Чи можуть на вулиці вручити повістку військовозобов’язаним, які вже оновили свої дані через “Резерв+”: пояснення адвоката

З 18 травня 2024 року в Україні запровадили обов'язкове оновлення військово-облікових даних для військовозобов'язаних осіб. Ця процедура має бути виконана протягом 60 днів. Оновлення даних можна здійснити кількома способами: у територіальних центрах комплектування, через додаток Резерв+ або в Центрах надання адміністративних послуг. Станом на сьогодні понад 1,3 мільйона українців вже скористалися можливістю оновити свої дані в додатку, і ця кількість постійно зростає.

За словами адвоката юридичної компанії "Riyako&Partners" Катерини Аніщенко, оновлення даних через застосунок дозволяє правоохоронним органам та працівникам ТЦК бачити, що людина виконала вимогу закону. Це означає, що вона не буде оштрафована за неоновлення даних.

Оновлення даних в Резерв+: як це працює

Проте, за словами адвоката, навіть якщо військовозобов'язаний оновив свої дані онлайн, це не звільняє його від подальших процедур. Під час перевірки на вулиці працівники ТЦК можуть вручити йому повістку на проходження військово-лікарської комісії.

Катерина Аніщенко пояснює, що оновлення даних — це лише перший крок. Наступним етапом є проходження ВЛК. Навіть ті, хто вже оновив свої дані, отримуватимуть направлення на ВЛК і мають виконати цю вимогу. При перевірці даних на вулиці буде видно, що людина зареєстрована в єдиному реєстрі призовників, мобілізованих та військовослужбовців, і що вона має направлення на ВЛК, яке може бути ще не реалізованим.

Профільні структури обіцяють, що працівникам ТЦК буде доступна інформація про кількість отриманих людиною повісток і про те, на скільки з них вона не зреагувала. Проте наразі цей функціонал ще не впроваджено.

Катерина Аніщенко радить тим, хто збирається до ТЦК, готуватися до великих черг. За її словами, клієнти часто змушені брати відпустку, щоб витратити час на стояння в черзі і проходження ВЛК. Це може зайняти значний час і вимагати певних зусиль.

Джерело: 5692.com.ua