На українців масово “навішують” чужі кредити: як відбитися від нав’язаного боргу

В Україні збільшується кількість випадків, коли громадяни раптом дізнаються про кредитні зобов'язання, які звалилися невідомо звідки. Шахраї примудряються оформлювати кредити на чуже ім'я та вганяють своїх жертв у боргові ями.

У відчаї деякі люди, що зіштовхнулися з такою проблемою, миряться зі своєю долею і починають виплачувати чужий борг. Проте юристи радять негайно відновлювати справедливість, адже позбутися нав'язаного боргу можливо.

Як позбутися кредиту, який ви не брали.

Що робити, якщо на ваше ім'я оформили кредит – алгоритм

Дізнатися, в якому банку оформлено кредит

Кредит можуть видавати як банки, так і інші фінансові організації, яких в Україні налічуються сотні. Шахраї можуть зробити це в будь-якій установі. Потрібно з'ясувати, де саме надали послугу, дізнатися дату оформлення кредиту і точну суму. Після цього слід затребувати в кредитора копію договору, виписки та розрахунки боргу.

Звернутися в поліцію

Отримавши копії документів, потрібно написати заяву в поліцію, детально описавши ситуацію. Навіть за відсутності документів заяву слід написати, при цьому вказати, що банк відмовив вам у наданні копії договору.

За заявою поліція має відкрити кримінальне провадження. Щоб справу не відкладали у довгий ящик, варто регулярно турбувати слідчих та цікавитися тим, як просувається справа.

Звернутися до юриста

За можливості варто обрати юриста, який має досвід саме в таких справах. Він допоможе контролювати хід слідства та дії правоохоронців виконуючи роль адвоката потерпілої особи. Крім того, фахівець не дозволить, щоб справу закрили, не знайшовши винних.

Звернутися до суду

Через суд кредитний договір може бути визнано недійсним. Для цього потрібно подати позовну заяву до суду та опротестувати факт видачі вам кредиту. У цьому також може допомогти кваліфікований юрист, який супроводжуватиме справу не лише в поліції, а й у суді.

До позовної заяви варто прикріпити копії документів, які підтверджують факт оформлення кредиту. Якщо банк таких документів не надав, слід зазначити це в заяві та подати клопотання про витребування оригіналів. Тоді суддя вимагатиме у банку всі необхідні документи.

Якщо шахраї, які оформили "липовий" кредит, будуть знайдені, з них можна буде стягнути і витрачені на послуги юриста гроші, і компенсацію за моральну шкоду.

Джерело: 5692.com.ua