Краплі в ніс, протикашльові, сорбенти: ТОП-10 непотрібних ліків, на які українці даремно витрачають гроші

Нерідко пацієнти після прийому в лікаря направляються в аптеку з численним переліком препаратів. Однак далеко не завжди лікарські призначення є доцільними та відповідають принципам доказової медицини. Які непотрібні ліки "полюбляють" призначати українські лікарі, розповів педіатр Дмитро Муштин в Instagram.

Список непотрібних препаратів, на які не варто витрачатися

Краплі в ніс з антибіотиком на зелені соплі

Лікар пояснив, що абсолютно нормальним явищем є густі, жовтуваті або зеленуваті виділення з носу на 5 день хвороби, якщо до цього вони були спочатку рідкими та прозорими. При такому симптому місцеві антибіотики призначати не потрібно.

Краплі в ніс зі сріблом

Такі препарати відносяться до переліку ліків з недоведеною ефективністю.

Ніфуроксазид при кишкових інфекціях

Якщо кишкова інфекція спричинена вірусами, то цей препарат не вплине на перебіг хвороби. Якщо інфекція бактеріальна, то доцільно використання антибіотиків інших груп.

Сорбенти, протиалергічні при гельмінтозах

Схеми лікування та профілактики гельмінтозів не включають препарати цих груп. Крім того, використовувати протигельмні препарати, щоб "проглистувати" дитину, не рекомендовано.

Антибіотики для профілактики ускладнень

Часто лікарі абсолютно не виправдано призначають антибіотики: приміром якщо температура тримається більше 3 днів, щоб "соплі не опустились" тощо.

Валер'янка, магній та подібні "заспокійливі"

Педіатри призначають такі препарати дуже активним дітям, щоб вони стали спокійнішими. Але, за словами Дмитра Муштина, це неправильно.

Протикашльові (Синекод, Рапітус) з відхаркувальними

Не можна одночасно приймати препарати цих двох груп, оскільки це може призвести до застою слизу в дихальних шляхах. Таке лікування лише збільшує ризик бронхоспазму та інфікування дихальних шляхів.

Інгаляції із пульмікортом, будесонідом

Недоцільно призначати ці ліки, якщо у дитини сухий або вологий кашель. Вони потрібні, якщо діагностовано такі хвороби, як бронхіальна астма, круп (ларинготрахеобронхіт), хронічний обструктивний бронхіт що супроводжуються кашлем.

Вітамін D та препарати кальцію

Не потрібні ці ліки для лікування сколіозу, дисплазії кульшових суглобів, при відсутності ядер окостеніння, для того, щоб закрилось тім'ячко.

Укрлів/урсофальк при жовтяниці новонароджених

Ці ліки не мають доказової ефективності, тому їх не слід використовувати при фізіологічній жовтяниці. Також не потрібно в таких випадках пиття водички та глюкози.

Джерело: 5692.com.ua