Покращують пам’ять і знижують ризик деменції: 7 чарівних продуктів для здоров’я мозку

Загальний режим харчування впливає на функціонування всіх органів, зокрема мозку. Як показують дослідження вчених, люди, які дотримуються різноманітної збалансована дієти, мають кращий "рухливий інтелект", пам'ять, здатні швидше і якісніше опрацьовувати інформацію.

Водночас деякі продукти містять насправді чарівні інгредієнти, які здатні суттєво поліпшити роботу мозку та підтримувати його здоров'я. Про це розповіла дієтолог Сари Беррі з Лондона, пише УНІАН.

Лосось

Містить велику кількість жирних кислот омега-3, які важливі здоров'я мозку, а також для серця та імунітету. Крім того, омега-3 допомагає впоратися з депресією і запобігти їй.

Капуста

Цей овоч багатий на поживні речовини і клітковину, які допомагають уповільнити зниження когнітивних функцій.

Горіхи та насіння

Містять безліч цінних речовин, серед яких поліфеноли, які впливають на здоров'я мозку. За словами науковців, найкориснішими є волоські горіхи, стверджують фахівці, вживання яких призводить до поліпшення пам'яті та роботи мозку загалом.

Цільнозернові продукти

Темпи зниження когнітивних функцій і пам'яті значно уповільнюються в людей, які регулярно споживають цільнозернові продукти.

Кава

Цей напій також підтримує когнітивні функції мозку. За результатами досліджень 2024 року, дві-три чашки кави на день знижують ризик деменції на 28%.

Зелений чай

Це джерело L-теаніну, який здатен поліпшити якість сну, заспокоювати, стимулювати вироблення серотоніну і підвищувати рівень щастя.

Оливкова олія

Корисною є олія першого холодного віджиму. Вона містить багато поліфенолів, що живлять мозок. Як виявили фахівці Гарвардської школи громадської охорони здоров'я, для того, щоб знизити ризик смерті від деменції на 28%, достатньо вживати всього лише половину чайної ложки оливкової олії на день.

Джерело: 5692.com.ua