній галузі. На половині посад, які раніше займали чоловіки, зараз працюють жінки, – повідомляють в КБУ.

Дані Держстату свідчать, що в першому кварталі 2024 року, в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, зарплати в будівельній сфері рекордно зросли – на 44% (до 14,5 тис. грн).

Підвищилися зарплати працівників сфери тимчасове розміщування й організації харчування – на 44,1% (до 15 тис. грн), а працівників водного транспорту – на 42% (до 26 тис. грн).

Згідно офіційної статистики, на даний час середня зарплата по країні сягає 18,9 тис. грн. Це на 22,5% більше, ніж за аналогічний період 2023 року. Приблизно такі дані наводять кадрові портали. Приміром, середня зарплата в резюме на Robota.ua становить 20 тис. грн, але у вакансіях трохи нижча – близько 15 тис. грн.

Джерело: 5692.com.ua