Кому потрібно сплатити “податок на розкіш” у 2024: роз’яснення для власників авто та нерухомості

В Україні є так званий "податок на розкіш" – оподаткування нерухомості із "зайвими" метрами та транспортних засобів, що входять до переліку "елітних". Власникам такого майна податкова має до 1 липня надіслати квитанції, які слід оплатити протягом 60 днів.

Яке саме майно підлягає оподаткуванню та скільки за нього потрібно заплатити у 2024 році.

Податок на нерухомість

Ставка податку на нерухоме майно розраховується у відсотках від мінімальної заробітної плати, що встановлена станом на 1 січня звітного року. При цьому ця величина не може перевищувати 1,5% за 1 кв. м.

У цьому році потрібно сплатити податок за звітний 2023 рік, тому враховується мінімальна зарплата станом на 1 січня 2023 року – 6700 грн. За підрахунками, максимальна ставка податку за 1 кв. м житла не може перевищувати 100,5 грн.

Розмір ставки податку залежить від регіону, де розташована нерухомість, та визначається за рішенням сільської, селищної або міської ради. Дізнатися розмір можна на сайті ДПС.

Оподатковується нерухомість, що відповідає таким критеріям:

  • квартири площею понад 60 кв. м;
  • будинки площею понад 120 кв. м;
  • різні типи житлової нерухомості (в тому числі їх частки) площею від 180 кв. м.

Податок потрібно сплатити лише за "зайві" метри. Приміром, власник квартири площею 70 кв. м має заплатити лише за 10 кв. м, які перевищують "норму".

Громадянам, у власності яких є нерухомість загальною площею понад 300 кв. м (для квартири) та/або 500 квю м (для будинку), доведеться додатково сплатити ще 25 тисяч грн на рік за кожен такий об'єкт житлової нерухомості.

Щоб розрахувати суму податку на нерухоме майно, можна скористатися спеціальним онлайн-калькулятором.

Кого звільнено від сплати податку за "зайві" метри

Звільняються від "податку на розкіш" власники нерухомості, яка розташована у зонах ведення бойових дій або на тимчасово окупованій території. Крім того, не потрібно сплачувати податок, якщо житло зруйноване або сильно пошкоджене через військові дії.

Не потрібно платити цей податок також наступним категоріям громадян:

  • багатодітні сім'ї;
  • одинокі матері, які виховують сиріт або дітей з інвалідністю;
  • учасники АТО.

Податок на авто

У 2024 році "податок на розкіш" мають сплатити власники автомобілів, вартість яких перевищує 375 мінімальних зарплат – 2,663 млн грн. Ставка транспортного податку становить 25 тис. грн за авто. При цьому також враховується вік машини: оподаткуванню не підлягають деякі моделі, старші за 2 роки та за 5 років.

Перелік авто, за які потрібно сплатити податок, налічує 184 моделі, серед яких: Aston Martin, Audi, Bentley, BMW, Cadillac, Jaguar, Land Rover, Lexus, Maserati, Mercedes-Benz, Porsche, Rivian, Tesla. Повний список наведено на сайті Мінекономіки, де також можна розрахувати приблизну ринкову вартість автомобіля.

Кошти зі сплати "податку на розкіш" направляються в місцеві бюджети.

Джерело: 5692.com.ua